Filmový King, 6. časť: Od The Stand po The Shining

The Stand
The Mangler
Časožrúti
Dolores Claiborne
The Thinner
The Shining 1997

Dnešok patrí šiestemu dielu stretnutia s filmovými dielami natočenými podľa kníh Stephena Kinga. V tejto časti začíname rokom 1994.



Svedectvo (The Stand), 1994

Ten román ma nikdy nebavil. Televízna 6-hodinová mini-séria je na tom podobne, hoci po stránke atmosféry, kastingu a adekvátneho vykreslenia postapokalyptického sveta to nie je najhoršie. Príbeh mi ale v knihe aj mini-sérii pripadal ako jedno obrovské klišé, ubité príliš pomalým tempom a neveľmi zaujímavými postavami.

Už pekných pár rokov sa hovorí o novom spracovaní. Najskôr ho mal natáčať Ben Affleck, aktuálne okolo neho krúži Josh Boone (Na vine sú hviezdy).



The Mangler, 1995

Celovečerák inšpirovaný Kingovou poviedkou o vraždiacom mangli. Treba ale dodať, že si z nej zobral len mangeľ a zvyšok vymyslel nový (najviac to bije do očí pri ústrednom diabolskom zlosynovi v podaní hororovej legendy Roberta Englunda alias Freddyho Kruegera, pričom nikto taký v poviedke nevystupuje).

Snímku z austrálsko-africko-britskej (!) koprodukcie nakrútil Tobe Hooper (Prekliatie Salemu) a Englundovho súpera, policajta, si zahral Ted Levine (Mlčanie jahniat, Monk).

Nevydarený film sa v rokoch 2002 a 2005 dočkal dvoch pokračovaní (v dvojke hral Lance Henriksen).



Časožrúti (The Langoliers), 1995

Hoci ide do značnej miery o sci-fi, čo je žáner, ktorý Stephenovi nikdy nešiel, poviedka bola dobrá. Televíznemu spracovaniu odklepli štedrú 180-minútovú dĺžku. Réžie sa chopil zručný Tom Holland, ktorý mal už za sebou úspech s kultovým Chuckym v Detskej hre. V kastingu sa objavili známe tváre, ako dobrácky ošetrovateľ Barney z Mlčania jahniat, David Morse, ktorý sa neskôr do sveta Stephena Kinga vrátil v Zelenej míli a Srdci v Atlantíde, a v psychopatickej úlohe vtedajší obľúbený komik Bronson Pinchot (Policajt z Beverly Hills 1 a 3, francúzsky kaderník Jean-Luc z Kroku za krokom, kde sa pokúsil nahradiť Kouďáka, Balki z Perfektných príbuzných). V bizarnom fúzkatom cameu zahliadnete i samotného Stephena Kinga.

Začína to zaujímavo. V lietadle sa prebudí pár cestujúcich, ktorí zistia, že drvivá väčšina záhadne zmizla, vrátane pilotov, a dole pod nimi nesvieti žiadne mesto. Dobre rozbehnutú tajomnú atmosféru a snaživých hercov ale ničia nepochopiteľne zlé počítačové efekty.

Kto nevidel, neuverí.



Dolores Claiborne, 1995

Ďalšia mimoriadna kingovka. A ďalšia bez hororových motívov. Hoci… Čo je strašidelnejšie – besný bernardín alebo tyranský manžel pedofil? Toho presvedčivo stelesnil David Strathairn. Jeho dlhé roky týranú ženu si zahrala Kathy Bates, ktorej to King údajne písal na telo. Malo ísť o akési ospravedlnenie z jeho strany herečke, ktorá v Misery predviedla majstrovský výkon, ale miláčikom davov sa pre negativitu svojej roly práve nestala. Komorníčka Dolores, ktorú predstavuje, je silná žena. Život jej ubližuje, no ona bojuje a bojuje a bojuje. A bojuje. Najmä o dobro dcéry. Scény so zatmením slnka alebo s trajektom, kde sa matka dozvie šokujúcu pravdu, sú ťažko zabudnuteľné.

