Filmový King, 5. časť: Od Sleepwalkers po Vykúpenie z väznice Shawshank

Sleepwalkers
Dark Half
Prepotrebné zbytočnosti
Tommyknockers
Vykúpenie z väznice Shawshank

Už piaty raz prichádzame s prierezom (motorovou pílou) filmových adaptácií kráľa hororu Stephena Kinga.


Sleepwalkers, 1992

Veteráni, ktorí sa so svetom filmu zoznamovali v 90. rokoch, si pamätajú reláciu slovenskej verejnoprávnej televízie, ktorá informovala divákov o novinkách zo sveta filmu a videa. V namakanej zvučke (teda, aspoň vtedy sa nám taká javila) boli i práve zábery z tohto béčka. Konkrétne moment, v ktorom sa fešák Brian Krause (Návrat do Modrej lagúny) v priamom zábere mení na „mačacieho človeka“.

Film nestojí za veľa, ale poteší rôznymi kuriozitami, ako je výkon Alice Krige (neskôr kráľovná Borgov v Star Trek: Prvý kontakt), herec Ron Perlman (neskôr sa objavil v kingovke Beznádej), prebodnutie človeka kláskom kukurice (!) a absurdné cameá (King ako správca cintorína a iné hororové legendy, napr. Joe Dante, Clive Barker a Tobe Hooper).

Problém je v tom, že okrem týchto kraviniek či skôr chuťoviek film nestojí za veľa. Nakrútil ho snaživý ale nikdy nie enormne talentovaný Mick Garris – predtým napísal scenáre k dvojkám Muchy a Critters, neskôr zadaptoval prekvapivo veľké množstvo kingoviek (napr. Quicksilver Highway, Vrece kostí či Jazda na strele).


Temná polovica, 1993

V tom roku mali diváci iné priority (trikovo revolučný Jurský park) a tak nečudo, že ďalšie spojenie Romera s Kingom ich neveľmi zaujalo. Temná polovica (alias Tretie oko) je jeden z mojich najobľúbenejších románov tohto autora.

Film dopadol priemerne. Nie je zlý, ale určite nie je ani fenomenálny. Plusom je Michal Rooker, dnes známy hlavne ako Youndu zo Strážcov Galaxie. Pikoškou je, že v roku 1993 okrem Temnej polovice vznikla i kingovka Prepotrebné zbytočnosti, pričom v oboch sa vyskytla postava známeho kingovského šerifa Pangborna (v prvom stelesnený Rookerom, v druhom Edom Harrisom).

Dvojúlohu neškodného spisovateľa a naopak sadistického oživeného pseudonymu (!) zaobstaral Timothy Hutton (a o jedenásť rokov neskôr si zahral v kingovke Tajomné okno po boku Johnnyho Deppa).


Prepotrebné zbytočnosti, 1993

Kingove filmové adaptácie často dopadajú zle i preto, že Steven rád píše veľké romány, no filmári spravidla dostanú k dispozícii hodinu a pol, čo je málo. Prepotrebné zbytočnosti sú skoro 700-stranový román, takže dvojhodinová snímka nemala šancu. Navyše, zápletka je dosť nezaujímavá. V mestečku sa objaví cudzinec, ktorý vie, po čom miestni túžia. A začne im to dávať. Ale niečo za niečo.

Autor opätovne poukazuje na svoju obľúbenú myšlienku – najväčšie zlo nepredstavujú rozzúrení duchovia a zombies, ale ľudia. Myšlienka pravdivá, ale ak sa dostatočne psychologicky dobre nespracuje, má tendenciu nudne kĺzať po povrchu. Ako aj tento film.


The Tommyknockers, 1993

Právom zabudnutá televízna mini-séria o rozlohe cca troch hodín. Ukážkovo neviditeľné dielo nenakrútil nikto známy, nikto slávny v ňom nehrá a dávno zapadlo prachom.

Zaujímavé je snáď len nudným faktom, že scenár napísal Lawrence D. Cohen (Carrie, To). Príbeh o mimozemskej lodi v zaspatom mestečku sa môže pochváliť úžasne brakovými trikmi.


Vykúpenie z väznice Shawshank, 1994

V tom roku sa chodilo najmä na Forresta Gumpa, takže Shawshank nepremenil žiadnu zo siedmich nominácií na Oscara. Režisér Darabont mal v tom čase na konte len pár béčkarských scenárov (k prvému Slizu, druhej Muche a tretej Nočnej more z Elm Street), slabý režisérsky debut v podobe televízneho trileru Pochovaný zaživa (v ňom si mimochodom zahral Tim Matheson z Niekedy sa vracajú) a kingovský kraťas The Woman in the Room z roku 1983.

Shawshank je dodnes hodnotený ako jeden z najlepších hollywoodskych filmov vôbec. Poznám tony ľudí, ktorí ho majú za jeden zo svojich najobľúbenejších. Film o temnote, priateľstve, nádeji a Zihuataneje.

Kým Tim Robbins sa už nikdy v kingovke neobjavil, mnohí jeho kolegovia z tohto filmu áno (Morgan Freeman – Pavučina snov, Jeffrey DeMunn a William Sadler – Zelená míľa, Hmla, Bob Gunton – Dolores Claiborne).


Pokračovanie na budúci týždeň.


Tu nájdete všetky dosiaľ uverejnené časti seriálu Filmový King.


Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.

Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.


10. júla 2019
Ivan Kučera