Filmový King, 10. časť: Od Pod kupolou po Cyntoryn zvieratiek

Pod kupolou
Cell
Mr. Mercedes
1922
To
Temná veža
Geraldova hra
The Mist
Castlerock
Cyntoryn zvieratiek

A je to tu. V našom seriáli o filmových adaptáciách knižných diel Stephena Kinga sme sa priblížili až k súčasnosti a s kráľom hororu sa teda stretávame posledný raz.


Pod kupolou, 2013

Román je skvelý napriek odfláknutému koncu, na ktorý už King asi nemal chuť, a tak ho odbavil na pár stránkach.

Videli ste celovečerných Simpsonovcov? Tak viete, aké to je, ak na mestečko padne gigantická kupola. Je však niečo iné, keď sa to stane v kreslenom rodinnom seriáli, a niečo úplne iné, ak sa čosi také prihodí v horore.

Seriálové spracovanie skončilo po troch sezónach a kým ešte prvá sa dala pozerať, ostatné dve jednoduchú zápletku až absurdne pozamotávali. Nepomohol ani fajn kasting a Steven Spielberg a Stephen King ako producenti.



Cell, 2016

Veľmi zlý, čudne prestrihaný, zostrihaný a dostrihaný film, ktorého premiéra sa dlho odkladala. Kto uvidí výsledok, pochopí prečo. Je to skrátka celé zle.

Johnovi Cusackovi a Samuelovi L. Jacksonovi asi bolo ľúto za spoluprácou na Izbe 1408. Preto sa dali dokopy na adaptácii knihy o mobilných zombies (ktorá patrí k tomu najnevydarenej­šiemu, čo Stephen King kedy napísal).

Pôvodne mal film režírovať kontroverzný Eli Roth (Hostel), nakoniec to skončilo pri kedysi uznávanom Todovi Williamsovi (bravúrna dráma s Kim Basinger Dvere v podlahe). Ten si s materiálom však nevedel poradiť a výsledkom je toto tu.

Okrem Cusacka sa na produkcii podieľal i francúzsky hororový režisér Xavier Gens (The Divide).



11.22.63, 2016

Televízna miniséria natočená podľa viac ako 700-stranového románu o cestovaní v čase a priestore za účelom zabránenia atentátu na Kennedyho. V titulnej úlohe sa predstavuje James Franco, produkcia J. J. Abrams.



Mr. Mercedes, 2017

Seriál so sympaťákom roka Brendanom Gleesonom. Ten hrá starého kingovského detektíva Billa Hodgesa, ktorý je toho času na čerstvej stope šialeného sériového vraha. Vrah s detektívom (alebo naopak?) rozohrá rafinovanú (a najmä brutálnu) hru na mačku a myš. Seriál má zatiaľ dve série.



1922, 2017

Tretia adaptácia z Bezhviezdnej tmy. Drsná a temná poviedka a podľa nej drsný a temný film. Najviac treba oceniť Thomasa Janea (Pavučina snov, Hmla), ktorý sa nebál prijať skutočne „zlú“ postavu. Farmára, ktorý kvôli pozemkom neváha spáchať jeden z najohavnejších zločinov.

Stephen King je ako autor predlohy však skalopevne presvedčený o tom, že v tých dobách na pozemkoch záležalo viac než na ľudských životoch (dej sa odohráva v roku 1922). Ku koncu príbeh stráca dych, ale inak ide o vydarené atmosférické dielo s pár nechutnými krysími scénami.

„V každom z nás žije ešte jeden človek. Temný cudzinec.“



To, 2017

Nová verzia vznikala strašne dlho. Hovorilo sa o nej niekoľko desaťročí, menili sa herci i režiséri, neustále dochádzalo k ďalším a ďalším odkladom, až to začalo byť pekne otravné.

Filmu sa nakoniec chopil režisér Mamy a v roku 2017 ho poslal do kín. Ukázalo sa, že si vyslúžil šokujúci komerčný úspech, aký nikto nečakal.

