Filmový King, 1. časť: Od Carrie po Cuja

carrie
Prekliatie Salemu
osvietenie
creepshow
mrtvazona
cujo

Prológ

Stephen King je hororová literárna ikona. Napísal stovky poviedok, noviel, románov, básní. Zoznámil som sa s ním ako dieťa – jeho knihy mi z knižnice z dospeláckeho oddelenia pašovala moja staršia sestra.

V našom seriáli ale bude reč o jeho sfilmovaných projektoch. Po desaťročiach, strávených v spoločnosti chlapíka z Maine, som dospel k záveru, že čím menej hororových ingrediencií do príbehu vložil, tým lepšie to dopadlo sfilmované. Sfilmované „čisté“ horory podľa Kinga nekončili najlepšie; iba v minime prípadov podľa hororovej kingovky natočili kvalitný film.

Podľa jeho diela vznikajú seriály, filmy, minisérie, televízne veci. Rozoberieme si všetky, s výnimkou kraťasov. Práva na sfilmovanie poviedok King predáva začínajúcim filmárom za symbolický jeden dolár, ale musí ísť o krátkometrážny film. Napríklad v roku 1983 predal práva na The Woman in the Room vtedy ešte neznámemu Frankovi Darabontovi, ktorý neskôr nakrútil Vykúpenie z väznice Shawshank a Zelenú míľu. Občas sa dokonca práva dostanú do rúk Čecha (Som brána od Robina Kašpaříka, 2017) alebo Sovieta (animované Bojisko, 1986).


Carrie, 1976

Brian De Palma (režisér budúcich gangsterských klasík Carlitova cesta a Nepodplatiteľní) nakrútil po vizuálnej stránke unikátny (napr. rozdelený obraz) film. Carrie je Kingovým literárnym debutom. Filmová adaptácia celosvetovo preslávila herečku Sissy Spacek a urobila z nej hororovú legendu. Ako ona, tak jej filmová matka v podaní Piper Laurie (Fakulta) získali nomináciu na Oscara za presvedčivé výkony. Zároveň šlo o jednu z prvých snímok Johna Travoltu. Z príbehu o tínedžerke, ktorá dokáže silou vôle hýbať predmetmi, sa v budúcnosti prekvapivo vykľula séria.

V roku 1999 vznikla dvojka s Carrieinou nevlastnou sestrou (!), 2002 pilot k (nikdy nezrealizovanému) seriálu a 2013 remake od režisérky Chlapci neplačú s Julianne Moore a Chloë Grace Moretz. Kinga podobné „psychické nadschopnosti“ lákali i neskôr (napr. Danny v Osvietení, malá Charlie v Podpaľačke, Johnny v Mŕtvej zóne).



Prekliatie Salemu, 1979

Pôvodne to vyzeralo super, pretože réžie sa chopil legendárny Tobe Hooper, tvorca kultového hixploitation Texaský masaker motorovou pílou. Nakoniec z toho však bol „len“ uchádzajúci televízny horor, ktorý existuje v kratšej a dlhšej verzii. Ja som videl dlhšiu, všeobecne lepšiu hodnotenú a trojhodinovú. Príjemne ma zaskočila kvalitnou atmosférou, napínavou réžiou a sériou mrazivých scén (škrabkanie detí na okno uprostred noci).

V roku 1987 nasledovalo nikým nevidené pokračovanie Larryho Cohena a v roku 2004 televízna mini-séria s Robom Loweom. V Hooperovej verzii si zahrala Bonnie Bedelia, ktorá sa neskôr do Kingovho sveta vrátila v béčku Prepotrebné zbytočnosti.



Osvietenie, 1980

Kubrick a King. Mohlo to dopadnúť inak, než výborne? Ťažko povedať. Ono to v podstate výborne dopadlo, veď Osvietenie sa dodnes umiestňuje vysoko v rebríčkoch najlepších hororov. Lenže autor literárnej predlohy si nikdy nič také nemyslel a verziu kontroverzného vizionárskeho génia Kubricka nikdy nerešpektoval. Jeho nenávisť viedla dokonca tak ďaleko, že v roku 1997 inicioval vznik priemernej televíznej minisérie, v ktorej šialeného Jacka Nicholsona bizarne nahradil „nijaký“ Steven Weber. S Kubrickom sa to absolútne nedalo porovnať.

Vznikli tony hotelových hororov (vrátane Izby 1408, zasa od Kinga), ale Osvietenie je len jedno. Stephena horský hotel Overlook neprestal fascinovať a v roku 2013 napísal román Doktor Spánok, ktorého hlavným hrdinom bol syn šialeného Torrancea. Jeho filmové spracovanie by sme mali vidieť tento rok, natočil ho Mike Flanagan (ktorý už jednu kingovku nakrútil, a to Geraldovu hru) a Torranceho syna stvárni Ewan McGregor.

