Ondrej Krug odletel k hviezdam. Už navždy.

Ondrej Krug

Dnes, 26. júla 2018, svet prišiel o ďalšieho scifistu. Zákernej chorobe podľahol vo veku 65 rokov jeden z najvýznamnejších popularizátorov fantastiky na Slovensku, organizátor a autor Ondrej Krug.


Narodil sa vo Zvolene 25. novembra 1952. Vyštudoval matematiku na Prírodovedeckej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave, so špecializáciou na teoretickú kybernetiku, a v tejto oblasti aj pracoval, neskôr začal podnikať.

Svoju prvú vedecko-fantastickú poviedku publikoval v roku 1977. Nasledujúce roky boli jeho poviedky uverejňované v časopisoch (napr. Elektrón, jeho poviedka Strom získala prvé miesto v súťaži organizovanej týmto časopisom), v rôznych zborníkoch a antológiách (Správy z neznámych svetov – 1988, Planéta Zem potrebuje hrdinov – 1990), bol spolueditorom antológie Kočas 1994 – Cesty mlokov, niektoré jeho poviedky boli aj zdramatizované do rozhlasovej podoby. V roku 1991 jeho texty vyšli súborne v poviedkovej zbierke Vesmírny smiech.

V roku 1985 bol jedným zo zakladateľov banskobystrického Klubu priateľov vedy, prognostiky a vedeckej fantastiky – KPVPVF, ktorý organizuje každoročné Vartacony (pred necelými dvoma týždňami klub organizoval obnovený BBcon). Ondrej Krug organizoval Parcon 1994 v Banskej Bystrici a svoju lásku k fantastike preniesol aj na svoje potomstvo.

V 90. rokoch minulého storočia, predtým ako u nás vznikli elektronické kníhkupectvá, založil firmu Krug – predaj SF kníh zásielkovým spôsobom. Vďaka tomu sa mnohí čitatelia scifi dostali k žánrovej literatúre, ktorá bola pre nich dovtedy nedostupná.

Fantastika sa prelínala celým Ondrejovým životom. Bol až do konca jej zapáleným fanúšikom a vášnivým diskutérom. Bez jeho aktivít by povedomie o fantastických žánroch na Slovensku bolo omnoho chudobnejšie.

Česť jeho pamiatke.


Posledná rozlúčka s Ondrejom Krugom sa bude konať 31. júla 2018 o 14:30 na hlavnom cintoríne vo Zvolene.


Foto: Rastislav Weber


26. júla 2018
Alexandra Pavelková