Nezrealizované fandomácke filmy, 4. časť

Terminátor Temný osud

Stopky sa dočkali aj nezničiteľní (?) Terminátori, svalnáč Hellboy 3 a mrazivá zombíčina O 28 rokov neskôr. V našom seriáli o filmoch, ktoré sa napriek očakávaniam nikdy nedočkali vytúženej klapky, pokračujeme štvrtou časťou.


Terminátori

Pod zovšeobecňujúci podnázov sa nám podarilo ukryť naraz hneď viacerých Terminátorov. Kultová značka sa totiž nie raz chystala započať novú éru. Zakaždým tragicky. Štúdio mieni, peňaženka divákova mení.

Nová sága sa najskôr mala stať z príbehu zasadeného do postapokalyptickej budúcnosti. Johna Connora tu nestvárnil nikto menší než Christian Bale. Z Terminator Salvation si však mnohí dodnes pamätajú len Batmanov nervový výbuch počas natáčania. Masochisti a recesisti si ho svojho času nastavovali ako zvonenie na mobil. Okrem toho predstaviteľ Kylea Reesea herec Anton Yelchin predčasne zomrel v roku 2016 ako dvadsaťsedemročný. Navyše, celosvetová tržba 371 miliónov vzhľadom na dvestomiliónový rozpočet neznie milo a prívetivo, takže sa naozaj nedalo pokračovať, hoci scenáristi samozrejme na konci nechali pootváraných množstvo zadných dvier. Hlavne ale nie je záujem. Tento smer je dávno vyhodnotený ako mŕtva, slepá ulička. Biedne kvality snímky spôsobil hektický spôsob natáčania, prepisovaný scenár i drastické prestrihávanie (napríklad vo filme hral Terry Crews, ale nakoniec z neho zostala len mŕtvola v jednom zábere).

Následne sa séria mala stať z titulu Terminátor Genisys. Ten do našich kín zavítal v roku 2015 a vôbec nebol skromný. Od roku 2003 išlo o prvý poriadny návrat T-800 s tvárou Arnolda, rozpočet sa pohyboval pri čísle 155 miliónov dolárov a scenár miestami až revolučným spôsobom prekopával notoricky známe univerzum (viď. spôsob, akým tvorcovia narábali s postavou Johna Connora). V iných chvíľach sa pohrával s legendárnymi scénami, keďže sa hojne cestovalo v čase. Celosvetová tržba 440 mil. bola skvelá a scenáristi na konci rozkopli vráta pre sequely dokorán vrátane potitulkovej scény. Štúdio ale napokon situáciu nevyhodnotilo pozitívne a k Terminátorom sa vrátilo až o štyri roky neskôr s úplne iným konceptom.

Veru tak, do tretice sa sériou mal stať Terminátor: Temný osud z roku 2019. Nevrátil sa len Arnold, ale aj Linda Hamilton a dokonca Cameron, hoc „len“ ako producent a autor námetu. Scenár vykazoval originálne prvky až do takej miery (kontroverzný úvodný flashback), že to mnohí odmietli akceptovať. Obsahoval tiež masívnu a poctivú akciu, chémiu medzi starostlivo, typovo presne vybranými hercami a podmanivú atmosféru blížiacej sa „búrky“. Jej zákerné postapokalyptické pazúry čoraz hlbšie vnikajú do našej bežnej reality, v ktorej sme sa učičíkali tým, že všetko bude v poriadku. Ale nebude. Technika nám prerástla cez hlavu a nastal čas platiť. Tvorcovia boli reálne nachystaní na to, že Temný osud sa stane prvým stavebným kameňom pre celú ságu. Lenže napriek pozitívnym recenziám a pomerne nadšenému prijatiu medzi fanúšikmi zarobil na celom svete 261 miliónov, čo vzhľadom na rozpočet temer 190 miliónov nemalo šancu byť vyhodnotené ako úspech.

Aktuálne je séria Terminátor mŕtva, no nebol by to Cameron, aby raz za čas stojaté vody nerozčeril hláškou, že v rámci T-univerza chystá niečo veľkolepé.


Hellboy 3

Guillermo del Toro mal pre záver svojej milovanej trilógie o „dobrom čertovi“ ambiciózne plány. Tomu ostatne plne zodpovedal koniec dvojky. Problém báječnej jednotky aj trikovo z reťaze odtrhnutej druhej časti driemal v tržbách. Hoci sa režisérovi vzhľadom na veľkolepé scenáre prekvapivo darilo udržať rozpočty v relatívne rozumných mierach a snímky napriek tomu po výtvarnej stránke vyzerali monumentálne, tržby nedosiahli vrcholné výšiny. Už do dvojky sa štúdiu nechcelo, ale risklo to. Risk sa nevyplatil: pri rozpočte 85 miliónov dvojka na celom svete nezarobila ani 170 miliónov. Prepadák to samozrejme nebol, ale napríklad aj fenomenálny Iron Man v tom istom roku celosvetovo trhol 585 miliónov. Nolanov mrazivý Temný rytier dokonca presiahol jednu miliardu. To akékoľvek plány na trojku (a že ich bolo) zarezalo ako prasa na zabíjačke. Nezmenilo sa to ani po tom, keď sa zo „zábavne divného režiséra“ stal konzervatívny oscarový tvorca. Ani sláva nerozkopla dokorán dvere Hellboyovi 3.

