Chaotická séria Halloween

Halloween 1978
Halloween 1981
Halloween 1982
Halloween 1988
Halloween H20

Keď sa ohliadneme späť, slashery sú s nami od 70. rokov 20. storočia (Čierne Vianoce, Halloween), hoci prvky, ktoré dodnes obsahujú, sme mohli zaznamenať už v Hitchcockovom legendárnom filme Psycho z r. 1960 (maskovaný vrah, obete v podobe mladých žien, brutálne vraždy, šokujúci finálny twist). Najväčší boom tento subžáner zaznamenal v 80. rokoch. Slasherové snímky sa produkovali ako na bežiacom páse a žiaľ to tak vyzeralo; len z Piatka 13 v tom desaťročí vzniklo osem dielov. Keď sa stále ďalších (a horších) sequeloch Jason postupne dostal z milovaného Crystal Lake až na Manhattan a svoju zvrátenú krasojazdu zavŕšil v chodbách vesmírnej lode (!), už to asi bolo každému fuk.

V 90. rokoch mali diváci už vyvražďovačiek po krk, keďže kvôli rýchlosti natáčania sa kvalita scenárov odsúva na vedľajšiu koľaj. V piatom Halloweene alebo šiestej Nočnej more z Elm Street naozaj šlo už len o to, ako a koľko puberťákov vrah zabije.

Nová éra slasheru začala v roku 1996 premiérou dravého a inovatívneho Vreskotu. Ani to však nevydržalo dlho a vinou producentov posadnutých peniazmi sa slashery opäť začali natáčať v rýchlom tempe bez ohľadu na kvalitu.

Najvýraznejším slasherom v histórii ľudstva je Halloween. Len máloktorá hororová sága sa však môže „pochváliť“ tým, čo on: nesmiernym chaosom, nekonzistentnosťou univerza a vysokým počtom slepých uličiek, ktoré tvorcovia raz odskúšali a keď si overili, že sú skutočne slepé, tak sa tvárili, že žiadne neexistujú a začali odznova.


Nasledujúci text obsahuje spoilery.

Hoci je informácia „Laurie a Michael sú súrodenci“ považovaná za samozrejmosť, nie vždy to tak bolo. Nezaznelo to v jednotke (1978), ale o tomto šokujúcom vzťahu sme sa zaskočení (spolu s Dr. Loomisom) dozvedeli až v dvojke (1981). Správne, v jednotke tým pádom Myers na Laurie neútočí preto, že je to jeho sestra, ale proste preto, že má slabosť pre vraždenie puberťáčok.

Trojka (1982) nemá po dejovej stránke s prvými dielmi nič spoločné. Pôvodný plán štúdia bol vykašľať sa na Laurie, Michaela a Dr. Loomisa a natáčať len Halloweeny, ktoré by sa síce odohrávali na Dušičky, ale zakaždým by rozprávali iný príbeh s novými postavami. Toto však diváci odmietli. Preto sa štvorka (1988) pokorne vracia k Laurie, Michaelovi a Dr. Loomisovi. Či skôr k Michaelovi a Dr. Loomisovi. Jamie Lee Curtisová mala v tom čase plné zuby natáčania hororov a trilerov, a tak sa scenárista musel zaobísť bez nej. Šťavnato jej to zrátal: nechal Laurie zomrieť mimo záberu a hlavnou hrdinkou sa stala jej malá dcéra, ktorú z recesie (?) pomenoval Jamie.

Hoci sa Jamie na konci štvorky dostáva na krvavú cestu podobnú tej Michalovej zo 70. rokov, päťka (1989) sa alibisticky začína čiastočným popretím daných udalostí. Ukáže sa, že krv na rukách nepatrí ani tak malej Jamie, ako skôr jej strýkovi, ktorý ju v danej chvíli telepaticky ovládal (!).

Správne, v päťke sa do popredia dostáva telepatický vzťah medzi Jamie a Michaelom. Dievčatko vidí, čo jej šialený ujo stvára. Zakaždým, keď niekoho zabíja, dostane nešťastnica záchvat. V priebehu päťky sa niekoľkokrát po scéne tajomne prejde záhadná postava Muža v čiernom, o ktorej sa prakticky nič nedozvieme, na konci vyvraždí policajnú haddonfieldskú stanicu a nasledujú záverečné titulky.

šestke (1995) sa ukáže, že je to zástupca druidskej sekty, ktorá celé roky Michaela tajne ovládala ako bábku. Táto dejová odbočka sa ukázala byť slepou a zapichla to už v rámci šestky. Žiadny z ďalších Halloweenov (a že ich ešte bolo) sa k tejto etape nevrátil. Hoci na to mnohí frflú, faktom je, že keď historicky prvá zmienka o Druidoch zaznela v dvojke (1981), nikomu to nevadilo.