Z podporných rolí potešia John C. Reilly ako policajt a dokonalá Judy Parfitt ako bohatá, na prvý pohľad bezcitná Doloresina zamestnávateľka, ktorá veľmi dobre vie, že ak chce žena vyhrať, musí byť občas mrcha. K tomu krehká Jennifer Jason Leigh ako dcéra, zničená Ellen Muth ako jej mladšie ja, Bob Gunton (riaditeľ Shawshanku) v cameu riaditeľa banky a v neposlednom rade veterán Christopher Plummer ako posadnutý detektív. Keď sa to tak vezme, hrá najkladnejšiu postavu filmu, no je režírovaný absolútne záporne, ako najväčšia sviňa široko-ďaleko. Čo je zvláštne.

Príbeh vyvoláva kontroverzné otázky, na ktoré je ťažké ponúknuť jednoduchú odpoveď. Nepotrestaná vražda je vec, akú by spoločnosť nemala tolerovať, ale čo tak vražda tyrana, ktorý znásilňuje svoju dcéru? Ak by žil ďalej, kam až by bol schopný zájsť? Príjemne pomaly ubiehajúci dej, ponurá, sychravá, pochmúrna ostrovná atmosféra.

Keď King neskôr napísal Geraldovu hru, ďalší svoj skvelý príbeh, obdaroval hrdinku podobnou skúsenosťou, akú mala Doloresina dcéra. Aby toho nebolo málo, dokonca v jednej zo svojich „vízii“ videla práve Dolores. Keď v roku 2017 vznikla netflixovská adaptácia Geraldovej hry, prebojovala sa do nej práve i zmienka o Dolores. Hoci sa filmová Dolores od knižnej líši (v knihe Selena nebola jedináčik, v knihe chýbala Plummerova postava), ide o bravúrny, hoci veľmi vyčerpávajúci film. Je nefér, že Kathy za svoj perfektný výkon nezískala ani len nomináciu na Oscara. „Ak človek padá, nepadne zo dňa na deň. Padá v priebehu rokov.“



Thinner, 1996

Adaptácia románu Richarda Bachmana, ktorý u nás vyšiel pod názvom Kliatba. Príbeh amorálneho muža, ktorý pre orálny sex (ehm) spôsobí dopravnú nehodu. Pri nej príde o život stará Rómka, no vďaka podobne amorálnym kamarátom (sudcom, policajtom) sa vinníkovi nič nestane. Manžel mŕtvej ženy to však nenechá tak a na muža uvalí kliatbu: nech bude akokoľvek veľa jesť, bude drasticky chudnúť a nakoniec zomrie.

Námet znie čudne, ale podľa mňa ide o najlepšiu vec, akú kedy Bachman napísal. Veľmi tomu pomáha postava mocného mafiána, ktorý sa ústrednému (anti)hrdinovi rozhodne pomôcť za to, že kedysi pomohol on jemu. Film má nechutné masky, potešia herci, poteší zábavný, živý scenár. Chuťovkou je Kingovo cameo v úlohe lekárnika Bangora.



The Shining, 1997

Režisér Mick Garris (Sleepwalkers) sa pokúsil o samovražednú misiu. Pod neúprosným tlakom Stephena Kinga, ktorý nenávidel filmovú adaptáciu Stanleyho Kubricka, natočil nové spracovanie slávneho románu.

Je to trochu, ako keď máte radi Goyove obrazy a potom k vám príde váš druháčik s papierom, na ktorý pastelkami nakreslil slniečko. Nové spracovanie zlyháva všade, kde sa len dá. Hotel nemá osobnosť, herci nemajú talent a spôsob znepokojovania diváka je naivný. Atmosféra nie je zlá a zasnežený hotel vysoko v horách samozrejme má niečo do seba. Ale kvalita je proste oproti Kubrickovej verzii niekde úplne, úplne, úplne inde.

Keďže sa King podieľal aj na produkcii a scenári, celý tento malér ide čisto na jeho konto. Vo filme ho môžete zahliadnuť v cameu dirigenta kapely.


Pokračovanie na budúci týždeň.



Tu nájdete všetky dosiaľ uverejnené časti seriálu Filmový King.


Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.

Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.


17. júla 2019
Ivan Kučera