Komiks: Spread

Jeden muž a batoľa

Spread 001

Na tento komiks som sa tešil od októbra minulého roku, keď bol oznámený na New Yorskom Comic-Cone. Stačil jediný teaser v podobe stránky z komiksu a meno scenáristu: Justin Jordan. O jeho minisériách The Strange Talent of Luther Strode a Dead Body Road sme si už kedysi niečo povedali, takže určite viete, že tento scenárista sa s ničím neserie a do všetkého ide na plné gule. Spread je podľa jeho slov mixom mangy Lone Wolf and Cub a kultového hororu The Thing (Vec) z roku 1982. Minulý týždeň sme sa konečne dočkali prvého čísla.

Svet je infikovaný Nákazou. Organizmom, ktorý sa dokáže samovoľne rozširovať a ovládať telá mŕtvych živočíchov. Ide o mäsitý a veľmi agresívny zhluk cudzopasníkov, ktorí sú všade. Toto je svet, kde sa pokúša prežiť muž zvaný No, ktorý toho nikdy nepovedal príliš veľa. Ak preživších neohrozuje Nákaza, tak sú to banditi. Tí mohli za smrť Noovho partnera Billyho, ako aj za zabitie pasažierov lietadla, ktoré bolo strhnuté na zem Nákazou.

Lenže jeden pasažier prežil a pokúsil sa dostať do bezpečia. Konkrétne žena nesúca malý uzlíček. Banditi sa rozhodli, že korisť nenechajú utiecť a lov dotiahnu do konca. Na zomierajúcu ženu narazil No. Pred svojou smrťou ho stihla informovať, že v uzlíčku sa nachádza nádej na záchranu sveta. No nakoniec banditov vystopoval a bez milosti ich zlikvidoval. Keď sa mu balíček dostal do rúk, No zistil, že sa v ňom nachádza veľmi výnimočné batoľa.

V dnešnej dobe, keď už majú komiksy selfie varianty obálok, je pekné vidieť komiks, ktorý sa na nič nehrá, kašle na trendy a naplno sa venuje tomu, čo chcel autor dielom povedať. Obvykle to býva tak, že scenárista sa nechá inšpirovať článkom, filmom alebo seriálom. Nie je to inak ani pri Jordanovi. Na začiatku bol článok o bunečnom zdroji energie, potom nasledovala teória o tom, ako udržať nažive batoľa v post apokalyptickom sve­te.

A samozrejme filmy. Hlavne trilógia Mad Max. Jordana nikdy nezaujímali začiatky konca sveta, skôr to, čo bolo po tom. Podobne ako Roberta Kirkmana, autora nekonečnej série The Walking Dead. Spread bude sériou na pokračovanie a Jordan má už naplánovaných päťdesiat čísiel, takže sa máme na čo tešiť.

Radosť mi urobila aj kresba Kylea Strahma (Haunt, Screamland), v ktorého podaní je svet postihnutý Nákazou na prvý pohľad beznádejný a zo samotných cudzopasníkov je cítiť odpornosť, slizkosť a nebezpečenstvo. Na atmosfére pridáva aj to, že príbeh sa odohráva počas zimy. Keď uvidíte prvého človeka posadnutého Nákazou s mäsožravými očami, určite sa vám vybaví The Thing. Čerešničkou na torte je úžasný koloring Felipeho Sobreiro.

Už po prvom čísle Spread viem, že táto séria bude výborná. Nielen preto, lebo mám rád postapokalyptické príbehy, ani preto, že milujem The Thing Johna Carpentera. Spread sa podarilo perfektne zachytiť thingovskú atmosféru neustáleho nebezpečenstva a nulovej nádeje. Mám pocit, že tento komiks bude druhé, brutálnejšie a bizarnejšie Walking Dead. Tak neváhajte.


Spread
Píše: Justin Jordan
Kreslí: Kyle Strahm
Vydáva: Image Comics
Rok vydania: 2014


29. júla 2014
Marek