Že si tvorcovia nevážia svoje vlastné postavy, dokázali už na začiatku šestky (1995), keď dospelá Jamie porodí a akonáhle splní túto svoju dejovú povinnosť, je zavraždená. Čo na tom, že sme ju poznali ešte ako rozkošné dievčatko a že bola hlavnou postavou štvorky (1988) a päťky (1989)? Aby chaosu nebolo málo, do tretice ju už nehrala Danielle Harrisová, ale J. C. Brandyová.

Po smrti Jamie sa hrdinkou šestky (1995) stáva nová postava, ktorej nekryje chrbát nikto menší, než budúci Ant-Man Paul Rudd. Hrá (samozrejme dospelého) Tommyho, ktorého ako malého v jednotke (1978) strážila Laurie. Kruh sa uzatvára. Alebo nie?

Šestka (1995) bola zásadným spôsobom prestrihaná. Zmizli kľúčové scény, vinou čoho mnohé momenty nemajú zmysel. Jeden za všetky: Dr. Loomis vo finále dvojky (1981) utrpel vážne popáleniny tváre, ktoré mal v štvorke (1988), aj v päťke (1989). V šestke (1995) má tvár hladkú, bez jedinej jazvy. Vo filme to vysvetlené nie je. V skutočnosti to bolo natočené (podstúpil plastickú operáciu), ale prehnané aktivity v strižni sa postarali o to, že to skončilo na dlážke.

Po šestke (1995) nasleduje sedmička – Halloween: H20 (1998). Či skôr trojka? Ehm! Tvorcovia si totiž boli dobre vedomí toho, do akého bizarného rodinno-telepaticko-sektárskeho marazmu sériu uvrhli, a tak zmietli zo stola väčšinu vecí z minulosti. H20 teda dejovo nadväzuje len na jednotku (1978) a dvojku (1981) a ostatné časti ignoruje. Inými slovami: ostatné diely série sa nestali. Žiadna sekta, žiadny Muž v čiernom, dokonca žiadna dcéra Jamie. V H20 (1998) má Laurie naopak syna. Chaos nenápadne naberá na obrátkach, napätie stúpa.

Po nečakanom úspechu H20 (1998) „muselo“ prísť pokračovanie. Nieslo podtitul Vzkriesenie (2002). Ako ale nadviazať za koncovku H20 (1998), v ktorej Laurie svojmu psychopatickému bratovi sťala hlavu? Jednoducho: ukáže sa, že v skutočnosti nedekapitovala brata, ale nevinného muža, ktorému rafinovaný Michael na tvár nasadil svoju masku, rozdrvil mu hrtan (!) a schoval sa v lese. Stíhate?

Laurie je hneď na začiatku Vzkriesenia (2002) zavraždená a následne príbeh získa iné postavy. Prekvapivo sa neobjavujú žiadne preživšie z H20 (1998), dokonca ani Lauriin syn. Nešťastníka Josha Hartnetta sme od tej chvíle v sérii viac nevideli.

Po Vzkriesení (2002) bolo jasné, že ani toto nie je smer, akým by sa sága mohla v budúcnosti uberať. Dochádza preto k… reštartu. Ďalšiemu v poradí. Kontroverzný Rob Zombie v roku 2007 natočil remake Carpenterovej jednotky (1978) a ostatné diely ignoroval. Kým Carpenter svojho času zámerne nevysvetľoval, prečo sa z chlapca stane šialený sériový vrah, Zombie to vysvetlil detailne. Ukázal nám dlhé scény s Michaelovou príšernou rodinou, jeho drsné detstvo, v ktorom sa zrodili zárodky krvilačnosti, bezcitnosti a absolútnej neúcty voči ľudskému životu. Niekto povie, že je zaujímavejšie vysvetliť to, pre iného je zas mrazivejšie, keď si môže veci domyslieť. Faktom je, že remake (2007) pokračoval vo vytváraní chaosu a viackrát poprel udalosti z originálu (1978), v ktorom Michael vyrastal v harmonickom prostredí idylickej americkej rodiny.

Inak, čo sa vysvetľovania týka, Zombie možno zašiel ďaleko, ale stále lepšie ako tvorcovia Vzkriesenia (2002), kde sa nám prostredníctvom jednej postavy snažili vsugerovať, že za Myersovo vraždenie je zodpovedný jeho… jedálniček. Fakt.

Ďalším Zombieho chaotickým príspevkom do série je výskyt herečky Danielle Harrisovej, ktorá v pôvodnej štvorke (1988) a päťke (1989) hrala Jamie, ale tu hrá inú postavu. Zombie následne natočil dvojku (2009), ktorá verejnosť nezaujala do takej miery, že to sériu krvavo zavraždilo temer na jedno celé desaťročie (pozn. red.: Ja už totálne nestíham).

