Nezrealizované fandomácke filmy, 9. časť

Aquaman

Dnes na pretrase dňa: nedokončené Romerove horory, RoboCop 2… a kam sa, doryby, podel aquamanský The Trench?


Nedokončené filmy Georgea A. Romera

Starý dobrý George v roku 1968 svetu uviedol fenomén zombií takým revolučným spôsobom, že pretrval dodnes. Predtým boli zombie predstavovaní prevažne ako radoví obyvatelia Haiti a Afriky, ktorí sa stali obeťou zákerného woodoo šamana. Ten im počaroval a oni slepo napĺňali jeho rozkazy. Taký bol napríklad čierno-biely White Zombie z roku 1932 s Belom Lugosim. Romero akúkoľvek mystiku zmietol zo stola. V jeho podaní boli zombie oživené mŕtvoly s chuťou na mäso živých ľudí. Hororová ikona, ku ktorej mnohí vzhliadali, v civile v skutočnosti nebola hnusný úchyl, ale veľmi príjemný pán. Štúdiá s ním rátali v súvislosti s viacerými projektmi, ktoré sa však už nepodarilo dotiahnuť do úspešného konca.

Svojho času mal previesť na plátna kín herný fenomén Resident Evil. Tým by sa uzavrel kruh, keďže to bol práve George, kto inšpiroval tvorcov hry. Veci ale – ako sa vraví v biznise –, „nedopadli“ a Romera nahradil Paul W. S. Anderson. Istým spôsobom preto tento film môžeme považovať za nezrealizovaný; síce vznikol, ale pod Romerovým velením by výsledok určite vyzeral úplne inak. Romerovi to ale bolo jedno, lebo mal svoju vlastnú nemŕtvu sériu, ku ktorej sa od 60. rokov nepravidelne vracal. Posledný diel dokončil v roku 2009, keď natočil nedobre prijatý kúsok Survival of the Dead. Napriek tomu plánoval návrat do svojho nemŕtveho sveta. Túžil ešte viac prehĺbiť jeho vnútornú štruktúru, avšak už to nestihol. Survival of the Dead bol jeho posledný film napriek tomu, že po jeho uvedení režisér žil ešte osem rokov.

Ďalším projektom, s ktorým sa spájalo toto legendárne a zvučné meno, bolo Dievčatko, ktoré malo rado Toma Gordona. Kniha Romerovho kamaráta Stephena Kinga (s ktorým v minulosti viacnásobne spolupracoval) rozpráva o dievčatku Trishe, ktoré sa stratí v rozľahlých amerických lesoch. Čosi temné a smrteľne nebezpečné ju prenasleduje a ona je tak sama! Alebo nie je? Ako sa to vezme – v predstavách jej spoločnosť robí milovaný baseballový hráč Tom Gordon. Tento film nielenže Romero už nestihol natočiť. Nevznikol dodnes ani pod taktovkou iného režiséra. Pritom mnohé iné Kingove literárne diela boli sfilmované viacnásobne.


RoboCop 2

Akoby to bolo len teraz, ale v skutočnosti ubehlo už celé desaťročie od chvíle, keď si v Hollywoode povedali, že dozrel správny čas na remake RoboCopa. Hit kontroverzného holandského režiséra Verhoevena z konca osemdesiatych rokov vstúpil do popkultúry, dočkal sa sequelov, hraného seriálu, animovaného seriálu a z času na čas stojaté vody rozčerila informácia o chystanej novej verzii. Hovorilo sa o nej tak dlho… až naozaj vznikla. A v jednotlivos­tiach vôbec nebola zlá. Režisérovi Padilhaovi sa do titulnej úlohy podarilo obsadiť Joela Kinnamana a do vedľajších rolí plno dobrých hercov ako Gary Oldman, Samuel L. Jackson či Michael Keaton. No nestačilo to. Niektoré scény boli dojemné, iné silné, ba až zdrvujúco traumatizujúce. Ako celok snímka ale nešliapala príliš dobre. Akciu tvorcovia nezvládli na takej vysokej úrovni, ako sme sa tešili. Vo všeobecnosti to nebolo zlé, ale ani výborné. Snímka bola koncipovaná ako prvý diel novej série, lenže ako to chodí, celkové prijatie a zárobok rozhodli inak. Priemerné kritiky a celosvetová tržba cca 240 miliónov dolárov v porovnaní s veľkými plánmi a stomiliónovým rozpočtom nenaplnili očakávania a producenti situáciu vyhodnotili tak, že starého dobrého plecháča na pár rokov odložia do skladu s nepotrebnými náhradnými dielmi.


The Trench

Určite si pamätáte prvého Aquamana z roku 2018. Takže si možno spomínate aj na krátku, ale výživnú hororovú scénu s obyvateľmi „priepasti“, z ktorej rapídnym spôsobom dýchal Lovecraft. Aj samotnému štúdiu táto pasáž utkvela v pamäti, a tak odkleplo celovečerný rip-off nazvaný The Trench.

To ale bolo predtým, než sa veci v DC, resp. vo Warner Bros. definitívne zosypali ako domček za karát. Vystriedali sa šéfovia. Vznikol film s Brendanom Fraserom, ktorý nikdy neuvidíme (Batgirl). James Gunn prešiel z Marvelu do DC, všetky staré filmy odsunul nabok a mieni začať s čistým stolom. Prvou lastovičkou bude Superman Legacy, ktorého by sme sa mohli dočkať budúci rok.

Posledným „starým“ DC filmom sa stal koncom roka 2023 druhý Aquaman. Mal istým spôsobom navždy uzavrieť „starú“ DC etapu. Prijatie medzi divákmi na celom svete bolo niekde medzi „čakal som to horšie“, „slušný priemer“ a „už stačilo, nemyslíte?“ Štúdio zjavne v kútiku duše dúfalo, že sa zo snímky stane celosvetový trhák a Jason Momoa ako jediný prežije reštart univerza. To sa ale nestalo. Momoa možno v DC bude pokračovať, ale skloňuje sa úplne iná rola (Lobo). Stará éra je teda definitívne na konci, tým pádom šiel cez palubu i The Trench.

Ťažko povedať, ako si ho štúdio vlastne predstavovalo, keďže v prvom Aquamanovi šlo o hororových záporákov, ale poznáte to: kde je vôľa (a peniaze), tam je cesta. Stačilo by pri písaní scenára jemne pootočiť optiku a zo zákerných podmorských beštií by sa razom stali nepochopení antagonisti. Alebo by naozaj šlo o hororové potvory, proti ktorým by stála nejaká čisto kladná postava/postavy. To už ale zrejme nedozvieme.


Súvisiace linky

Všetky doterajšie časti seriálu Nezrealizované fandomácke filmy


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


8. marca
Ivan Kučera
Zdroj informácií