Päť dôvodov, prečo The Batman môže byť dokonalou batmanovkou

The Batman 2022

Blíži sa búrka v pohári vody alebo najlepšia batmanovka za posledné desaťročie?

Natočiť kvalitnú a vernú adaptáciu komiksov o Batmanovi je prekvapivo ťažké. Nejeden by si pomyslel, že by o tom za života mohol dlhé hodiny rozprávať Joel Schumacher. Hoci sa ale nasledujúce vyhlásenie môže časti filmovej obce javiť ako rúhačské, mohol by o tom v skutočnosti rozprávať aj Tim Burton. Ten si síce dvojkou (Batman sa vracia, 1992) napravil renomé, ale prvý Batman z roku 1989 dodnes udivuje postavením základných vecí na hlavu. „Rúhačský“ nápad spraviť z Jokera vraha Bruceových rodičov sa dá vnímať príjemne provokatívne. Hlavne ak máte drzé a svieže nápady radi (ďalej napr. istý rodinný twist z Phoenixovho Jokera). Spraviť ale z Gordona temer až komickú postavičku? Z Alfreda dôchodcu, ktorý ledva chodí? A z Brucea Waynea zakríknutého a hanblivého polepetka? No to snáď nie!

The Batman Matta Reevesa (Úsvit planéty opíc, Vojna o planétu opíc) s Robertom Pattinsonom v hlavnej úlohe bude mať premiéru v marci 2022. Zatiaľ zaujímavo veľa vecí napovedá tomu, že by sme sa mohli dočkať skvelej adaptácie.

Modlime sa k Veľkému netopierovi, aby to tak naozaj bolo.

Prejdime si postupne päť dôvodov, ktoré naznačujú, že The Batman bude skvelou batmanovkou.


Dôvod č. 1: Bruce Wayne je Batmanova maska, nie Batman Wayneova

Bruce Wayne neexistuje. Popravili ho ako dieťa v špinavej uličke s rodičmi. V danej chvíli sa pretransformoval na prázdnu nádobu, v ktorej dlho nič nežilo. Následne sa do nej nasťahoval Batman. Používa Wayneov mediálny obraz miliardárskeho playboya milujúceho supermodelky a rýchle autá za účelom zmätenia sveta, aby nikomu nenapadlo, že obávaný Temný rytier by mohol byť práve on.

Bruce nemá prakticky žiadny súkromný život. Jeho vzťahy so ženami končia katastrofou. Všetku svoju pozornosť sústreďuje výlučne na boj so zločinom. Preto je v tom taký dobrý. Nolan vo fenomenálnej koncovke filmu Návrat Temného rytiera (2012) síce dospel ku krásne oslobodzujúcemu záveru, že aj Bruce sa môže raz dostať do štádia, keď je schopný vychovať si nástupcu, odložiť kostým a začať konečne žiť. Trvalo mu to ale tri filmy. Síce o to silnejšia bola potom divákova satisfakcia, ale chceme tým proste povedať, že osobný Bruceov život by nemal byť na programe dňa a ak áno, nie je to ono (česť výnimkám).

Bude toto dodržané vo filme? Zatiaľ sa objavujú opatrné náznaky, že azda áno. Batman vystupuje vo filme vraj viac ako Wayne. Uvidíme, či sa to v strižni ešte nezmení. Obavy môže vzbudzovať atraktívna Catwoman v podaní dcéry speváka Lennyho Kravitza a herečky Lisy Bonet Zoë Kravitz (Mad Max: Zbesilá cesta) a to z toho dôvodu, že postava má v komiksoch skoro vždy tendenciu v maskovanom superhrdinovi prebúdzať city. Že by sme sa dočkali romantiky? Ustojí to Batman so cťou? A čo diváci?


Dôvod č. 2: Napäté vzťahy s políciou

Medzi netopierom a gothamským policajným zborom boli v komiksoch odnepamäti rozporuplné vzťahy. Asi len máloktorá séria to líčila výstižnejšie ako Gotham Central. V uznávanej komiksovej ságe Batman vystupoval iba minimálne. Hlavné slovo mali policajti, ich práca, súkromné životy. Niektorí mali k Batmanovi odmeraný vzťah. Iní ho považovali vyložene za škodnú. Pozornosť médií sa sústredí viac na Batmana než na poctivú, každodennú policajnú prácu. Našlo by sa však aj zopár takých, ktorí sú radi, že Batman je. Uvedomujú si totiž, že gothamská záporácka smotánka je natoľko brutálna, že bežné policajné postupy na ňu jednoducho neplatia. Preto je fajn raz za čas na ňu vypustiť zlého netopiera.