Pokračovalo sa až v roku 2018. Veľkolepý refresh ságy si vzal pod patronát režisér David Gordon Green a prekvapivo aj Danny McBride, ktorého poznáme najmä ako komediálneho herca, ale rozhodne zvláda aj ponurejšiu tóninu (Votrelec: Covenant); na sviežom halloweenskom reštarte sa podieľal ako spoluscenárista.

Páni sa s tým nebabrali a ZASE začali odznova. Svoj film zbavili nielen Druidov a telepatie, ale tiež číslovky a šťavnatého podnázvu typu Návrat mlčanlivej hrôzy. Natočili proste Halloween. Nielenže nenadväzovali na Zombieho (2007 – 2009), ale dokonca ani na H20 (1998). Udalosti z neho sú ignorované. Zase. Tým pádom sa nenadväzuje ani na Halloween: Vzkriesenie (2002), v ktorom Laurie zomrela, takže v Greenovom filme je opäť živá (pozn. red.: Ja som sa v tom už úplne stratila).

Aby bola sranda, Green s McBrideom ignorovali udalosti z úplne všetkých dielov, a to dokonca vrátane dvojky (1981). Do úvahy brali len čisto Carpenterovu jednotku. Laurie teda nemá syna, zato má (opäť) dcéru, tentokrát však už nie Jamie, ale Karen (ktorá rozhodne nie je obdarená žiadnymi telepatickými superschopnosťami).

Pri trápnom rozpočte 10 miliónov ich snímka na celom svete zarobila viac ako 255. Myersovi sa podarilo vrátiť rešpekt hardcore hororového publika a tak sa pokračovalo. Sequel (2021) niesol názov Halloween zabíja a vo vedľajších rolách sa objavuje (už dospelý) Tommy, ktorého v šestke hral Paul Rudd, ale tu ho stvárňuje iný herec. Comeback hlási i osemdesiatnik Charles Cyphers, ktorý v jednotke (1978) hral šerifa Bracketta. Hral ho aj v úvode dvojky (1981), ale ako sme si povedali, tú dvojica Green/McBride ignoruje. Dokonca sa vracia Kyle Richardsová. Tá v jednotke (1978) hrala malú Lindsey, ktorú strážili s malým Tommym v inkriminovanú halloweensku noc.

Skutočným hlavolamom Halloweenu zabíja (2021) sa ale stáva až zdravotná sestra Dr. Loomisa Marion v podaní hereckej veteránky Nancy Stephensovej. Nancy rolu hrala nielen v jednotke (1978), ale napr. aj v H20 (1998), kde bola brutálne zavraždená. Keďže ale Halloween (2018) a Halloween zabíja (2021) ignorujú všetko po roku 1978, mohla sa bez výčitiek svedomia vrátiť živá a zdravá. Dlho jej to ale nevydržalo a dostalo sa jej v rámci jednej ságy jedinečného prvenstva: Marion bola zavraždená rovno dva razy: ako v H20 (1998), tak v Halloween zabíja (2021). Vtip „na druhú“ drieme v tom, že v jednotke ju Myers napadol v aute, ale útok prežila. Tu ju znova napadne v aute, ale také šťastie, ako v jednotke, už nemala. Česť jej pamiatke.

Greenove Halloweeny (2018 – 2022) sa vehementne snažia stáť na vlastných nohách, ale či už vedome alebo nevedome (skôr vedome) sa neustále obracajú do minulosti. Citujú ju a parafrázujú, vyberajúc si z otvorenej bonboniéry jednotlivé pralinky. Azda nemusíme dodávať, že Forrest Gump, keď zbadal, že sa blížia, rýchlo utiekol za najbližší strom a tam sa schoval. Vzniká tak déjà vu, takže napr. Greenova dvojka (2021) síce oficiálne ignoruje Halloween 2 (1981), avšak ako on, i ona sa z veľkej časti odohráva v nočnej nemocnici a ako ona, i on sa dokonca odohráva len o pár minút neskôr. Green a McBride síce oficiálne nadväzujú len na jednotku (1978), ale napríklad aj v ich reštarte Myers z ústavu po rokoch uniká rovnako ako na začiatku štvorky (1988), teda počas nočného prevozu. A teraz z toho buďte múdri (pozn. red.: Už len dohľadať k tomuto chaosu správne filmové plagáty je robota na draka!).

Mnohým vŕta v hlave aj to, ako a kde sa Michael naučil šoférovať auto. Robil to v množstve častí, pritom podstatnú časť svojho života strávil zavretý v ústave.


Recenzent Ivan Kučera je pod prezývkou Tron aktívny na stránkach CSFD.cz. Ivana Kučeru poznáme aj ako autora knihy Obchádza nás temnota, na ktorú tu máme recenziu, a najnovšie aj hororu Prasa, na ktorý tu máme tiež recenziu a môžete si ho kúpiť napríklad v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete články od Ivana Kučeru na Fandom.sk.


2. novembra 2022
Ivan Kučera
Zdroj informácií