Nezrealizované fandomácke filmy, 7. časť

Predátor

Vráti sa niekedy do svetov Predátora a zombies Arnold Schwarzenegger a Brad Pitt? A čo by na to všetko povedali Krotitelia duchov 3 Ivana Reitmana?


Predátori s Rakúskym dubom

Prvý Predátor (1987) je absolútna akčná hororová sci-fi klasika. Ikonický Arnold Schwarzenegger si strihol ústrednú rolu dominantného Dutcha Schaefera. Ten vedie drsné komando svalnatých a ešte svalnatejších zabijakov (a Shanea Blacka) do džungle, kde sa väčšina z nich stane obeťou krvavého vyčíňania mimozemskej obludy. Azda nebude spoilerom prezradiť, že Arnold prežije. A ako bonus: z rozprávania domorodkyne Anny vyplávalo, že to nebolo prvý raz, čo sa na Zemi vyskytla rasa Predátorov. Takže dvere pre sequel John McTiernan rozrazil vskutku dokorán.

O tri roky sa síce skutočne dostavila dvojka, ale už bez Arnieho. Opäť sa odohrávala v džungli, no tentokrát betónovej. Danny Glover si užil jednu zo svojich najvýraznejších rolí, mnohí fanúšikovia ale s láskou v srdci spomínajú najmä na legendárneho Garyho Buseyho. Ten si zahral podpornú rolu Petra Keyesa, ktorého tím tajne sleduje Predátorovo vyčíňanie uprostred horúceho Los Angeles. Keyes sa stal tŕňom v Gloverovom oku, napokon sa ale v slávnej scéne z jatiek (vykrádajúcej podobnú scénu z Cameronových Votrelcov) ukázal byť chlapom na správnom mieste. Už menej sa vie, že pôvodne sa postava v scenári nevyskytovala. Naopak, v deji figuroval starý dobrý Dutch. Zo zápletky bolo zrejmé, že po udalostiach z prvej časti sa stal tajným agentom, ktorého vláda zamestnáva ako experta na Predátorov. Má za úlohu sledovať vystrájanie agresorov na našej planéte, monitorovať ich aktivity a zametať po nich stopy, aby sa na nič neprevalilo na verejnosti. Samozrejme je otázne, ako by sa situácia vyvinula, keby sa podarilo nahnať Arnolda späť pred kameru. Ťažko čakať, že vo svojom vrcholnom období na prelome 80. a 90. rokov by dopadol rovnako nelichotivo ako Busey. To sa každopádne už nikdy nedozvieme.

Dôvody sú rôzne. Nedá sa povedať, ktorý má bližšie k pravde, možno napokon je na každom kúsok pravdy. Jeden zdroj tvrdí, že Arnold sa vrátiť chcel, ale bez režiséra prvého dielu stratil záujem. Iný hovorí, že sa mu nepáčil scenár. A ďalší, že scenár bol fajn a ani absencia McTiernana nepredstavovala neriešiteľný problém, ale Arnold sa v tom čase musel sústrediť na náročné natáčanie Terminátora 2. Zdroj č. 4 sa nás pre zmenu snaží presvedčiť o tom, že problém predstavoval honorár, ktorého konkrétnu výšku štúdio Arniemu odmietlo vyplatiť, na čo sa z toho stal tzv. principiálny problém. To je vec, na ktorú mužská časť populácie zvykne bývať značne citlivá. Zrejme vrátane Arnolda Schwarzeneggera, ktorý to v období, keď ho považovali za najväčšiu akčnú hviezdu planéty, proste nepotreboval.

Zákulisie predátorskej dvojky bolo skrátka nadmieru veselé, čo podčiarkuje legenda o tom, že pôvodne hlavnou postavou nemal byť losangelský policajt, ale psychiater CIA ovládajúci bojové umenie – Steven Seagal.

Inak, práve v Predátorovi 2 sa potvrdia slová Anny z jednotky, že Predátori náš svet navštevujú už dlho. Na konci sa objaví dôkaz v podobe starodávnej strelnej zbrane. Práve na ňu nadviazal minuloročný svieži hit Korisť, ktorý nám ukázal, ako sa rasa k danej pištoli dostala.

Dutch sa mal vrátiť aj v Predátoroch Nimróda Antala. Ani tu sa však slávneho rakúskeho kulturistu nepodarilo úspešne dotiahnuť pred kameru. Preto bola rola prepísaná a z Dutcha sa stal Laurence Fishburne, ktorého kedysi uniesli a ktorému sa síce podarilo prežiť, ale vybralo si to krutú daň na jeho psychike (a povahe). Opäť sa natíska otázka, ako by to dopadlo, keby sa Arnold vrátil. Nebolo by ponižujúce, ba až urážlivé, keby majestátny Dutch dopadol ako šialený zradca, ktorý sa z dlhodobého pobytu na cudzej planéte pomiatol? Alebo v časoch, keď scenár reálne rátal s prítomnosťou Dutcha, mala postava iný koniec, respektíve strávila na plátne viac času?

