Filmový King, 4. časť: Od Nočnej zmeny po Trávnikára

Graveyard shift
Misery
Somethimes they come back
Trávnikár

Už po štvrtý raz sa spolu stretávame pri priereze sfilmovanými knižnými dielami majstra hororu Stephena Kinga. Dnes začíname rokom 1990 a autorovou slávnou Nočnou zmenou.


Nočná zmena, 1990

O existencii tohto japonsko-amerického (!) filmu mnohí nevedia, ale existuje – a je prekvapivo dobrý. Nočná zmena patrí medzi najslávnejšie Stephenove poviedky. Partiu naštvaných zamestnancov naženie sadistický šéf na brigádu – nočné čistenie podzemných priestorov firmy. V tme, kam ľudská noha nevstúpila desaťročia, však niečo číha. A má to chvostíky.

Nakrútil to Ralph S. Singleton, ktorý predtým produkoval Cintorín domácich zvierat, a tak zrejme dostal chuť na vlastnú kingovku. Tým sa však zrejme jeho ambície skončili, keďže potom už nikdy nič nenakrútil. Je to škoda, pretože mohlo ísť o dobrého žánrového režiséra. Trikové scény sú kvalitné, pracovať s menej známymi až neznámymi hercami mu ide od ruky (za jedinú hviezdu široko ďaleko je tu snáď len pošuk Brad „Chucky“ Dourif v úlohe, ktorá v poviedke nebola) a jeho silnou stránkou je budovanie ponurej, hororovej atmosféry.

V tých časoch mali filmy s podobnou tematikou za sebou už bohatú minulosť (Zlo neznámeho pôvodu,1983; Krysy: Noc hrôzy, 1984).


Misery nechce zomrieť, 1990

Mrazivý triler o spisovateľovi romantických gýčov, ktorý má toho po krk a rozhodne sa písať iné veci. Po ťažkej dopravnej nehode v ľudoprázdnych zasnežených horách však skončí v opatere bývalej zdravotnej sestry Annie, ktorá býva v domčeku na samote. Z napohľad usmievavej a milej ženy sa však vykľuje psychopatka a, bohužiaľ, hlavne fanúšička autorových romantík. A rozhodne sa ho za smrť jej obľúbenej literárnej postavy potrestať. Annie je nepredvídateľná, neovládateľná a dokonale šialená. Patrí k výstavným filmovým magorom 90. rokov. Čo je kuriózne, pretože jej herecká predstaviteľka (Kathy Bates za svoj výkon získala Oscara) je prototypom milej, profesionálnej, usmievavej a sympatickej herečky, ktorú majú všetci radi.

Hoci je filmové spracovanie osekané o najbrutálnejšie okamihy z knihy (kosačka, sekera), i tak ide o obludný nervák. Vo vydarenej komornej záležitosti okrem Kathy upúta pozornosť aj jej obeť James Caan, ktorý bol v tom čase pre drogy problémovým hercom, a tak musel každé ráno producentom odovzdať moč na testy. V úlohe šerifa zaujme sympaťák Richard Farnsworth, ktorého určite poznáte ako dobráckeho Mateja z Anny zo Zeleného domu.

Ide o druhú kingovku režiséra Reinera. Pôvodne chcel film len produkovať, k réžii ho nakoniec prehovoril sám King, mimoriadne spokojný s Pri mne stoj! Scenára sa chopil uznávaný William Goldman, držiteľ Oscara za scenáre k bombám Všetci prezidentovi muži a Butch Cassidy a Sundance Kid. Kathy Bates sa neskôr objavila vo viacerých ďalších kingovkách.


Niekedy sa vracajú, 1991

Slabá poviedka a ešte slabší film. Zápletka nie je zlá (učiteľa šikanujú duchovia žiakov), ale tým to hasne. Režíroval to Tom McLoughlin (Piatok trinásteho 6: Jason žije), ktorý do úlohy učiteľa obsadil mdlého Tima Mathesona. Zaujímavejší pohľad je na Brooke Adams, ktorá v minulosti už v kingovke hrala (v Mŕtvej zóne).

Presne pre takéto nízkorozpočtové béčka si mnohí ľudia myslia, že kingovky sú braky. Ozajstné peklo ale nastalo až v rokoch 1996 a 1998, keď sme sa dočkali ohavných pokračovaní (trojka sa dokonca odohrávala na polárnej stanici). Ak neviete, čo je to bolesť (a chcete to zistiť), pozrite si túto pekelnú trilógiu.


Trávnikár, 1992

Poviedka bola o magorovi, ktorý sa vyzlečie donaha, žerie trávu a potom kosačkou pokosí človeka. Film je o vedcovi (budúci Bond Pierce Brosnan), ktorý robí pokusy na retardovaním záhradníkovi (Jeff Fahey – Psycho 3). Z neho sa vďaka tomu stane geniálny vládca virtuálnej reality. Neviem, vy tam vidíte spojitosť?

Brett Leonard je béčkarský týpek, ktorý vždy rád experimentoval so špeciálnymi efektmi, zobrazujúcimi „iné svety“. Okrem Trávnikára sme to mohli vidieť vo Virtuozite s absurdným duom Denzel Washington/Russell Crowe a v inak pomerne vydarenej adaptácii temného hororu Deana R. Koontza Skrýša pre diabla s Jeffom Goldblumom. Podobné kuriozity sa v tom období pokladali za menšie či väčšie trikové revolúcie, ale dnes sú brutálne zostarnuté (Tron, 1982; Vražedný computer, 1993). V roku 1996 vznikol Trávnikár 2.


Pokračovanie na budúci týždeň.


Tu nájdete všetky dosiaľ uverejnené časti seriálu Filmový King.


Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.

Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.


3. júla 2019
Ivan Kučera