Filmový King, 2. časť: Od Christine po Striebornú guľku

christine
Podpaľačka
Kukuričné deti
Strieborná guľka

predchádzajúcej časti sme si predstavili prvé sfilmované adaptácie literárnych diel kráľa hororu Stephena Kinga od roku 1976 do 1983: Carrie, Prekliatie Salemu, Osvietenie, Creepshow, Mŕtva zóna a Cujo. Teraz s filmovými horormi pokračujeme druhou časťou.


Christine, 1983

Ktorý mladý muž netúži po aute? O tomto americkom sne napísal King román. Nebol by to však on, aby sa nakoniec všetko nezvrtlo v krvavý, hororový masaker.

Režisér Carpenter mal v tom čase na konte legendy Prepadnutie 13. okrsku, Halloween, Hmla, Útek z New Yorku a Vec, takže jeho spojenie s Kingom bolo vnímané ako zaručený žánrový megaúspech. Nakoniec sa z príbehu o vraždiacom aute ale vykľulo len solídne remeslo. Z ďalších hororov o vraždiacich autách spomeňme Spielbergov Duel, Auto (1977) alebo Super Hybrid (2010).



Podpaľačka, 1984

King sa pokúsil zopakovať úspech s Carrie a znova stavil na dievča so superschopnosťami. Dnes by z toho bol komiks od Marvelu, vtedy šlo o horor. Či skôr mysteriózny triler. Keď to malá Charlie rozbalila, začali sa diať vskutku žeravé veci. Išla po nej vláda, aby ju využila ako zbraň. Charlie s otcom sa dali na útek naprieč USA. Réžie sa chopil Mark L. Lester, ktorý má na konte nenáročné akčné výplachy typu Komanda, takže je zrejmé, že ani Podpaľačku nepoňal ako horor, ale skôr ako pyrotechnický triler.

Čo sa vydarilo, sú jednak kvalitné ohňové scény a jednak vtedy deväťročná Drew Barrymore, hviezdička z o dva roky staršieho trháku E.T. – Mimozemšťan. Do zápornej kreácie sa (po Mŕtvej zóne) opäť vracia Martin Sheen (ale v inej úlohe).

V roku 2002 vzniklo pokračovanie, v ktorom sa vracia do hry už dospelá Charlie.



Kukuričné deti, 1984

Výborná atmosféra. To sa musí nechať. Mladý pár (Peter Horton a Linda Hamilton z Terminátora) prichádza do mrazivo vyľudneného poľnohospodárskeho mestečka Gatlin. Horúce leto je v plnom prúde, všade naokolo sa s tichým šumením vlnia lány kukurice, v uliciach niet živej duše a výklady sú podozrivo zastarané, akoby sa tu zastavil čas. A potom to príde. Šok. Krv. Bolesť. Smrť. Diabolská hudba a skvelá výprava. Scenár je každopádne naťahovaný. Bodaj by nie, celovečerák vznikol podľa krátkej poviedky.

Štúdio sa na úspechu snímky (ktorej fanúšikovia poviedky vyčítajú zmenený záver) poriadne priživilo a dodnes vzniklo okrem originálu ešte ďalších 9 zakrvavených kosákov, vrátane sequelov, prequelov a remakov. Napr. v roku 2009 vzniklo nové – televízne – spracovanie poviedky, ktoré má mnohé mínusy, ale musíme oceniť odvážne finále, ktoré je verné poviedkovému (mimochodom režíroval producent prvej časti).

Retro: Kukuričné deti



Strieborná guľka, 1985

Jeden z najmenej známych filmov podľa jedného z najmenej známych príbehov Stephena Kinga. A pritom vydarená vec. Ako sa v Mŕtvej zóne vyplatilo obsadiť magora Walkena do kladnej úlohy, tu sa pre zmenu oplatilo do podobnej úlohy obsadiť iného odborníka na filmových pošukov – Garyho Buseyho (Predátor 2). Ďalšou zárukou úspechu bolo obsadenie Coreyho Hama, vtedajšej detskej hviezdy č. 1 (Schumacherovi Stratení chlapci, lesní Prenasledovate­lia). Zápletka o vlkolakovi originálna nie je, ale rôzne inovatívne drobnosti sú (vlkolak je agresívny aj v ľudskej poďobe a na zabíjanie používa baseballovú pálku).

Vydarená – hoci nie zázračná –, snímka v tom čase však zapadla medzi slávnejšími vlkolačími konkurentmi toho obdobia (Howling, Americký vlkolak v Londýne).


Pokračovanie o týždeň.


Tu nájdete všetky dosiaľ uverejnené časti seriálu Filmový King.


Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.

Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.


17. júna 2019
Ivan Kučera