Mne osobne sa Kingov román nikdy bohvieako nepáčil. Kniha je špecifická vysokým počtom strán, čo ale bolo nutné, keďže autor strieda pasáže, keď boli postavy deťmi, s tými pasážami, kde sú už dospelí.

Film sa, na rozdiel od svojho predchodcu z roku 1990, sústredil len na deti a urobil čertovsky dobre. Druhú polovicu, dospelácku, uvidíme už onedlho.



Temná veža, 2017

Boli to veru ambiciózne plány. Niekoľko ohromujúcich celovečerákov s gigantickými rozpočtami, ktoré sa budú na preskáčku striedať s o nič menej ambicióznym seriálom, akýmsi doplnkom k hlavnej filmovej ságe.

Nakoniec sme sa dočkali jedného úbohého celovečeráku s dosť trápnym (na rok 2017) rozpočtom 60 miliónov – a tým to zhaslo. Negatívnu pozornosť budili od začiatku nepresvedčivo čudné trailery a zvláštny kasting (Matthew McConaughey, Idris Elba).

Napriek tomu sa na seriáli stále pracuje. Predbežne. Údajne.



Geraldova hra, 2017

O adaptácii príbehu, v ktorej k posteli pripútaná žena musí bojovať so želiezkami, vlastnými kosťami, ľudožravým psom, temnými spomienkami na pedofilno-incestné detstvo a s tajuplným nočným návštevníkom, sa hovorilo dlho.

Pôvodne mal film režírovať zombie klasik Romero. Po jeho smrti nad projektom prebral ochrannú ruku hororový talent Mike Flanagan (Oculus, Hush, Ouija 2).

Dobrý kasting, pôsobivé scény, silný a dojemný, hoci troška uponáhľaný záver. Myslím, že to mohlo dopadnúť aj horšie. „Tento list píšem pravou rukou a stále to bolí. Ale to je v poriadku. Tento list bolieť.“



The Mist, 2017

Bezzubé seriálové spracovanie, ktoré sa napriek kope finálnych cliffhangerov našťastie dožilo len jednej 10-dielnej série. Limonádová adaptácia perfektnej poviedky nesiaha ani po zmutovaný driek filmovej verzii.

Pár bodov hore za nie úplne zlý kasting, stopové prvky atmosféry a pár desiatok sekúnd výživného gore.



Castle Rock, 2018

Zvláštny seriál, ktorý je síce inšpirovaný dielom Stephena Kinga, ale nevychádza zo žiadneho konkrétneho príbehu. V deji seriálu, ktorý má momentálne jednu 10-dielnu sériu, figuruje napríklad šerif Pangborn (v podaní drsňáka Scotta Glenna).

Prehnane zamotané a prekombinované, až ste na konci radi, že je… koniec.



Cyntoryn zvieratiek, 2019

Nuž, hoci očakávania boli veľké, výsledok je nakoniec podobný ako prvá verzia.

Atmosférické, temné, drsné, ponuré a dospelácke, ale tiež uponáhľané, miestami dosť veľké klišé a vidno, že sa tu nikto príliš nesnažil. Skôr akoby to film chcel mať čo najrýchlejšie za sebou.

Čo sa musí novému spracovaniu uznať, to je sympatickejší kasting a predsa len trošku vernejšie narábanie s literárnou predlohou (napr. prítomnosť Wendiga).



Epilóg

A sme na konci, jemne povedané, veľmi dlhej kompletizácie filmových a seriálových kingoviek. Žiadalo by sa povedať, že každý príbeh sa raz skončí, ale tento nie. Iba si vybral krátku prestávku. Kingovky vznikajú desaťročia a ešte minimálne niekoľko desaťročí vznikať budú (najbližšie by sme mali vidieť druhé To a Doctor Sleep). Dobré, aj zlé, hororové aj nehororové, také aj onaké. Taký je život. A tak to má byť.



Tu nájdete všetky dosiaľ uverejnené časti seriálu Filmový King.


Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.

Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.


Súvisiaci link

Stephen King: Temná veža – recenzie na vydané knihy

Recenzia – Stephen King: Řbitov zviřátek – audiokniha


14. augusta 2019
Ivan Kučera