Recenzia: Dead Body Road

Pomsta je moja

Dead Body Road - 01

Vždy ma prekvapí, keď v dnešnej dobe ľudia očakávajú niečo originálne. Dnes už záleží iba na tom ako je príbeh prevedený na papier, filmové plátno, či televíznu obrazovku. Taký Juraj Červenák nepíše nič originálne, ale vďaka jeho spisovateľskému umu sú príbehy výborne čitateľné a napínavé. Seriál Almost Human je absolútne neoriginálny, ale vďaka chémii medzi hlavnými postavami a humoru je veľmi pozerateľný. Komiksový scenárista Robert Kirkman zobral neoriginálnu zombie apokalypsu a urobil s ňou niečo, čo ešte nikto pred ním.

Keď už je reč o neoriginálne originálnych komiksových autoroch, medzi nich (vrátane Jasona Aarona, Jonathana Hickmana, Ricka Remendera a ďalších) patrí aj Justin Jordan. O sebe dal vedieť v roku 2011 minisériou The Strange Talent of Luther Strode. Bolo to neoriginálne, šialené, brutálne a zaujalo vydavateľov dosť na to, aby mu dali na hranie svoje postavy. Ale kreatívne šťavy Jordanovho mozgu plynú neustále, a tak sme sa okrem pokračovania príbehu Luthera Strodea dočkali aj prvého čísla minisérie Dead Body Road.

Jimmy Stowe je hacker na dôchodku. To jediné čo od života chce, je začať nanovo so svojou priateľkou. Ale na to potrebuje peniaze. Veľa peňazí. Našťastie sa mu ozvali istí ľudia, ktorí pre neho mali ponuku. Jimmyho jedinou prácou bolo dostať sa do miestnosti so serverom istej banky a otvoriť trezor s peniazmi. Keď sa mu to podarilo, zistil, že jeho zamestnávatelia sa nechali trochu uniesť a zabili nielen civilistov, ale aj bezpečnostnú pracovníčku banky. Tak sa Jimmy rozhodol urobiť jedinú múdru vec, utiecť.

To jeho zamestnávateľov nahnevalo. A nahneval sa aj expolicajt, Gage Orson, manžel bezpečnostnej pracovníčky banky. Chce spravodlivosť a vďaka informáciám od svojho kamoša s odznakom sa vydáva po stope mužov, ktorí ho pripravili o milovanú manželku. Ako keby to nestačilo, nahneval sa ešte niekto tretí, ktorému patril vykradnutý trezor a to, čo v ňom bolo. Ten niekto si najal pána Fletchera Cobba, experta na hnusnú prácu. Pán Fletcher Cobb svoju prácu miluje… niekedy až príliš.

Ako vidíte, príbeh je absolútne neoriginálny. Ako každý príbeh o lúpeži, ktorou zlodeji niekoho naserú do tej miery, že na nich niekoho poštve. Je to o tom, ako muž príde vďaka tragédii o milovanú osobu a stane sa Punisherom. No na rozdiel od Franka Castlea nie je Gage Orson žiadny stroj na zabíjanie. Áno, je kompetentný, ale aj impulzívny, nedokáže ovládnuť svoj hnev a chce trest za to, že jeho žena zomrela.

Justin Jordan v jednom rozhovore prezradil, že táto miniséria je jeho poctou seriálom Justified a Sons of Anarchy. Prvý seriál ho inšpiroval k tomu, aby postavy hovorili kvetnato a líšili sa svojím vyjadrovaním. Inšpiráciu Sons of Anarchy by sme mali uvidieť v ďalšom čísle, kde dostanú viac miesta zlosyni a hlavne motorkáry. Dead Body Road vznikol po tom ako Robert Kirkman požiadal Jordana, či by nechcel napísať niečo pre Skybound (odnož Image Comics). A to je ponuka, ktorá sa neodmieta (ak sa nechcete zobudiť v posteli s hlavou zombie).

Skybound priradilo Jordanovi kresliča menom Matteo Scalera, ktorý sa okamžite zaradil medzi mojich obľúbencov. Jeho kresličský štýl je ako mix kresby Tradda Moorea (The Strange Talent of Luther Strode, The Legend of Luther Strode) a Seana Murphyho (The Wake, Joe the Barbarian). Matteo dokáže parádne využiť tiene, vďaka čomu vynikne už aj tak hustá atmosféra príbehu. Ale hlavne vie ako nakresliť a zachytiť rýchlosť a akciu. Pri scénke naháňačky troch áut som mal pocit, ako keby som sa díval na storyboard k nejakému filmu.

Dead Body Road je neoriginálny a plný klišé, ale veľmi dobre sa číta a ešte lepšie sa naň pozerá. Ak hľadáte komiks na zabitie času, je to niečo presne pre vás. Uvidíme, či sa dočkáme od Jordana nejakej originality v príbehu zo série Crossed: Badlands.


Dead Body Road
Píše: Justin Jordan
Kreslí: Matteo Scalera
Vydáva: Skybound
Rok vydania: 2013


6. januára 2014
Marek