Nezrealizované fandomácke filmy, 6. časť

Dark Knight Rises

Dnes priletia tri nezrealizované štvrté diely: Spider-Man, Iron Man a Nolanov Temný rytier.


Noví Spider-Mani

Noví Spider-Mani samozrejme stále vznikajú. Dokonca podanie Toma Hollanda patrí k najobľúbenejším v histórii. Dvojnásobne, ak mu chrbát a pavučinu kryje miláčik tínedžerov Zendaya a mentori Tony Stark a Nick Fury. My ale máme na mysli iných Spider-Manov.

Najskôr sa dlho hovorilo o štvorke Sama Raimiho. To by ale nemohla prísť trojka. Tá síce celosvetovo zarobila fantastických vyše 890 miliónov dolárov, lenže stála 258. Recenzie a celkové prijatie medzi fanúšikmi nepatrili k najprívetivejším, akých sa nejaký hollywoodsky režisér roku 2007, ktorý bol na kvalitné snímky mimoriadne bohatý (Ratatouille, Bournovo ultimátum, Táto krajina nie je pre starých), dožil. Raimi sa odtrhol z reťaze a štúdio mu po skvelej a úspešnej dvojke odkleplo do trojky prakticky všetko, čo si zmyslel. A podľa toho to dopadlo. Unavení herci, divný strih, lacné dejové skratky (bezcharakterný muž bez svedomia sa do Božieho chrámu dostane práve v momente, keď sa v blízkosti pohybuje Venom) a scenár obsahujúci toľko zápletiek, podzápletiek, vedľajších dejových liniek, postáv a záporákov, že by to vystačilo na tri bežné vysokorozpočto­vé filmy.

Hoci snímka bola avizovaná ako vyvrcholenie trilógie, sám Sam pokračovať plánoval. A to… niečoho sa rýchlo chyťte… štvorkou. Ostatne, postavu Dr. Curta Connorsa v podaní Dylana Barkera (čo v budúcnosti nemal byť nikto menší, než jašterí Lizard) si nepripravoval len tak pre nič za nič. K realizácii ale už nedošlo. Respektíve došlo, ale už v réžii Marca Webba a v úplne inej spider-manskej sérii, v ktorej Lizarda stelesnil svojrázny Rhys Ifans.

Druhým (ešte ledva zarastajúcim) pánom na holenie je Amazing Spider-Man 3. Toho chystal kedysi veľmi nádejný Marc Webb (500 dní so Summer). Druhý diel s Andrewom Garfieldom však nezaznamenal taký úspech, ako sa očakávalo, a tak boli plány na trojku stopnuté. Mnohé sľubné témy z toho dôvodu zostali nezodpovedané (skutočná pravda o „smrti“ Petrových rodičov).

Dlho sa následne hovorilo o rip-offe Sinister Six, keďže v prvých dvoch častiach bolo systematicky roztrúsených viacero indícií naznačujúcich, že by Sony rado malo navzájom prepletený komiksový vesmír. Jeho súčasťou mala byť samostatná snímka venovaná čisto Spideyho súperom, ktorí sa dokázali zorganizovať a vytvorili legendárne zoskupenie Sinister Six. Jeho súčasťou mal byť napríklad Vulture, samozrejme nesmel chýbať obávaný Green Goblin, nakoniec ale z toho nič nebolo.

A tak s nami Spider-Man naďalej zostáva „aspoň“ s Hollandovou tvárou. V novembri 2023 sa objavila správa, že natáčanie „jeho“ štvorky by mohlo odštartovať koncom roka 2024 a dejovo by sa nadväzovalo na twistový koniec predchádzajúcej časti. Pre úplnosť treba samozrejme pripomenúť celosvetový trhák Spider-Man: Bez domova (2021), v ktorom sa vďaka hrám s multivesmírom Holland stretol nielen s Garfieldom a Tobeym Maguireom, ale dokonca sa vrátili predstavitelia záporákov, napríklad Willem Dafoe ako Green Goblin alebo spomínaný Rhys Ifans ako Lizard.

Budúci rok sa dočkáme hneď troch spin-offov: Venoma 3 s Hardym, originu jedného zo Spajdyho najšťavnatejších protivníkov – lovca Kravena s Aaronom Taylorom-Johnsonom a Russellom Croweom. A Madame Web so Sydney Sweeney a Dakotou Johnson (dcérou Dona Johnsona a Melanie Griffith).


