Polonahí divosi v komiksoch, 7. časť: Ostatní

brsrkr

Na záver sme si nechali Hogana, Kruana, Bublinky, Sláina, Asgarda, 300, Ságu Valty, Bivoja a Keanu Reevesa.


Ako napovedá podnadpis, na záver zostali, ako to už občas býva, odrobinky. Stoja na okraji záujmu. Napriek snahe, ktorú im nemožno odoprieť, sa im nikdy nepodarilo stať sa rovnako slávnymi, ako Thorgal či Conan. Do našej štúdie každopádne nekompromisne patria a bolo by obrovskou chybou vynechať ich.


Hogan, Conanov syn

Akoby sme vás počuli. „Čože? Hogan? Conanov syn? Conan mal syna???“ Minimálne v slovenských vodách určite. Hoganove dobrodružstvá vychádzali v 90. rokoch na pokračovanie v komiksovom magazíne Comics Flex, ktorý sa dožil štyroch dielov. Takéto čosi bolo možné naozaj azda len na Slovensku v divokých a nepredvídateľných 90. rokoch. Vďaka tomu sme sa dočkali Hogana, Conanovho syna, ktorý bol zjavne vykrádačkou nielen samotného legendárneho Conana, ale aj Tarzana. V tomto špecifickom, značne kurióznom komikse síce vystupoval aj Hogan, napriek názvu však post ústredného hrdinu patril skôr jeho slávnejšiemu otcovi. Bizarnosťou bolo, že Conan tu nevyzeral ako Conan, ale ako Tarzan, respektíve Rahan.


Kruan

Tu si treba hneď v prvej vete vyjasniť jednu vec, ktorá čiastočne azda odporuje slovám z úvodu. Do kategórie polonahých divochov by malo byť radené aj české komiksové zlato a národný poklad: Kruan od kultového tvorcu Vlastislava Tomana. Kruan je pojem, rozhodne si nezaslúži byť radený na záver kapitoly medzi omrvinky, ktoré zostali z posledného chodu. Disponuje výrazným, neprehliadnuteľným sci-fi motívom, keďže do bežného chodu pravekej osady bežne zasahujú návštevníci z kozmu so svojimi najmodernejšími technologickými výdobytkami na čele s krabím robotom. Kruan navyše nie je klasický bojovník topiaci sa v krvi. V našich končinách má obrovskú tradíciu, čomu zodpovedá množstvo rôznych vydaní. Najskôr vychádzal na pokračovanie v legendárnom časopise ABC, následne sa prvé tri príbehy zjavili v temer 100-stranovom projekte ABC mladých techniků a přírodovědců – Speciál 85. Za ultimátne súhrnné vydanie môžeme považovať Zlatú knihu komiksů Vlastislava Tomana. V roku 2022 pribudli komiksové knihy Nové příběhy Malého boha a Kruana: ž ivot s Ábíčkem a Kruan ze Žluté planety.


Bivoj

V časopise CREW 14/2005 sa objavil conanovský Bivoj the Killer. Aj keď si niektorí čitatelia myslia, že šlo len o výsek/ukážku komiksu, ktorý vychádzal na pokračovanie v samostatných zošitovkách, v skutočnosti sme mali dočinenia s jednorázovým „kraťasom“ z pera Štěpána Kopřivu a s kresbou Radeka Vinického. Osemstranový príbeh sa niesol v odľahčenom znamení v čiernohumorných špliechancov krvi. Ani sa netváril, že mu ide o čosi viac. Bivoj je český národný milovaný hrdina, ktorý podľa legendy mal chytiť kanca za uši, vyložiť si ho na chrbát a doniesť na Vyšehrad.


