Víťaz súťaže Ohnivé pero Q2 2019

ohnive pero
ohnive pero - diplomy
Marián Šteflík - 3. miesto OP Q2 2019


Píšte ako profesionál! Štylistický editor Umberto vám pomôže víťaziť v súťažiach.


Jesenné kolo súťaže Ohnivé pero Q2 2019, ktoré je už 25. v poradí, s predstavovaním súťažných poviedok skončilo. Od septembra 2019 bolo našom webe prezentovaných 36 poviedok. Žánrovo v tomto kole mierne prevažoval horor, ale vo všeobecnosti boli rôzne žánre a subžánre fantastiky pozoruhodne rovnomerne zastúpené. Našla sa klasická fantasy popri urban fantasy s upírmi a vlkodlakmi, nesmel chýbať magický realizmus a hojné zastúpenie mala aj scifi, postapo, cyberpunk či politfiction. V mene autorov ďakujem všetkým čitateľom za ich priazeň a konštruktívne komentáre k súťažným textom. A teraz na nás všetkých zostáva posledná radostná povinnosť – rozhodnúť o víťazovi.

Oproti predchádzajúcim ročníkom od tohto kola sa zmenil systém záverečného hodnotenia. Čitatelia hlasovaním vybrali osem finálových poviedok. Z nich zvolili poradie na prvých troch miestach porotcovia: Alexandra Pavelková – gestor a organizátor súťaže, Rastislav Weber – literárny kritik a webmaster Fandom.sk a Zdeno Ash Mikláš ako literárny kritik a dvojnásobný víťaz súťaže Ohnivé pero. V budúcich ročníkoch sa tento systém bude opakovať, čím sa zároveň sa otvára možnosť pre všetkých súťažiacich stať sa porotcom Ohnivého pera: stačí súťaž aspoň dvakrát vyhrať.


A kto vyhral?

Víťazom jesenného kola súťaže Ohnivé pero Q2 2019 sa stáva Mikuláš Vaník so svojím fantasy volaním Za dary sa platí.

Druhé miesto obsadila Monika Secentity Kandriková s upírskou poviedkou: Je to iba mesiac….

Tretie miesto získal Marián Šteflík a jeho scifi Slzy pre Kantínium.


Víťaz získava 40 eur a diplom. Poviedka na 2. mieste bude odmenená dvoma knihami a diplomom a poviedka na treťom mieste bude odmenená knihou a diplomom. Knižné ceny nám poskytli vydavateľstvá Artis Omnis, Tatran, Ikar, Hydra, Vydavateľstvo spolku slovenských spisovateľov a Fantom Print.

Knihu získava aj jeden z hlasujúcich, z ktorých sme vyžrebovali Milana Tichého. Ak do hlasovacieho formulára uviedol správnu adresu, môže očakávať balíček od redakcie Fandom.sk.

Odovzdanie cien dohodneme s ocenenými autormi v najbližších dňoch.

Všetkým srdečne gratulujeme a ostatným prajeme veľa úspechov v ďalších kolách súťaže Ohnivé pero.


Najbližšie kolo Ohnivého pera Q1 2020 začína vo februári 2020 za rovnakých podmienok. Autori môžu súťažné prázdniny využiť cibrením si svojich schopností pracovať s textom a vytvoriť čítavú, konkurencieschopnú mikropoviedku. Túto po zrelom rozhodnutí môžu zaslať e-mailom ako prílohu v textovom súbore typu .doc, .docx, .rtf alebo .txt na adresu alexandra.pavelkova@fandom.sk. Ako predmet použijú heslo Ohnivé pero. Aj tí, pre ktorých to nie je samozrejmosťou, by sa mali v e-maile pokúsiť slušným spôsobom formulovať, čo chcú, aby sme s poviedkou urobili. Ak nám navyše napíšete niečo o sebe, potešíte nás. Do e-mailu tiež nezabudnú napísať názov poviedky (ak nie je priamo v texte poviedky), svoje meno alebo meno, pod ktorým si prajú, aby bola poviedka uverejnená. Pre istotu môžu nádejní súťažiaci vopred nahliadnuť do podmienok súťaže Ohnivé pero. Odporúča sa autorom vynechať z textu grafické barličky, ako sú kurzíva či bold, pretože kto nedokáže osobu, čin či jav zvýrazniť jazykovými prostriedkami, tomu už finty s písmom veľmi nepomôžu.

Želáme autorom mnoho tvorivých myšlienok a trpezlivosti pri zavŕšení ich diel.

Zároveň ďakujeme čitateľom za doterajšiu priazeň a v Ohnivom pere sa stretneme zasa na jar.


Aktuálne novinky zo sútaže sa môžete dozvedieť aj na facebookovskej stránke súťaže Ohnivé pero, kde nájdete napríklad fotografie zaslaných a prevzatých cien pre súťažiacich.

Alexandra Pavelková
gestorka súťaže


Súvisiaci link

Finalisti súťaže Ohnivé pero Q2 2019


7. januára 2020
Fandom SK