Nezrealizované fandomácke filmy, 1. časť

V horách šílenství H. P. Lovecrafta 1

Košom dostal nielen gróf Drakula, ale i čierno-biele monštrá zo stajne Universalu a dokonca majster Lovecraft.


Každý filmový fanúšik veľmi dobre pozná prípady, keď sa o filme hovorí roky rokúce, a predsa nie a nie padnúť prvá klapka. Ako čas uteká, spravidla sa menia nielen režiséri, ale i herecké hviezdy a aby to bolo pestrejšie, prepisujú sa scenáre a menia sa prístupy k danej látke. Niektoré filmy sa pripravujú tak extrémne dlho, že ak sa raz naozaj začnú natáčať, fanúšikovia si ako prvé pomyslia: „Prvý apríl?“ A bežia ku kalendáru si to overiť.

To je i prípad nedávneho morského hororu The Last Voyage of Demeter alias na celovečernú dĺžku natiahnutej kapitole z legendárneho vampírskeho hororu Brama Stokera Drakula. Najskôr sa okolo snímky motal Aragorn Viggo Mortensen, potom dobehol Gándhí Ben Kingsley a nesmel chýbať Jude Law. Z režisérov malo štúdio na muške napríklad Neila Marshalla. Napokon to dopadlo tak, ako to dopadlo. Niekomu sa to páčilo, inému nie, ďalšieho to nechalo chladným. Film každopádne vznikol. Také šťastie ale mnohé iné nemali. Postupne si ich preberieme v našom seriáli na pokračovanie bez jasne stanoveného svetla na konci tunela. Ale na to sú podobné filmy zvyknuté.


V horách šialenstva

Čím začať, ak nie asi najukážkovejším nikdy nenatočeným filmom V horách šialenstva? Guillermo del Toro (Faunov labyrint, Princ bez kráľovstva) dlhé roky túžil natočiť celovečernú adaptáciu slávnej hororovej snežnej novely svojho milovaného H. P. Lovecrafta. Stopy po tom, ako tohto hororového autora zbožňuje, ostatne môžeme bez problémov ako odrobinky rozsiate nájsť v celej jeho tvorbe (gigantické bytosti, chápadlové obludy, kulty, prastaré zlo ukryté pred očami bežnej verejnosti). Jeden z najslávnejších Lovecraftových textov o výprave na Antarktídu mal mať rozpočet 150 miliónov, produkovať ho mal James Cameron a na ústrednú rolu si brúsil svoj dokonalý chrup Tom Cruise. Napriek hviezdnej zostave sa snímku nepodarilo odlepiť od zeme, čo je vzhľadom na renomé zúčastnených pánov jedna z najväčších hollywoodskych záhad. Nás môže utešiť azda aspoň to, že desivý príbeh stále žije; naposledy v podobe vynikajúcej mangy V horách šílenství.


Monster univerzum

Cruise ešte raz. Pamätáte si na jeho Múmiu? Ani vy nie? Takže si asi nepamätáte ani na to, ako pred premiérou malo štúdio Universal veľké plány na vybudovanie monster univerza podľa vzoru Marvelu a DC. Akurát by nepracovalo s komiksovými superhrdinami, ale s klasickými monštrami ako vlkolak, Drakula alebo Frankensteinova nevesta. Zašlo dokonca tak ďaleko, že do sveta vypustilo fotografiu, na ktorej sa okrem Cruisea ako „múmie“ stretli napríklad Johnny Depp (Neviditeľný muž) alebo Javier Bardem (Frankensteinovo monštrum). Štúdio si nedávalo servítku pred ústa a rovno prišlo aj so svojím vlastným Nickom Furym. Tu ním bol Dr. Jekyll alias Mr. Hyde, pričom rolu si mal po cameu v Cruiseovej Múmii zopakovať naturalistický Austrálčan Russell Crowe. Múmia síce pri rozpočte 125 miliónov na celom svete zarobila 410, čo vôbec nie je zlé, ale tak nejako sa očakávalo viac. Hlavne sa čakali nadšenejšie reakcie, z ktorých by vyplývalo, že svet sa teší na pokračovania. To sa nestalo. Matný film rýchlo upadol do zabudnutia, Depp sa stal skôr hviezdou súdnych procesov než filmov a odohrali sa i iné veselosti, ktoré zahatali cestu vzniku inkriminovaného univerza. Dnes je dávno mŕtve. Tri roky po Múmii zavítal na trh mrazivý horor Neviditeľný od Leigha Whannella, ktorý to zobral stonásobne komornejšie, vynaliezavejšie a znepokojujúcejšie a zaznamenal neskutočný úspech (trápny rozpočet cca jeden milión dolárov vs. viac ako 140 miliónov na celosvetovej tržbe). To definitívne rozprášilo univerzum na márne kusy a ukázalo, že s talentom a bez rozpočtu jeden skromný, ale talentovaný človek neraz dosiahne viac ako s rozpočtom a bez talentu.


Drakula: Zrod legendy 2

Luke Evans mal svojho času našliapnuté na skvelú kariéru, ale tak úplne to nevyšlo. Nemal najmenšiu šancu stať sa novým „Aragornom“ v Jacksonových Hobitoch (t. j. švárnym a statočným bojovníkom s dlhými vlasmi). V roku 2014 si zahral budúceho upírskeho grófa v snímke Drakula: Zrod legendy. V podpornej úlohe sa zjavil Charles Dance ako „nultý vampír“, pričom si mal v nasledujúcich filmových dobrodružstvách rolu zopakovať a stať sa hýbateľom udalostí, možno mentorom, možno čiastočne „zamestnávateľom“ postáv. Proste Nickom Furym. Presne tak, tri roky pred Cruiseovou Múmiou Universal plánoval plus-mínus rovnakú sériu a jej styčným bodom mal byť práve Dance. Film nebol zlý a pri triezvom rozpočte 70 miliónov na celom svete zarobil viac ako 215 miliónov. Štúdio situáciu napriek tomu nevyhodnotilo ako úspešnú, plány na dvojku, resp. filmy s Drakulovými „kolegami“ hodilo cez palubu a vrátilo sa k nim až v momente, keď sa mu podarilo do úlohy múmie obsadiť Cruisea.


Nabudúce: Votrelec, Kull a Dr. Dolittle.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


26. septembra 2023
Ivan Kučera
Zdroj informácií