Temný rytier 4

Tu už sa naozaj pohybujeme na poli snov, keďže je na 99 % isté, že Nolan sa k netopierovi ako režisér nikdy nevráti. Uznávaný filmár je dnes už niekde inde. Tretí diel bol v roku 2012 síce plný divných scenáristických rozhodnutí (diskreditácia Gordona skrz zdrap papiera), ale inak šlo o dôstojnú Nolanovu rozlúčku so ságou. Christian Bale a ostatní v nej došli na koniec svojich ciest. Niektoré boli trpké a tragické, iné síce smutné a melancholické, ale zároveň vyvolávajúce nádej. Zaujímavé je, že dodnes je časť diváckej obce presvedčená o tom, že „kaviareň“ je Alfredovou predstavou. Nolan natočil aj snový Počiatok, ale všetkých troch Batmanov poňal realisticky (v rámci možností). Preto je nielen nepravdepodobné, že by podobne snovo ukončil aj ich, ale na konci je ukázaných viacero momentov, z ktorých je jasné, že Bruce Wayne to mal celý čas perfektne premyslené. Je to ostatne Batman – má plán v pláne. V dynamickej mrazivej koncovke do seba postupne zapadli jednotlivé kúsky puzzle. Bez spoilerov sa dá o tom ťažko baviť, ale s takýmto koncom by sa mohol pohodlne natočiť Batman 4. Aj keď je pochopiteľne otázne, či by ním stále bol Bruce alebo napríklad pán, ktorého prostredné meno sme sa dozvedeli až zopár sekúnd pred koncom.


Iron Man 4

Pozor: Nasledujúci text obsahuje spoilery ohľadom Iron Mana 3.

Toto je absolútne nereálne, ale nech je sranda. Pred Avengers: Endgame sa šepkalo, že by Downey Jr. rád mal aj štvrtú sólovku opancierovaného Avengera. K réžii mal blízko oscarový Mel Gibson (Statočné srdce), ktorý bol v tom čase (v podstate sa na tom odvtedy veľa nezmenilo) neželaná persóna v Hollywoode po sérii excesov. Downey Jr. mal k nemu blízko. Bol to práve Muž bez tváre, kto v roku 1990 riskoval a dal pre zmenu vtedy problémovému (rôzne druhy závislostí) Downeymu rolu v Air America. Teraz sa mala karta obrátiť. K štvorke ale nakoniec nedošlo. Najskôr predstavoval problém Downeyho vek, potom nedostatočné honoráre a následne sa pre istotu vravelo o tom, že Marvel nechce robiť rutinné filmy, rád by experimentoval so žánrami a Iron Man 4 by bol skrátka až príliš veľkou stávkou na stereotypnú, neprekvapivú istotu. Áno, v tých dobách Marvel vo svojich filmoch ešte rád experimentoval skúšaním nových, čerstvých a sviežich vecí.

Po tom, akým spôsobom Tony Stark v Avengers: Endgame porazil majestátneho Thanosa, je jasné, že ani nedôjde. Hoci po hrách s multivesmírom a časovými skokmi je možné všetko. Dvojnásobne po tom, čo Downeymu Jr. nevyšli ambiciózne plány s novou sériou Dolittle.

Dej štvorky sa mal točiť okolo tajuplného, mystického Mandarina. Áno, v trojke ho stvárnil Ben Kingsley, lež vďaka šokujúcemu twistu sme sa uprostred filmu dozvedeli, že všetko bolo inak a tak sa Mandarin mal objaviť aj v štvorke. K tej každopádne napokon nedošlo, aj keď áno, skutočný Mandarin sa na scénu predsa len vrátil. Konkrétne osem rokov od premiéry Iron Mana 3 v hite Shag-Chi: Legenda o desiatich prsteňoch.

Situácia sa jemne skomplikovala v novembri 2023, keď vysvitlo, že v Marvele sa zamysleli nad otázkou „Prečo už naše filmy a seriály nie sú to, čo bývali?“ a údajne reálne rátajú s možnosťou návratu pôvodných Avengers. Minimálne u Black Widow a práve Iron Mana by to samozrejme bolo komplikované (u Black Panthera z morálnych dôvodov zrejme úplne nemožné). Paradoxne však skôr kvôli honorárom, než spôsobu, akým by sa postavy nachádzajúce sa v takých stavoch, v akých sa momentálne nachádzajú (fúha, pekný tanček okolo nespoilerovania, všakže?), mohli vrátiť nazad do hry.


Nabudúce: druhá Svetová vojna Z, Arnold v ďalších Predátoroch a Krotitelia duchov 3 od Ivana Reitmana.


Súvisiace linky

Všetky doterajšie časti seriálu Nezrealizované fandomácke filmy


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


5. decembra 2023
Ivan Kučera
Zdroj informácií