Bublinky

Kultový slovenský komiksový časopis z 90. rokov uviedol na scénu množstvo nezabudnuteľných komiksov a niektoré okrajovo akoby vari i chceli zapadať do nášho zoznamu, napriek tomu sa im to tak úplne nepodarilo. Avšak už to, že sa o našu tému jemne a decentne oškreli, ich azda oprávňuje na to, aby sme ich aspoň spomenuli. Klasikou sa stal Storm, čarodejník s troma očami, ale hoci sa pohyboval vo fantasy svete, kde nebola núdza o mužov s veľkými mečmi, on sám rozhodne nebol žiadny barbar ani divoch a s nepriateľmi (a že ich bolo!) nebojoval fyzicky, ale mágiou a úskokmi. V Bublinkách sme natrafili i na Robina Hooda z dielne Feďa a Márie Fialovcov, ktorý vychádzal na pokračovanie. Oproti Conanovi je ale Robin Hood civilizovaným mysliteľom. Hoci meč mal aj on. A vedel ním čertovsky dobre narábať.


Asgard

V roku 2018 vydal Josef Vybíral v českom jazyku francúzsky komiks Asgard. O štyri roky neskôr vydal verziu rozšírenú o niekoľko strán bonusov. Hlavným hrdinom je znetvorený Viking vydávajúci sa na drsnú cestu, ktorej cieľom je likvidácia obludnej gigantickej beštie. Scenár Xaviera Dorisona (Dlouhý John Silver) prekonáva robustná kresba diabolského Ralpha Meyera (Hrobař).


Sága Valty

Masívny omnibus od populárneho belgického scenáristu Jeana Dufauxa (Conquistador) a nezameniteľného alžírskeho ilustrátora Mohameda Aouamriho u nás vyšiel v roku 2019. Temer dvestostranové dobrodružstvo v sebe podľa vzoru Thorgala miesi vikingskú kultúru s fantasy prvkami.


Sláine

Sláine je drastický bojovník, ktorý prvý raz v češtine vyšiel v roku 1998 v edícii Modrá CREW. Ak nerátame jeho účasť v časopise CREW, tak do roku 2013 (vrátane) následne vyšlo ďalších šesť dielov z pera britského scenáristu Pata Millsa.


300

Kto by zabudol na slávny epos Franka Millera z konca 90. rokov? Komiks získal Eisnerovu cenu za najlepšiu komiksovú mini-sériu. Veľkú službu mu samozrejme urobil výtvarne podmanivý film Zacka Snydera z roku 2006. Tri stovky najdrsnejších sparťanských bojovníkov vs. ohromujúco ochromujúca presila na všetko odhodlaného nepriateľa. Miller v roku 2018 prišiel s komiksom Xerxés, ktorý mal byť prequelom slávnej zápornej postavy z „jednotky“, ale nakoniec sa scenár vybral značne nepredvídateľnou cestou. Výsledok v konečnom efekte nebol spin-offom jednotky a už tobôž nie sequelom. Chaos do dokonalosti doviedla snímka 300: Vzostup impéria (2014), čo je spin-off, rip-off, sequel a zároveň sa (čiastočne) odohráva súbežne s udalosťami z prvého dielu.


BRZRKR

Vysnené dielo nezabiteľného Keanu Reevesa je kombináciou Conana, Johna Wicka, Hellboya a Highlandera. Hlavný dej sa síce odohráva v súčasnosti, ale keďže ústredný (anti?)hrdina je starý osemdesiattisíc rokov, v početných flashbackoch je z neho skutočne polonahý vlasatý divoch. Ten síce nemá problém ani s mečom, ale je natoľko drastický, že svojim nepriateľom zo všetkého najradšej vytrháva chrbtice holými rukami. Jednou z najväčších záhad Hollywoodu je, ako je možné, že taký milý, skromný a pokorný človek, akým je Reeves, sa tak rád primotáva k takýmto bitúnkom. České Comics Centrum koncom minulého roka vydalo prvý a nedávno druhý diel.


Tak a je koniec. Držte sa a hlavne – nestretnite ich!


Všetky dosiaľ publikované časti seriálu Polonahí divosi v komiksoch

1. časť: Conan

2. časť: Rahan

3. časť: Thorgal

4. časť: Tarzan

5. časť: Marvel a DC

6. časť: Xena

7. časť: Ostatní


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.sk. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora hororových kníh Obchádza nás temnota, Prasa či najnovšie spoluautora hororu Ďáblův hřbet.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


13. apríla 2023
Ivan Kučera
Zdroj informácií