Predstavujeme – Dmitry Glukhovsky: Stanovište

Stanovište

Fanúšikovia trilógie Metro sa určite potešia novinke, ktorú napísal Dmitry Glukhovsky a pred pár dňami vyšla vo vydavateľstve I­kar.


Anotácia

Po krátkej a krutej občianskej vojne, v ktorej sa siahlo aj po zakázaných zbraniach, zostal z Ruska len zlomok jeho pôvodnej veľkosti. Hlavné mesto krajiny sa medzitým vrátilo k tomu, čo jeho vládcovia považujú za zlatý vek – k cárskemu impériu. Nefunguje internet ani žiadne elektronické médiá a Rusko je opäť monarchiou, ktorej vládne Imperátor, syn zakladateľa nového rodu. Hranicu „Moskovskej ríše“ teraz tvorí rieka Volga znečistená rádioaktívnym spadom. Vedie cez ňu jediný most, ktorý stráži stanovište Jaroslavľ. Na moste zahalenom jedovatou hmlou však nie je čo chrániť. Roky z druhej strany rieky nikto neprišiel a nikoho to na opačný breh ani neťahá. Až na sedemnásťročného Jegora, nevlastného syna veliteľa základne, ktorý odmieta reči svojej matky o akomsi abstraktnom zle striehnucom tam vonku. Jegor chce spoznať svet, no zdá sa, že ten si nájde cestu k nim. Jednej noci sa z jedovatého oparu niečo predsa len vynorí…

Autor série o moskovskom metre sa v Stanovišti naposledy vracia do svojho jedinečného postapokalyptického sveta a rozohráva príbeh o hriechu a jeho odčinení, o zodpovednosti a ľudskej bezohľadnosti.

Knihu Stanovište si môžete kúpiť v Martinuse momentálne so zľavou až 18 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Ukážka z knihy

Spoza plota vzlietne s chrapľavým krákaním kŕdeľ čiernych vrán.

Jamščikov si z pleca zvesil samopal a aj ostatným členom výpravy dáva pokyn, aby boli v pohotovosti. Pomaličky prechádzajú bránou.

Na ulici niet ani nohy. Ešte je deň, ale v domoch sa už svieti. Na domoch majú zavesené transparenty s hieroglyfmi, nad miestnym úradom veje ružová zástava vyblednutá od dažďa.

„Heeeej!“

Psy začnú zavýjať tak intenzívne, až im z toho preskakujú hlasy a vytie sa mení na tenké pískanie. Koľcov podíde k jednému oknu, postaví sa na špičky a nazrie dnu.

„Je to prázdne.“

Sergej Špala vyjde na verandu úradu a zabúcha na dvere. Žiadna odozva. Psy sa zbláznili. Otvorí dvere. Je odomknuté. Sergej vkročí dnu a stratí sa. Čosi hovorí, potom však stíchne.

Po chvíli sa opäť zjaví na verande.

„Nikto tu nie je!“

Nikto. Idú okolo ďalších domov a všetky sú prázdne. Nie sú tu ani dospelí, ani deti. Na stoloch leží riad, na vešiakoch visia šaty. Ani stopa po nejakom zápase. Nábytok stojí na svojom mieste, na prepadnutie to nevyzerá. Zdá sa, akoby sa všetci skrátka vyparili.

Dlhšiu ukážku z knihy Stanovište si môžete prečítať na Martinuse, ak kliknete na tento link


Podrobnosti o knihe

Stanovište (orig.: The Outpost I)
Séria Stanovište, 1. časť
Žáner: science fiction, postapo
Autor: Dmitry Glukhovsky
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2021
Jazyk: slovenský
Preklad: Martin Sliz
Počet strán: 358
Väzba: pevná
ISBN: 9788055179650


O autorovi

Dmitry Glukhovsky (1979) je ruský spisovateľ, rozhlasový a televízny moderátor a bývalý vojnový korešpondent v Izraeli a Abcházsku. V roku 2005 debutoval románom Metro 2033. V Rusku sa kniha stala kultovou a vznikla podľa nej populárna počítačová hra. O dva roky neskôr román získal cenu za najlepší debut na európskom sci-fi stretnutí EuroCon. Jeho voľným pokračovaním je Metro 2034 (IKAR 2011, 2019) a trilógiu uzatvára Metro 2035 (IKAR 2016).


Súvisiace linky

Recenzia – Dmitry Glukhovsky: Metro 2033 – (audiokniha)

Recenzia – Dmitry Glukhovsky: Metro 2034 – audiokniha

Recenzia – Dmitry Glukhovsky: Metro 2035 – audiokniha


1. decembra 2021
Fandom SK - PR
Zdroj informácií