Komiks: Ledová sfinga

Ledová sfinga - obálka
Ledová sfinga - ukážka

Pred jedenástimi rokmi sa na Antarktíde za záhadných okolností stratila výprava moreplavcov. Po viac ako jednom desaťročí po ich mrazivých stopách vyráža ďalšia loď s novou (alebo aj nie?) posádkou. Uzavrie sa morská hladina aj nad ňou?

Ľadová sfinga je román Julesa Vernea, ale zároveň ide o voľné pokračovanie diela úplne iného autora (čo je ozaj značne kuriózna situácia, aká sa na poli literárnom rozhodne nestáva každý deň). Konkrétne nikoho menej významného, než bol Edgar Allan Poe, resp. jeho knihy Príhody Arthura Gordona Pyma. Poe nepísal iba horory, ale môžeme povedať, že sa najviac preslávil práve vďaka nim (hoci posmrtne, ale tak to už niekedy chodí). Každopádne, keď sa povie Poe, každý medzi toto priezvisko a hororový žáner automaticky, bez premýšľania, dá znamienko rovnosti. Príbeh o Pymovi sa však vymyká tomu, čo Poe bežne písal. Ide totiž o nehororové dobrodružstvo. Na jeho konci sa postavy ocitnú v Antarktíde pred záhadnou gigantickou sfingou z ľadu. Čo bolo potom? Poe to vyriešil značne absurdne – odsekol to. Jeho príbeh proste nemá koniec. Po posledných riadkoch ale nasledovali aspoň poznámky, v ktorých bolo vysvetlené, že hlavný hrdina zomrel.

Jules Verne, Poeov fanúšik, si povedal, že to rozhodne takto nemôže nechať – a napísal sequel. Jeho hrdinovia sa vydávajú po stopách Poeových postáv, lebo sú presvedčení o tom, že Edgarova kniha nebola fiktívna, ale šlo o záznam skutočných udalostí. O udalosti odohrávajúce sa v neprebádaných končinách, v ktorých patrí smrť zamrznutím ešte k tým pohodovejším. My sa však dnes budeme baviť o komiksovej adaptácii Verneho románu. Áno, aj taká existuje. Teraz už áno.

České vydavateľstvo Josef Vybíral sa špecializuje okrem iného na reedície Verneho kníh. Preto možno napokon ani nie je nejakým gigantickým prekvapením, že sa v roku 2018 vrhlo aj na ich komiksové adaptácie. Stojí za nimi scenárista Josef Blažek a ilustrátor Karel Zeman. Ich debutom bolo minulý rok Pět neděl v baloně a o rok na to sa na scéne objavila práve Ledová sfinga. Do tretice by malo ísť o adaptáciu Julesovho románu Dom na paru (v Čechách Zemí šelem), na ktorom autorská dvojica aktuálne pracuje. Komiksové adaptácie vizionárskeho génia vychádzajú v rámci edície Jules Verne a jeho fantastické světy. Sú to príbehy stratené v oceáne času, keď bol svet ešte obrovský, a tak mapy mohli obsahovať (a aj obsahovali) plno bielych území, o ktorých nikto nič nevedel.

Ako Pět neděl v baloně, aj Ledová sfinga stavila na rovnaký imidž, ktorý sa mne osobne veľmi páči. Formát A4, 36 strán a krásna obálka, s podobným mozaikovým konceptom, ktorý sa však zakaždým líši prostredným obrázkom a farebnými okrajmi (tieto veci sú tematicky prispôsobené konkrétnemu príbehu, ktorý zošit obsahuje). Výraznú obálku túžite vlastniť a čiastočne malicherne ju vystavovať doma na poličke pred návštevami.

To však nie je nič oproti tomu, čo nájdete vo vnútri. Tam na vás čaká ešte nádhernejšia kresba. Za tým všetkým stojí geniálny Karel Zeman. Ide o absolútne suverénnu a sebavedomú prácičku ilustrátora, ktorú môžeme už teraz pokladať za klasickú. Je to kresba útulná, pekná, úhľadná, možno by sa dalo povedať konzervatívna (ale v dobrom). Poctivá a inšpirujúca. Prebúdza hravú detskú dušu v nudnom dospelákovi, ktorý sa aspoň na chvíľu opäť cíti ako školák hltajúci neskutočné knižné dobrodružstvá. Komiksu dominuje pár veľkolepých celostranových momentov, ako je napríklad pásmo plávajúcich ľadovcov.

Prirodzene, adaptovať na priestore necelých štyroch desiatok strán románovú predlohu rozprestierajúcu sa na viac ako troch stovkách strán, nie je ľad lízať. Dobrý scenárista by to však mal zvládnuť bez väčších problémov. A Josef Blažek dobrým komiksovým scenáristom je. Možno mi trochu nesedel podozrivo nízky počet členov posádky lode, možno sa k ústrednej sfinge dostaneme príliš neskoro a potom musí dej nabrať prirýchly, až skratkovitý spád (vinou toho sa kľúčové okamihy riešia behom pár okienok, čo nie je bohviečo). A kto bude čakať, že sa dozvieme niečo viac o atrakcii, podľa ktorej je celý komiks pomenovaný, tiež zostane sklamaný. V tomto smere mi komiks trochu pripomenul Robina Hooda od Ridleyho Scotta, keď názov tiež sľuboval niečo, čoho sme sa dočkali v podstate až na samom konci. Napriek tomu z komiksu dýcha magická atmosféra. Potešia tiež slangové dialógy plné (úmyselných) gramatických chýb. Mám tento „nespisovný“ štýl rád pre jeho opravdivosť.

Ledová sfinga je do počtu strán skromné dielko, s ktorým sa však po vizuálnej stránke zúčastnení páni poriadne a veľmi pekne vyhrali. Skončil by som s klišé, prepáčte mi to. Veľa muziky za málo peňazí. Skrátka, sexi zošitovka.


Ledová sfinga (orig.: Ledová sfinga)
Autor: Josef Blažek (na motívy románu Julesa Vernea)
Vydavateľstvo: Josef Vybíral
Rok vydania: 2019
Ilustrácie: Karel Zeman
Jazyk: český
Počet strán: 36
Väzba: mäkká brožovaná
ISBN: 978–80–88098–41–6

Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


29. októbra 2019
Ivan Kučera