Polonahí divosi v komiksoch, 2. časť: Rahan

Rahan 1

Ukloňte sa, prichádza muž zaviatych vekov.


V druhej časti nášho seriálu o sporoodených divochoch s mečmi a nožmi si povieme o osobe menom Rahan, ktorá disponuje nožom zo slonoviny.

Rahan, syn Kraov, je klasika. Napriek tomu sa dodnes nedočkal žiadneho filmového ani televízneho spracovania. O jeho odvahe, nebojácnosti a statočnosti najviac vypovedá azda fakt, že napriek zákazu dovozu temer všetkého „zlého a zvrhlého“ spoza hraníc, sa mu podaril husársky kúsok: v časoch tvrdého komunizmu mu u nás vyšlo zopár komiksov v časopise Sedmička pionýrů.

Plný boom zaznamenal v 90. rokoch, keď jeho praveké dobrodružstvá boli publikované na pokračovanie v slovenskej i českej mutácii kultového časopisu Pif. V ňom vychádzali aj atraktívne prílohy, vrátane Rahanovho náhrdelníka a dokonca noža. Tento konkrétny síce nebol vyrobený zo slonoviny, lež z umelej hmoty, ale ani tým by ste do oka dostať nechceli.

Následne sa Rahan na dlhé roky tajomne odmlčal. Na scénu sa vrátil až v roku 2003, keď v jednom zväzku pod skromným názvom Rahan vyšlo osem dobrodružstiev z pera Rogera Lécureuxa a pod ilustrátorským vedením André Chéreta. Následne behom jediného roka (2012) stíhajú vyjsť tri samostatné zošitovky: Rahan a sluneční doupě, Rahan a Rozpolcená hora a Rahan a jeho synové. Všetky štyri komiksy sú dnes nekompromisne vypredané. V roku 2022 sa legendárnej polonahej postavy neustále hľadajúcej miesto, kam chodí spávať Slnko, chopilo české vydavateľstvo Josef Vybíral s ideou postupnej kompletizácie všetkých rahanoviek. Prvá tvrdá väzba obsahovala textové bonusy a tri Rahanove dobrodružstvá.

Rahanovské dobrodružstvá začali vychádzať koncom 60. rokov 20. storočia vo francúzskom časopise Pif Gadget (pôvodne Vaillant, pod týmto názvom vychádzal viac ako dve desaťročia).

Na mužovi zaviatych vekov je zaujímavé, že je veľmi inteligentný, vynaliezavý a mimoriadne pokrokový, azda až revolučný a akiste evolučný. Snáď v každom komikse vymyslí niečo nové. Napríklad sa naučí plávať, prípadne loviť ryby. Týmto tempom by o pár desaťročí zjavne vymyslel prvý automobil. Komiksy zároveň disponujú výchovným apelom, takže ukazujú, aké zlé je prepadnúť alkoholizmu alebo odmietať učiť sa nové veci.


Nabudúce: Thorgal


Foto: Ivan Kučera


Všetky dosiaľ publikované časti seriálu Polonahí divosi v komiksoch

1. časť: Conan

2. časť: Rahan


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj spoluautora hororu Ďáblův hřbet a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


2. februára 2023
Ivan Kučera