A zdá sa, že už ani nerozkopne. Režisér mal odjakživa slabosť pre Rona Perlmana (Meno ruže, Votrelec: Vzkriesenie). Nikdy si nevedel v úlohe Hellboya predstaviť iného herca. A hlavne nechcel. Roky však nikomu neubúdajú a sympatický herec tento rok oslávil 73. narodeniny. To skutočne nie je vek na akčné vylomeniny, strieľanie, behanie a poskakovanie pred zeleným plátnom. Ak by štúdio napriek tomu všetkému bolo ochotné aspoň na hypotetickej úrovni uvažovať o zakončení trilógie, poslednú nádej zrejme zahatal tragický, fanúšikovskou obcou nedobre prijatý kúsok od Neila Marshalla, kde Perlmana nahradil David Harbour zo Stranger Things. Výsledkom bolo čosi medzi zaujímavým príspevkom na tému Hellboy a videobéčkom. Celosvetovo film zarobil smiešnych 44 miliónov pri 50-miliónovom rozpočte, tu sa fakt niet o čom baviť.

Je prekvapivé, že to štúdio po toľkých fiaskach nevzdalo a investovalo peniaze, čas a energiu do snímky Hellboy: The Crooked Man, kde Perlmana a Harboura nahradil Jack Kesy. Mladý americký herec si v minulosti zahral v hororovom seriáli The Strain z dielne Guillerma del Tora, ktorý ale so vznikajúcim filmom nemá nič spoločné. Veru, aj takéto nepredvídateľné sú niekedy hollywoodske cesty a cestičky. Režíruje Brian Taylor, ktorý Ghost Riderom 2 veľa vody nenamútil, ale jeho extrémne akčniaky s Jasonom Stathamom Zastaneš a neprežiješ vyvolávajú istú nádej na to, že to s Hellboyom dopadne dobre. Ak áno, pokračovania sú isté. Nádej vzbudzuje tiež fakt, že na scenári sa podieľa duchovný otec komiksovej série Mike Mignola. Ak chcete mať náskok, tak vedzte, že dotyčný komiks v češtine vyšiel v roku 2015 v knihe Hellboy 10: Paskřivec a další příběhy.

Ak to nevyjde ani tentokrát, tak milovníka mačiatok, sladkostí a mlátenia okultných príšer po papuliach znova pár rokov neuvidíme. Pritom u nás je vďaka českému vydavateľovi značka nesmierne populárna. Okrem hlavnej komiksovej série vychádza veľa spin-offov a rip-offov (napr. Abe Sapien, Lovec čarodějnic alebo Sledgehammer 44).


O 28 rokov neskôr

Aj keď sa môže zdať, že na snímku Dannyho Boylea O 28 dní… napadala poriadne hrubá vrstva prachu, nemožno jej uprieť zásluhy. Práve naopak. Písal sa rok 2002 a okrem Resident Evilu s Millou Jovovich sa dožil kinopremiéry i tento hit. Obidva tituly nakopli divácky záujem o zombie tému a živým mŕtvym sa vďaka nim opäť začalo dariť. Dokonca až tak, že sú s nami v podstate dodnes. Pritom v O 28 dní… de facto nešlo o zombie, ale „len“ o vírusom nakazených jedincov, ktorí následne stratili svoju ľudskosť a stali sa z nich krvilačné, zúrivé, agresívne beštie pripomínajúce človeka len vzhľadom. V roku 2007 sa dostavil britsko-španielsko-americký sequel nazvaný pragmaticky O 28 týždňov. Jednu z rolí tu dostal vtedy ešte neveľmi známy Jeremy Renner alias Hawkeye z Avengers. Odvtedy sa hovorí o trojke, ktorej názov by mal logicky kráčať v stopách jej predchodcov, takže tentokrát by sa do názvu dostali buď mesiace alebo roky. Pravdepodobnejšie je to druhé, keďže od premiéry dvojky ubehlo už neskutočných 16 rokov.


Nabudúce: Affleckov Batman, sága Tarzan a Star Trek 4 od Quentina Tarantina.


Súvisiace linky

Všetky doterajšie časti seriálu Nezrealizované fandomácke filmy


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


2. novembra 2023
Ivan Kučera
Zdroj informácií