Nezrealizované fandomácke filmy, 8. časť

Harry Potter a Kameň mudrcov

Dnes je na pretrase dňa nový Harry Potter, ďalší Freddy Krueger a Will Smith v post-apokalyptickom sve­te.


Harry Potter 9

Svet, ktorý J. K. Rowlingová stvorila v 90. rokoch, je odsúdený na nové a nové dobrodružstvá. O bestsellerovej sérii sa dodnes hovorí ako o knihách, ktoré znova naučili celú jednu generáciu detí láske k písanému slovu. Skôr alebo neskôr pokračovanie príde, o tom nesmie byť žiadnych pochýb. Otázkou je len kedy… a v akej podobe.

Univerzum je príliš pestré a obľúbené na to, aby skončilo „len“ pri ôsmich trhákoch. Posledný mal premiéru v roku 2011. Odvtedy sledujeme rôzne tu menej, tu viac krkolomné návraty. Existujú bizarné knihy (Metlobal v priebehu vekov, Lexikón: Neautorizovaný sprievodca príbehmi Harryho Pottera a s ním spojenými materiálmi), divadelná hra Harry Potter a Prekliate dieťa a v roku 2022 sme sa stali svedkami návratového dokumentu, v ktorom vtipne i dojemne spomínali temer všetci (živí) herci na natáčanie série, ktorá v nich navždy niečo zanechala. K dispozícii je i báječný knižný „životopis“ Toma Feltona Spoza čarovného prútika: Magické dospievanie filmového čarodejníka. Je toho veľa, ale najväčšiu pozornosť okolo seba vždy šírili filmy. Po „hlavnej“ sérii sme sa dočkali prequelu Fantastické zvery s oscarovým Eddiem Redmayneom. Dokopali to k trom dielom, čo nie je zlé, ale žiadny nebol vyhodnotený ako jednoznačný víťaz, a to ako po stránke postáv a príbehu, tak tržieb. Tie síce neboli najslabšie, ale vzhľadom na premrštené rozpočty ani najsilnejšie. Trojica celovečerných trikových dobrodružstiev sa preslávila jednak tým, že jednu a tú istú zápornú postavu zakaždým hral iný herec (Johnny Depp, Mads Mikkelsen, Colin Farrell) a jednak tým, že Ezra Miller stelesnil chlapíka menom „Kredenc“, čo je slovo, pri ktorom zbystrí pozornosť každá správna babička. Hoc štúdio (a Rowlingová) malo veľké oči a vravelo o piatich častiach, napokon situáciu rozpačito odpískalo po trojke. Ak sa nestane menší zázrak, môžeme sériu považovať za mŕtvu.

Často sa ale skloňuje plnohodnotný sequelový návratu do sveta chlapca s jazvou v tvare blesku na čele. V apríli 2023 vyšla správa, že by mal vzniknúť seriálový remake, ale v hre je samozrejme naďalej nová filmová séria. Tá by sa z logiky veci mala odohrávať niekoľko rokov/desaťročí po konci „prvej“ ságy. To ostatne naznačilo už finále na vlakovej stanici v Daroch smrti 2. Mladistvé postavy dospeli a staré… zostarli ešte viac. Kto by sa mohol vrátiť? Na také otázky je naozaj ešte priskoro, viacerí herci už každopádne nie sú medzi nami, takže by na to scenáristi počas písania alebo museli prihliadať alebo by do hry vstúpili počítačové triky, vďaka ktorým by sa mŕtve postavy mohli vrátiť.


Som legenda 2

Som legenda 2 je prípad ako Svetová vojna Z 2: pôvodné filmy boli „infekčný“ hit, spájala ich úspešná literárna predloha, slávny dominantný herec v titulnej úlohe a slušné dobové recenzie. A ako o Svetovej vojne 2, i o sequele Som legenda sa hovorí už dlhé roky a stále nie a nie vzniknúť.