Súvisiaci link:

Video: Shining (Žiarenie/Osvi­etenie)



Creepshow (Show hrôzy), 1982

King s otcom filmových zombies Romerom prvý raz spolupracoval už o rok skôr, keď dostal cameo v romerovke Knightrider. Keď sa rok nato už „poriadne“ stretli v spoločnom projekte Creepshow, fanúšikovia hororu boli predčasne natešení. „To musí byť bomba,“ hovorili. Je? Nie je. Niektorí na Creepshow nedajú z nostalgických dôvodov dopustiť, ale objektívne je kvalita nízka. Film sa za to nehanbí, ale to z neho lepší zážitok nerobí. Obsahuje niekoľko „poviedok“ s Lesliem Nielsenom, Tomom Atkinsom, Tedom Dansonom či Edom Harrisom. Zaujme farmár v podaní samotného Kinga osobne. Niečo mu v noci spadne na pozemok a výsledkom sú nechutné udalosti. V nasledujúcich desaťročiach sa z toho stal vtip na pokračovanie a Stephen často a rád prijímal ponuky na cameá. Aby toho nebolo málo, našlo sa tu miesto i pre jeho syna Joea, dnes pomerne známeho spisovateľa.

V roku 1987 vznikla dvojka, ktorej Romero zostal verný už len ako scenárista a King sa ukázal iba v camee kamionistu. V roku 2006 bola natočená trojka, ktorá však už nemala s predchádzajúcimi dielmi prakticky nič spoločné; ide o zavádzajúci názov. V dvojke stojí za pozornosť snáď len adaptácia Plte – poviedky o tínedžeroch na jazere, v ktorom pláva – nechajte sa prekvapiť, čo. Mimochodom, danú poviedku v roku 2007 pod názvom Vor neoficiálne sfilmovali českí amatéri; výsledok nájdete na YouTube.



Mŕtva zóna, 1983

David Cronenberg bol už začiatkom 80. rokov výrazný filmár s nezameniteľným, kontroverzným štýlom (Mláďatá, Scanners). Mŕtva zóna patrí k „normálnejším“, politicky angažovaným dielam Stephena Kinga. Hlavnou postavou je učiteľ, ktorý po nehode začne vidieť budúcnosť. Keď v nej zazrie, že istý ambiciózny politik jedného dňa privedie svet do stavu ohrozenia, rozhodne sa spáchať atentát. Film stojí na naliehavom režijnom vedení, ponurej atmosfére a naliehavých hereckých výkonoch Christophera Walkena (experta na pošukov je vždy fajn vidieť pri ojedinelej príležitosti, keď je kladnou postavou), Brooke Adams a Martina Sheena. Rolu lekára stelesnil Herbert Lom alias nezabudnuteľný šéfinšpektor Dreyfus z Ružových panterov (!).

Treba spomenúť aj vedľajšie postavy šerifa Bannermana a jeho podriadeného Franka Dodda. Toho prvého si zahral Tom Skerritt alias kapitán Dallas z Votrelca, ten druhý sa po nechutnej smrti prevtelil do Cuja (viď nižšie). Filmári sa k Mŕtvej zóne vrátili v roku 2002, kedy vznikol pilot k seriálu a následne seriál, dožijúci sa šiestich sezón.



Cujo, 1983

Cujo je bernardín, ktorý dostane besnotu a začne vraždiť ľudí. To je prvá teória. Teória č. 2 pojednáva o tom, že v skutočnosti sa doňho prevtelil duch maniakálneho sériového vraha (a zároveň policajta) Franka Dodda z Mŕtvej zóny. Objaví sa i jeho nadriadený Bannerman, ale už v podaní iného herca, ako tomu bolo v Cronenbergovej Mŕtvej zóne. Filmový Cujo patrí do kategórie neurážajúcich kingoviek – nie je výnimočný, ale ani zlý. Potešia realistické scény s čoraz hororovejším psom útočiacim na pokazené auto s matkou a malým dieťaťom vnútri. Réžie sa chopil Lewis Teague (Aligátor), ktorý sa neskôr ku kingovkám vrátil poviedkovým Mačacím okom. V titulnej úlohe ťažko skúšanej nevernej ženy žiarila Dee Wallace (vtedajší idol hororových tvorcov – Hory majú oči, Critters, Howling, Stepfordské paničky). Pikoška: jej milenca si zahral herečkin manžel Christopher Stone.

Ak po Cujovi dostanete chuť na iné psie krváky, výber máte pomerne široký (Krutá rasa/2006 alebo The Pack/2015, prípadne zlý-zlý havo pobehoval ostatne aj v neskoršej kingovke Geraldova hra a dostal cameo v Mačacom oku).

Súvisiaci link:

Retro: Cujo


Pokračovanie o týždeň.

Tu nájdete všetky dosiaľ uverejnené časti seriálu Filmový King.


Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.

Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz a s jeho článkami sa môžete stretnúť aj na jeho autorovom blogu. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu a môžete si ju kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.


10. júna 2019
Ivan Kučera