Iná teória tvrdí, že takto to byť vôbec nemalo a že s Arnoldom sa počítalo ešte v súvislosti s prvotným scenárom. V ňom sa dej mal tiež odohrávať na mimozemskej planéte, lenže vo futuristickom koloseu, kde by Predátori bojovali s ľuďmi, a to vrátane preživšieho Dutcha. Keďže by sa ale zhmotnenie čohosi takéhoto vyšplhalo do závratných finančných výšin, bol scenár zamietnutý a na scénu sa dostavil oveľa realistickejší (t. j. lacnejší).

Keď už sme pri filme Predátori… Nejaký čas sa šepkalo o dvojke. Ostatne, otvorený záver prvej časti si ju doslova pýtal. Tržba síce nebola najhoršia (127 miliónov pri rozpočte 40), ale reakcie boli skôr vlažné, a tak sa o sequele tak nejako… prestalo hovoriť.


Svetová vojna Z č. 2

Hoci filmová adaptácia knihy Maxa Brooksa trpela šialeným prepisovaním scenára (pôvodné finále sa malo odohrávať v Rusku) a brutálnym strihom (zrejme najmohutnejšie si ho odskákal herec Matthew Fox, ktorého pôvodne veľká rola sa napokon zbehla na cameo), napokon slávil úspech (celosvetová tržba 540 miliónov pri rozpočte 190). Vďaka nepredvídateľnému scenáru a dominantnému výkonu bicyklujúceho sa Brada Pitta sa snímka dočkala povzbudivých recenzií. I keď to na konci mohlo vyzerať na happyend, v skutočnosti by sa na taký záver dalo pomerne jednoducho nadviazať.

Pokúsiť sa o to nemal nikto menší, než jeden z najrešpekto­vanejších amerických režisérov perfekcionista David Fincher. Sám Pitt (ktorý prvý diel kryl z pozície producenta) tým pádom začal byť dvojke naklonený, keďže spoluprácu s Fincherom na „serial killer“ Sedem dodnes považuje za jeden zo svojich najvydarenejších filmov. Avšak asi každému, kto sa vo svete filmu pohybuje, bolo jasné, že Fincher má za sebou „len“ jednoduché žánrovky typu Votrelec 3 alebo Hra. To, že projekt napokon opustil, de facto prekvapilo iba málokoho.


Krotitelia duchov 3

Toto je čertovská situácia. Teoreticky by sme sa mohli baviť aj o nikdy nezrealizovanej (no plánovanej) dvojke ženského rebootu z roku 2016, ale tam je jasné, že na 99 % nikdy nevznikne, takže je to strata času a ani to nie je zaujímavé.

Zaujímavá situácia však naopak nastala na začiatku 90. rokov. Približne odvtedy sa hovorilo o trojke v réžii Ivana Reitmana, v ktorej sa mali vrátiť všetci. Nielen Bill Murray, Dan Aykroyd, Harold Ramis, či Sigourney Weaver, prípadne Ernie Hudson, ale tiež Rick Moranis. Prvé dva diely boli skvele hodnotené komerčné hity a tak nečudo, že štúdio trojku chcelo. Chceli ju aj diváci. Aj Ivan Reitman.

Nechcela to však jedna osoba.

Meno dotyčnej osoby je, nuž… Bill Murray.

Bill dnes nad svojou vtedajšou tvrdohlavosťou možno krúti hlavou. Ťažko povedať. V tom období mal však expert na suché, ironické, sarkastické a čiernohumorné hlášky pocit, že sa musí stoj čo stoj vymaniť zo škatuľky komika. To bol v podstate hlavný dôvod, pre ktorý sa odmietol vrátiť do trojky.

No a ak sa vám odmieta vrátiť hlavná hviezda, asi nemá zmysel riskovať a spustiť natáčanie bez nej. A tak sa aj stalo. Teda… nestalo.

Ubehli roky.

Roky sa zmenili na desaťročia.

Moranis skončil s hraním.

Harold Ramis zomrel.

Ivan Reitman napokon tiež.

Murray zostarol, prestalo mu robiť problém vrátiť sa do sveta obľúbených krotiteľov duchov a predviedol to nielen v spomínanom dámskom reboote, ale tiež v pomerne úspešnej verzii z roku 2021, ktorú natočil Reitmanov syn Jason a menšie úlohy tu mali nielen Murray, Aykroyd, Hudson a Weaver, ale dokonca i zosnulý Ramis. Tento rok uvidíme dvojku a hoci sa spomínaní herci z pôvodných filmov vrátia i do nej, znova skôr len do vedľajších úloh.


Nabudúce: ďalšia Nočná mora z Elm Street, Som legenda 2 a na metle priletí deviaty Harry Potter.


Súvisiace linky

Všetky doterajšie časti seriálu Nezrealizované fandomácke filmy


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


4. januára
Ivan Kučera
Zdroj informácií