Raz za čas sa vynorí správa, že natáčanie filmu, ktorého celosvetová tržba sa vyšplhala temer na 600 miliónov (pri 150-miliónovom rozpočte), je na spadnutie, ale napokon sa ukáže, že nič nebolo ďalej od pravdy. Film vychádza z poviedky Richarda Mathesona (ktorého dielo býva často sfilmované, viď. cestný triler Stevena Spielberga Duel, ducharina s Kevinom Baconom Ozveny mŕtvych, poetický film o smrti Ako prichádzajú sny s Robinom Williamsom, alebo rodinné robotické dobrodružstvo Oceľová päsť s Hughom Jackmanom). Text vyšiel v češtine pod názvom Já, legenda v roku 2008 (reedícia 2018). Ten bol prvý raz sfilmovaný v roku 1964 v taliansko-americkej koprodukcii Vincentom Priceom, v roku 1971 s Charltonom Hestonom a v roku 2008 temnotu sveta uzrela verzia od legendárne zlej firmy Asylum s Markom Dacascosom. Kým v spracovaní s Hestonom mutanti vyzerali ako normálni herci s divnými účesmi a očami, vo verzii so Smithom nabrali CGI kontúry, aby pôsobili neprirodzene, ako čosi neľudské.

Som legenda 2 má jeden zásadný problém. Vlastne dva. Ak ste nevideli „jednotku“, pozor, nasledujú spoilery. Will Smith sa pokračovaniam nevyhýba (Bad Boys, Muži v čiernom), ale vo všeobecnosti patrí k hercom, ktorí predsa len radi skúšajú nové veci a sequely ich až tak nebavia. Hlavný problém sa však ukrýva na konci „prvej časti“. Smithov vedec Robert Neville sa obetoval a podľahol, aby iní prežili, aby ľudstvo získalo nádej na happyend. Existuje alternatívny koniec, v ktorom prežil, ten ale vo filme samozrejme použitý nebol. „Oficiálne“ je tým pádom postava mŕtva a teda by bol „trošku“ problém vrátiť ju späť do hry.

Samozrejme, ak by šlo o prequel (alebo rip-off), tento problém odpadá. Štúdio ale vždy komunikovalo, že chce sequel. Aktuálna situácia je taká, že Smith by sa rád vrátil, kinokoniec bude ignorovaný (!) a naopak sa má nadviazať na koniec alternatívny. Vraj sa má vrátiť Alice Braga a novým členom by sa mohol stať Michael B. Jordan (série Creed a Black Panther), ktorý by sa zároveň postaral o produkciu. Na režisérsku stoličku sa počíta s návratom Francisa Lawrencea, u ktorého je situácia obzvlášť zaujímavá, keďže sa s ním aktuálne ráta i do inej dlhé roky odkladanej dvojky, a to do Constantine 2 s Keanu Reevesom.


Nočná mora z Elm Street

Je neuveriteľné, že ubehlo už štrnásť rokov od čias, keď sme v kine videli poslednú Nočnú moru z Elm Street. Pritom krvavé orgie Freddyho Krugera patria s krvavými orgiami Jasona Voorheesa a Michaela Myersa k najvýznamnejším slasherovým počinom vôbec. Kruegera vymyslel v roku 1984 uznávaný hororový tvorca Wes Craven. Keďže si film postupne získal kultový status (a najmä sa stal trhákom), v nasledujúcich rokoch vznikli sequely, seriály a dokonca crossover s Piatkom trinástym.

Posledný raz sa zjazvený Freddy do kín pozrel v spomínanom roku 2010 pod taktovkou producenta Michaela Baya a mali sme dočinenia s remakom. Bay mal odvahu z hry vyradiť legendárneho Roberta Englunda a nahradiť ho Jackiem Earle Haleym, ktorý je magor na prvý pohľad. Dokonca režisér Skaly a Armageddonu neváhal kánon okolo Kruegera prekopať, ale to už sa pohybujeme na poli spoilerov. Divákom sa nič z toho nepáčilo. Aspoň taký dojem vyvolávali recenzie, medzi ktorými by sme dlho hľadali pozitívnu. Avšak pri rozumnom rozpočte 35 miliónov dolárov ich remake celosvetovo nahonobil slušných 115. Takže je prekvapivé, že Hollywood, ktorý, nalejme si čistého vína, ide po dobrých zárobkoch ako T-Rex v Jurských parkoch po koze vo výbehu, sa nechal prevalcovať recenziami a v sérii napriek sľubnému komerčnému potenciálu nepokračoval.


Nabudúce: nezrealizované filmy Georgea A. Romera, RoboCop 2 a hororový The Trench zo sveta Aquamana.


Súvisiace linky

Všetky doterajšie časti seriálu Nezrealizované fandomácke filmy


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


10. januára
Ivan Kučera
Zdroj informácií