Nezrealizované fandomácke filmy, 2. časť

Alien 3

Občas si zuby vyláme aj Votrelec, nevraviac o Kullovi a Dr. Dolittleovi.


prvej časti nášho seriálu sme sa zamysleli nad prvou várkou prípadov, ktoré dobre pozná každý filmový fanúšik. Išlo o filmy, o ktorých sa hovorilo dlhé roky, a predsa prvá klapka dosiaľ nepadla. Dnes si pohovoríme o ďalších filmoch, ktoré zatiaľ na striebornom plátne nikto nevidel.


Dolittle 2

To bolo nadšenia a plánov! Robert Downey Jr. sa dojemne a viac než dôstojne rozlúčil s rolou Tonyho Starka a prijal úlohu muža rozumejúcemu reči zvierat. Dolittlea poznáme samozrejme s tvárou Eddieho Murphyho, ale Downey na to šiel inak. Mal v pláne vybudovať sériu ladenú do historickej fantasy. Na ničom sa zjavne nešetrilo. O jednotke sa vedú debaty, či stála 250 miliónov alebo „len“ 175, každopádne to nebolo málo. O produkciu sa starala Downeyho manželka Susan a na réžiu bol najatý… ehm… Stephen Gagham. Pretože kto iný by mal natočiť rodinné dobrodružstvo, ak nie scenárista mrazivej drogovej fresky Traffic – Nadvláda gangov? Nuž a podľa toho to dopadlo. Jedno veľmi zlé strategicko-dramaturgické rozhodnutie striedalo ďalšie veľmi zlé strategicko-dramaturgické rozhodnutie. Aby sme nezabudli: Susan Downeyovej s produkciou nepomáhal nikto nepravdepodobnejší, než Jonathan Liebesman – režisér brutálneho hixploitationu Texaský masaker motorovou pílou: Počiatok. To je samozrejme presne ten druh človeka, akého nechcete mať na pľaci, ak natáčate vysokorozpočtovú rodinnú fantasy. Snímka celosvetovo trhla 251 miliónov a odvtedy o dvojke nehovorí ani samotný Downey Jr., nieto ešte štúdio.


Votrelec 3

Pokračovanie kultových sci-fi hororov Ridleyho Scotta a Jamesa Camerona samozrejme vzniklo a natočil ho (vtedy začínajúci) David Fincher. Pôvodne to však mal byť minimálne po obsahovej stránke úplne iný film, preto sa projekt dostal do nášho seriálu. Scenár predstavoval jeden obrovský problém. Neustále sa prepisoval, v koši končila jedna zásadná vízia za druhou. Producenti na budúceho režiséra hitov Sedem a Muži, ktorí nenávidia ženy dohliadali tak prísne (pričom ale sami poriadne nevedeli, čo od dotyčného filmu vlastne chcú), až sa Fincher od výsledku dištancoval. Dodnes sa k nemu vyjadruje striedmo až vôbec. Síce existuje alternatívna verzia, ktorá má k Davidovej vízii najbližšie, lež faktom je, že on sám s ňou oficiálne nemá nič spoločné. Takže to nie je ani tak bežný režisérsky, ako skôr nebežný producentský strih. Pôvodne mal Votrelec 3 byť o niečom úplne inom. Do hry prichádzala verzia, kde by sa odohrával na Zemi, v druhej alternatíve bola zápletka umiestnená na opustenú ruskú vesmírnu základňu a v ďalšej na planétu s mníchmi. Vo všetkých verziách sa každopádne tak nejako automaticky počítalo samozrejme nielen s tvárou série Sigourney Weaver, ale aj s ďalšími preživšími postavami: s malou Newt, desiatnikom Hicksom a hornou polovicou androida Bishopa. Samozrejme veľmi dobre vieme, ako neslávne to v trojke s Hicksom a Newt dopadlo a pravdupovediac aj od Bishopa sme čakali viac.


Kull 2

Pamätáte sa, ako v 90. rokoch behal po Slovensku vtedy hviezdne osvalený vlasáč Kevin Sorbo? V danom desaťročí bol hviezdou seriálového trháku z dielne Sama Raimiho Herkules. Považovali ho za o čosi lepšie hrajúceho nového Arnolda Schwarzeneggera, a tak všetko vcelku logicky vyvrcholilo tým, že stvárnil conanovskú rolu tiež z pera R. E. Howarda. Akurát nie Conana z Cimerie, ale Kulla z Atlantídy. Divácke očakávania neboli vonkoncom malé. Štúdio malo pochopiteľne obrovské oči a vopred naplánovalo celú kullovskú sériu. Kevina si k návratu zaviazalo podpisom zmluvy a dokonca ho na pľac prišiel symbolicky navštíviť (a povzbudivo potľapkať po pleci) sám veľký Arnold. Výsledok poznáme. Film prepadol, málokto na planéte ho má vyložene rád a u nás šiel rovno na video.


Nabudúce: Conan, ďalší Votrelec i Burtonov/Cageov Superman.


Súvisiaci link

Nezrealizované fandomácke filmy, 1. časť


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


11. októbra 2023
Ivan Kučera
Zdroj informácií