Komiks: Kroniky legie, kniha I. a II.

Kroniky legie

Vlad Tepeš zomrel 14. 12. 1476. Čo robil potom?

Modrá Crew nám v predchádzajúcich rokoch predstavila veľa žánrov, vrátane takých rôznorodých, ako bolo sci-fi (Orbital), dobrodružstvo (zbožňovaný Dlouhý John Silver) alebo western (Hrobař). A teraz prišiel rad na horor. Zdanlivo. Kroniky legie totiž v skutočnosti klamú telom. Nie sú nejako extra „čistým“ hororom. Zo začiatku možno, ale postupne ním byť prestávajú a začínajú byť niečím úplne iným. Možno vojnovým príbehom, možno dokonca až mierne (ozaj veľmi mierne) romantickým. No to len tak na okraj. Na žánri v podstate nezáleží, ak je dobrý príbeh. A to je. Prekvapivo ide najmä o bratovražedný konflikt, hoci to maskuje. Ale predo mnou to nezamaskoval.

Keď som sa dozvedel, čo je témou Kroník legie, vedel som, že ich musím mať. Hlavnou devízou projektu je ústredný (anti)hrdina. Legendami opradený Vlad Tepeš bol známy na jednej strane ako mimoriadne schopný stratég, vojvodca, turkobijec a knieža rumunského Stredoveku. Na druhej strane sa preslávil mimoriadne krutými spôsobmi boja a zastrašovania nepriateľa. Poznať ho môžeme i pod prezývkou Narážač a asi nikomu, kto o ňom počul aspoň pár viet, netreba vysvetľovať, že ju nezískal na základe toho, že pečenú baraninu jedol špáradlami. Tento muž skutočne existoval a stal sa akýmsi predobrazom pre kultového literárneho (a následne filmového a seriálového) upírskeho grófa menom Dra… dobre, dobre, nebudem vás urážať školáckymi informáciami.

Hlavná postava sa vyskytuje pri tvorbe dejín, míňajú ju nielen desaťročia a storočia, ale i vládcovia, cisári, králi. Často sa nachádza tam, kde práve zúri vojnový konflikt. V centre diania. Postriekaná krvou. Cudzou. Pretože tak to má rada. Kniha je vizuálne úchvatná. S každou novou postavou, do ktorej sa Vlad prevtelí, sa mení nielen prostredie, ale i štýl kresby. Už úvod je značne strhujúci, čo ale nie je žiadne veľké prekvapenie, keďže ho kreslil Mathieu Lauffray, ktorý odviedol neuveriteľnú robotu už v spomínanej šajbe Dlouhý John Silver.

Poteší aj pestrý scenár. Rozľahlá transylvánska krajina, hory, európski a iní vládcovia, sultáni, more, lode, španielska aristokracia, ruské vojnové polia, majestátne hrady týčiace sa na ťažko dostupných útesoch, snežné pláne, ale i dusná džungľa plná smrti číhajúcej za najbližšou opicou. Aj vďaka tejto rôznorodosti nevadí, že scenár je najmä zo začiatku troška hrrrr a možno sa nebudete vedieť hneď zorientovať. Dej je zo začiatku mozaikovo roztrieštený, ale postupne sa začnete chytať a ku koncu sa už budete vyložene držať. A s chuťou čakať na dokončenie ságy transylvánskeho zmr… pána kniežaťa.

Dalo by sa zovšeobecniť, že tempo a zábavnosť prvého zošitu závisí od toho, do ktorej postavy je Vlad práve prevtelený. Mňa najmenej bavili napoleonské vojny (hoci ponúkajúce skvelý nápad so zamrznutým stádom koní) a najviac (okrem úvodu, ten je však dosť krátky) návšteva Južnej Ameriky. O každej časti a stránke sa každopádne dá povedať, že je skvele nakreslená. Ak by som mal niečo ošomrať, tak možno azda to, že hoci scenár dosť baví, trochu zaostal za skvelým námetom a nedokázal ho dostatočne vyťažiť. V tomto prípade proste kresba prebíja scenár. Napriek tomu je výsledkom temná, ponurá a dobrá záležitosť.

Knihu Kroniky legie 1 a 2 si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Kroniky legie 1 a 2 (orig.: Les Chroniques de Legion, Livres 1 et 2)
Autor: Fabien Nury
Vydavateľstvo: Crew
Rok vydania: 2019
Ilustrácie: Matthieu Luffray, Zhang Xiaoyu, Tirso
Jazyk: český
Preklad: Richard Podaný
Počet strán: 120
Väzba: mäkká brožovaná
ISBN: 978–80–7449–654–7


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


26. novembra 2019
Ivan Kučera