Bude toto dodržané vo filme? Z trailerov a fotiek sa dá usudzovať, že by teoreticky mohlo. Film sleduje Batmanove začiatky, takže vzťahy medzi ním a políciou budú o to napätejšie. On nevie, komu z nich môže veriť a kto je kúpený, oni nevedia, či bojuje na ich strane alebo je to len ďalších z magorov patriaci za mreže. Vzťahy sa budú ešte len utriasavať a napäto o seba drieť. Obľúbeného „Jimba“ Gordona (ktorý stmelil policajný zbor a prostredníctvom svojho dobrého srdca a statočnosti ukázal, že dobro sa vypláca) si zahrá Jeffrey Wright.

Z traileru dokonca vyplýva, že situácia (pravdepodobne s Hádankárom) zašla tak ďaleko (a polícia je taká bezmocná a šokovaná zároveň), že Gordon Batmana zavedie priamo na jedno z miest činu. Urobí to, zatiaľ čo okolostojaci policajti ich iba strnulo sledujú, akoby nemohli uveriť svojim vlastným očiam. Zároveň si uvedomujú nevyhnutnosť daného aktu, hoci so sebou prináša riziko kontaminácie miesta zločinu cudzou osobou, ktorá tam absolútne nemá čo robiť.


Dôvod č. 3: Batman, rok jedna

Niektorí fanúšikovia si myslia, že najlepšie batmanovky sú tie, ktoré nám ukazujú jeho ťažké začiatky. Do úlohy symbolu, z ktorého zločinci dostávajú záchvaty panickej hrôzy, musel dorásť. Na začiatku bol vystrašený ale odhodlaný, a odhodlaný ale vystrašený mladý muž, ktorý príliš nevedel, čo robí. Strácal nervy a dopúšťal sa amatérskych chýb, ktoré ho však v našich očiach poľudšťujú. Jeho meno ešte len získavalo cveng. Ani verejnosť poriadne nevedela, či je dobrý alebo zlý. Mnohé mechanizmy, ktoré používal, nefungovali alebo fungovali nespoľahlivo a sem-tam ho zradili.

Bude toto dodržané vo filme? Jednoznačne. Scenár sa má venovať práve o Batmanovým prvopočiatkom.


Dôvod č. 4: Mafia

Mnohí si okrem toho myslia, že najlepšie batmanovky sú tie, v ktorých nestojí proti exotom à la Joker alebo Mr. Freeze, ale proti „starej dobrej“ mafii. Tá má kontakty všade. Jej chápadlami sú poprerastané súdy, polícia a iné dôležité inštitúcie ovplyvňujúce bežný chod mesta.

Bude toto dodržané vo filme? Zatiaľ to vyzerá tak, že áno. Zrejme sa síce ocitneme v čase, keď už do Gothamu postupne začínajú prenikať exoti, zároveň má ale bez debaty stále najsilnejšie slovo mafia. Tá bude v Reevesovom filme zastúpená zrejme prevažne vo forme klanu Falconeovcov, ktorého hlavu stelesní John Turturro (Transformers). V Nolanovom filme Batman začína túto rolu stvárnil Tom Wilkinson. Exoti ešte len opatrne vystrkujú rožky a aj ich vzhľad a počínanie sú podriadené prísnej realite (takže Penguin Colina Farrella len vyzerá trochu divne a Hádankárov kostým pôsobí dojmom „čo dielnička dala“, pripomína realistického, mrazivého sériového vraha).


Dôvod č. 5 – Kvalitný Alfred

Alfred k Batmanovi patrí ako kučierka k Supermanovi. Vystupoval v každom filme, ale nie v každom bol dobrý. Alfred je zrelý, skúsený muž v rokoch, ale zobrazovať ho ako dôchodcu komického charakteru (viď. Burtonove a Schumacherove tituly) nebol správny smer. Jeremy Irons bol v úlohe lepšou voľbou. Medzi riadkami sa dala vycítiť snaha spraviť z neho akčnejšiu postavu (Alfred má v komiksoch vojnovú minulosť), ale z rôznych príčin sa nepodarilo zaujímavú polohu naplno previesť do reality. Zrejme panuje všeobecná zhoda na mene Michael Caine. Suchý anglický humor, decentné vystupovanie, ale zároveň silný Batmanov spojenec, ktorý mu vždy dobre poradil a stál pri ňom v dobrom aj v zlom (najmä v zlom).

Bude toto dodržané vo filme? Z trailerov ťažko súdiť, je v nich asi osem sekúnd, ale 57-ročný britský rodák Andy Serkis (Mŕtva hliadka, Pán prsteňov) sa teoreticky javí byť dokonalou voľbou. Na rozdiel od Cainea by bol v prípade akútnej potreby schopný podať akčný výkon bez toho, aby to pôsobilo smiešne. Navyše je vždy skvelé vidieť charizmatického experta predovšetkým na záporné kreatúry v kladnej úlohe.


