Nezrealizované fandomácke filmy, 3. časť

Votrelci

Veru tak, nedočkal sa ani Votrelec 5 a Burtonov Superman. Detto Conan.


Aj v tretej časti nášho seriálu sa budeme baviť o filmoch, na ktoré sme sa dlho tešili, ktorých sme sa obávali… a oboje zbytočne.


Votrelec 5

A ešte raz kyselinové obludy s vysúvacími čeľusťami. Svojho času, nie je to až tak dávno, sa okolo ďalšieho Votrelca pohyboval Neil Blomkamp. Režisér skvelého sci-fi District 9 prišiel s nádejnými a zjavne štedrými a ambicióznymi výtvarnými návrhmi. Chcel do hry vrátiť nielen Ripleyovú, ale aj Newt a dokonca (po poslednej potýčke radikálne zjazveného) Hicksa. Túžil operovať s tým, čo si o trojke dlhodobo myslia jej odporcovia: bola to len nočná mora, ktorá sa prisnila Ripleyovej v Sulacu, v umelom spánku. Štúdio napokon uprednostnilo Scottov prequel Votrelec: Covenant. Aktuálne nič nenaznačuje, že by Neilov projekt mal reálnu šancu vzniknúť, keďže Fox všetku svoju votreleckú energiu investuje do seriálu od tvorcu Noaha Hawleyho (ozaj ste ešte stále nevideli seriál Legion?) a filmu Alien: Romulus od drastického uruguajského režiséra Fedeho Alvareza (Muž v temnote 1 + 2, Dievča v pavúčej sieti, remake Evil Dead).

Keď sme už pri obľúbenej kyselinovej oblude s vysúvacími čeľusťami… Ako je na tom Scottova dvojdielna odnož od hlavnej série? Vznikne niekedy trojka? Prometheus a Covenant sa snažili preskúmať mýtus Votrelcov z takého netradičného uhla, že to mnohí fanúšikovia dodnes odmietajú vnímať ako plnohodnotnú súčasť univerza. Iní boli naopak nadšení z toho, že sa konečne našiel niekto, kto bol Votrelcov schopný vnímať aj v inom než vraždiacom kontexte. A kto iný by to mal podniknúť, ak nie režisér, ktorý monštrum v 70. rokoch 20. storočia stvoril? Faktom je, že sám Scott vo finále Covenanta neodolal a urobil z toho „jednoduchú“ alienovskú vyvražďovačku v útrobách obrovskej vesmírnej lode à la Nostromo. Od premiéry Covenanta ubehlo šesť rokov. Na návrat to nevyzerá už preto, lebo Scott sa s odstupom času vyjadril, že vcelku ľutuje, že v danom období uprednostnil réžiu Covenanta pred dvojkou Blade Runnera. To fakt neznie ako vyznanie lásky, po ktorom by mal nasledovať „Covenant 3“.


Legenda o Conanovi

Dlho, veľmi, veľmi dlho sa hovorilo o návrate Arnolda do ikonickej roly Conana. Dnes je projekt zrejme definitívne mŕtvy. Arnold už do kín nie je schopný pritiahnuť davy platiacich divákov a filmový svet má aktuálne iné priority, než sú polonahí fantasy divosi. Arnold si barbara zahral najskôr v jednotke v roku 1982 a následne v dvojke z roku 1984 (v Červenej Sonji z roku 1985 nehral Conana). Zápletka trojky vôbec neznela beznádejne. Slávny rakúsky športovec v nej mal stvárniť starého Conana, ktorého sláva sa pomaly ale isto chýli ku koncu. To by ale bolo, aby legenda z Cimerie zomrela v posteli! Arnold mal síce ukázať, že nepatrí do starého železa, ale žezlo po ňom mala postupne prevziať iná osobnosť. O filme sa popísali stohy papierov, dej sa často menil. Raz mal byť Conan kráľom, inokedy legendou ukrývajúcou sa pred svetom v zakázanej divočine. Zakaždým sa ale dôraz kládol na vyšší vek udatného hrdinu, ktorého rukami pretieklo veľa krvi prašivých nepriateľov, no nikdy nie vlastnej. Arnold svojho času dokonca vravel rovno o celej trilógii. Okolo projektu sa síce dlhodobo motá scenárista série Rýchlo a zbesilo Chris Morgan, ale aktuálne absolútne nič nenapovedá tomu, že by raz mohla vzniknúť.


Superman Burtona a Cagea

Burton sa vďaka Dumbovi a seriálovému trháku Wednesday v poslednom čase resuscitoval, no aj tak už nie je tým, čo kedysi. A Cage… nuž, Cage. Takže sa ťažko verí, že existovala doba, v ktorej títo páni nielenže chystali Supermana, ale ľudia sa na to aj tešili. Rozpočet mal byť gigantický. Snímka obsahovala gigantického pavúka a malo to byť pompézne a ohromujúce a… gigantické. Z rôznych príčin z tohto projektu však napokon zišlo. Možno je šanca, že sa raz v budúcnosti stane zázrak a obom pánom bude na staré kolená umožnené natočiť temného zostarnutého Supermana s patrične neprehliadnuteľným burtonovským audiovizuálom, ale aktuálne sa pohybuje okolo čísla 1%. Kto videl tohtoročného Flasha, však vie, že Burtonovi a Cageovi bola vzdaná poklona a ich nápad sa dočkal pochvaly. Trvala len pár sekúnd, ale keď ju diváci prvý raz videli, onemeli od úžasu.


Nabudúce: O 28 rokov neskôr a okrem Terminátorov pripochoduje i Hellboy 3 od Guillerma del Tora.


Súvisiace linky

Všetky doterajšie časti seriálu Nezrealizované fandomácke filmy


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


18. októbra 2023
Ivan Kučera
Zdroj informácií