Resumé

Suma sumárum, v podstate to v mnohom vyzerá ako remake Nolanovho Batman začína z roku 2005. Aj v ňom sme videli Batmanove začiatky, jeho postupne budovaný vzťah s políciou, ktorá mu pomaly začala prejavovať čoraz viac dôvery (ale nikdy sa z nich nestali stopercentní spojenci), bizarní záporáci boli ešte len niekde v diaľke a hlavnú úlohu hrala všadeprítomná ma­fia.

Nolan bol zatiaľ nepochybne najbližšie k správnemu vystihnutiu Batmana, jeho charakteru, jeho spojencov, sveta, nepriateľov, antagonistov, rôznych myšlienkových prúdov a polôh. Takže ak sa ním aj Matt Reeves inšpiroval, môžeme byť rozhodne radi, že sa inšpiroval ním a nie napríklad… nie, to meno už dnes nepoviem.

Joelom Schumacherom.


Stručný prehľad hraných filmových batmanoviek:

  • 1966 – Batman film (orig. Batman the Movie). Réžia: Leslie H. Martinson. V hlavnej úlohe: Adam West, v ďalších úlohách: Burt Ward, Lee Meriwether, Cesar Romero, Burgess Meredith, Frank Gorshin, Alan Napier a i.
  • 1989 – Batman. Réžia: Tim Burton. V hlavnej úlohe: Michael Keaton, v ďalších úlohách: Jack Nicholson, Kim Basinger, Robert Wuhl a i.
  • 1992 – Batman sa vracia (orig.: Batman Returns). Réžia: Tim Burton. V hlavnej úlohe: Michael Keaton, v ďalších úlohách: Danny DeVito, Michelle Pfeiffer, Christopher Walken a i.
  • 1995 – Batman navždy (orig.: Batman Forever). Réžia: Joel Schumacher. V hlavnej úlohe: Val Kilmer, v ďalších úlohách: Tommy Lee Jones, Jim Carrey, Nicole Kidman a i.
  • 1997 – Batman a Robin (orig.: Batman & Robin). Réžia: Joel Schumacher. V hlavnej úlohe: George Clooney, v ďalších úlohách: Arnold Schwarzenegger, Chris O'Donnell, Uma Thurman a i.
  • 2005 – Batman začína (orig.: Batman Begins). Réžia: Christopher Nolan. V hlavnej úlohe: Christian Bale, v ďalších úlohách: Michael Caine, Ken Watanabe, Gary Oldman, Liam Neeson a i.
  • 2008 – Temný rytier (orig.: Dark Knight). Réžia: Christopher Nolan. V hlavnej úlohe: Christian Bale, v ďalších úlohách: Heath Ledger, Aaron Eckhart, Gary Oldman, Michael Caine a i.
  • 2012 – Návrat temného rytiera (orig.: Dark Knight Rises). Réžia: Christopher Nolan. V hlavnej úlohe: Christian Bale, v ďalších úlohách: Gary Oldman, Tom Hardy, Joseph Gordon-Levitt, Anne Hathaway, Marion Cotillard, Morgan Freeman, Michael Caine a i.
  • 2016 – Batman vs. Superman: Úsvit spravodlivosti (orig.: Batman v Superman: Dawn of Justice). Réžia: Zack Snyder. V hlavnej úlohe: Ben Affleck, v ďalších úlohách: Henry Cavill, Amy Adams, Jesse Eisenberg, Jeremy Irons, Gal Gadot a i.
  • 2016 – Jednotka samovrahov (orig.: Suicide Squad). Réžia: David Ayer. Hrajú: Will Smith, Jared Leto, Margot Robbie, Joel Kinnaman, Viola Davis, Jai Courtney, Jay Hernandez, Adewale Akinnuoye-Agbaje, Karen Fukuhara, Cara Delevingne, Adam Beach, Ben Affleck J. K. Simmons a i.
  • 2017 – Liga spravodlivosti (orig.: Justice League). Réžia: Zack Snyder. V hlavnej úlohe: Ben Affleck, v ďalších úlohách: Gal Gadot, Ezra Miller, Jason Momoa, Ray Fisher, Amy Adams, Henry Cavill, Jeremy Irons a i.
  • 2021 – Liga spravodlivosti Zacka Snydera (orig.: Zack Snyder´s Justice League). Réžia: Zack Snyder. V hlavnej úlohe: Ben Affleck, v ďalších úlohách: Gal Gadot, Ezra Miller, Jason Momoa, Ray Fisher, Amy Adams, Henry Cavill, Jeremy Irons a i.
  • 2021 – The Suicide Squad: Samovražedná misia (orig.: Justice League). Réžia: James Gunn. V hlavnej úlohe: Margot Robbie, Idris Elba, John Cena, Viola Davis a i.

Súvisiaci link

Články súvisiace s komiksmi alebo filmami o Batmanovi na Fandom.sk


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


23. decembra 2021
Ivan Kučera
Zdroj informácií