TV tipy od 16. 5. 2011 do 22. 5. 2011

pohovka.jpg

Programoví riaditelia si asi zabezpečili predpoveď počasia na budúci týždeň, lebo sa tvrdošijne snažia vypudiť diváctvo von. Našťastie, aj z tej biednej ponuky sa dalo čo-to vydolovať, ba občas na povrch vyšli čisté skvosty. Nuž, ak vás nezlákajú krásy prírody ani iné radovánky mimo obývačky, pohovte si s nami.


PONDELOK 16. 5.

Jeden svet nestačí

Markíza, 13:15: Jeden svet nestačí (The World Is Not Enough), VB, 1999

V prípade, že budete v pondelok tesne po obede doma a v nedeľu o jedenástej v noci ste to nestihli, nenechajte si ujsť reprízu známej bondovky s Piercom Brosnanom a Sofie Marceauovou. Ak sa vám bondovky nepáčia, môžete sa na ľubovoľnej slovenskej stanici učiť variť od Jaroslava Žídeka. To musí byť ale populárny chlap!

Ak kuchárov neradi, z telenoviel dostávate zrádcu a netešíte sa ani na Súdnu sieň, skúste na HBO odovzdávanie Zlatých glóbusov, prenos začne 13:50. Hneď po ňom si môžete kliknúť na ČT2, kde je od 15:55 seriál z produkcie BBC Staroveký Rím. Inťoši si môžu dať večeru pri sledovaní Hodín, ktoré pôjdu o 17:25 na Filmboxe. Komu ušlo, že ide o herecký koncert Nicol Kidmanovej, Meryl Streepovej a Julianne Mooreovej (no dobre, aj Eda Harrisa), nech ho upokojí, že ide o Oscarom ovenčený film americkej produkcie z roku 2002.

Na STV2 vám celý týždeň vždy o 20:05 pustia 5 hodnotných minút z Envirofilmu.

UTOROK 17. 5.

STV1, 22:50: Zákon a poriadok: Špeciálna jednotka V. 19/19, USA, 2009

Predstavte si, že v estévéčke je zákon a poriadok. Čestné slovo. Prinajmenšom v utorok v noci. Ale neplesajte – tento detektívny seriál časťou, kde Bensonová a Stabler riešia prestrelku policajtov, končí (na chvíľu). A navyše zabili Kralika! V hlavných úlohách: Christopher Meloni a Mariska Hargitayová.

ČT1, 22:00: Klan lietajúcich dýk (Ši mian mai fu), Čína/Hongkong, 2004

Klan lietajúcich dýk

Aj keď je zápletka ľúbostného trojuholníka medzi dvoma mužmi (policajným dôstojníkom a cukrovým dandym) a slepou krásavicou na pozadí politického rozkolu neoriginálna a prostá, stále je sa na čo dívať. Film režiséra Žang Jimóa (takto by sa mal písať Zhang Yimou, a keď mi niekto zdokladuje, čo z toho je meno a čo priezvisko, budem mu veľmi vďačná) je jeden z najkrajších príbehov, ktoré len tak svištia na priesvitných lankách v prepychových palácových komnatách i bambusových lesoch. Hrajú: Takeši Kaneširo, Andy Lau a Žang Ziji (-ová).

STREDA 18. 5.

Na každom programe varia.

Nelušný návrh

Nova, 23:00: Neslušný návrh (Indecent Proposal), USA, 1993

Chudobná dvojica Demi Moorová a Woody Harelson sa potýka s prvou ťažkou dilemou ich spolužitia: Má mladá manželka stráviť noc so starnúcim boháčom Robertom Redfordom, ktorý jej ponúka milión dolárov? Réžia: Adrian Lyne.

ŠTVRTOK 19. 5.

Ak máte prázdnu chladničku a v hrncoch nič, radšej ani nezapínajte televízor. Zbytočne vám budú robiť chute.

HBO, 13:05: Princ z Perzie: Piesky času (Prince of Persia: The Sands of Time), USA, 2010

Princ z Perzie

Jake Gyllenhaal v hlavnej úlohe prekonáva rôzne nebezpečné levely, aby pochopil, čo znamená rodina a na čo vlastne slúži zázračná dýka, ktorú musí ochraňovať. Pri tom sa na neho mračí princezná (Gemma Artertonová), ktorá mu sem-tam povie pekné slovo. Vo filme sa veľa skáče, lezie, padá, šibrinkuje rôznymi zbraňami a vyslovujú sa vznešené reči. A samozrejme, je tu veľa, veľa piesku. Réžia: Mike Newell.

Filmbox, 22:35: Bratstvo vlkov (Le Pacte des Loups), Francúzsko/Ka­nada, 2001

Bratstvo vlkov

Do Gévaudanu, kraja, ktorý už nejaký čas morduje neviditeľná beštia, prichádza kráľovský vypchávač Grégoir de Fronsac, veterán z Nového sveta. Pri vyšetrovaní a návšteve bordelov mu výdatne pomáha indián ovládajúci kung-fu Mani (Marc Dacascos – náš článok). Intrigy, krásne ženy, škaredé myšlienky a v pozadí všetkého zviera, ktoré nie je len krvilačným netvorom, ale i politickým argumentom a možno aj úbohou obeťou. Sugestívny film má jednu slabôstku – Fronsacovu návštevu Paríža, ktorú však môžete využiť vo svoj prospech a zatiaľ si dočapovať do misky pukance a čipsy. Réžia: Christophe Gans, ďalej hrajú: Vincent Cassel, Monica Belucciová a i.

PIATOK 20. 5.

Varia.

Joj, 23:30: Pod povrchom (What Lies Beneath), USA, 2000

Pod povrchom

Režisér Robert Zemeckis sa pustil do mysterióznej drámy dvoch manželov. On (Harrison Ford) je starší muž, vedec s bohatou minulosťou, ona (Michelle Pfeiffer) je krásna, hudobne nadaná, zaľúbená a rozhodne nie hlúpa. Idylka sa začne búrať, keď mladomanželku začnú strašiť záhadné zjavenia a drobné nezrovnalosti a rozhodne sa prísť veci na koreň. Film, kde krehké ženy chodia pátrať po nočných votrelcoch zásadne bosé a v priesvitných nočných košieľkach. Napriek predvídateľnosti deja ide o zimomriavkot­vornou atmosférou nabité dielo, a hlavne fascinujúce herecké výkony. Naša recenzia.

Keďže je piatok, ponuka je trocha bohatšia. A tak si môžete večer napríklad na Markíze pozrieť zaradom Posledná misia z roku 2004, hneď po nej Univerzálného vojaka: Návrat (1999), čo je klasická guilty pleasure s Van Dammom (no dobre, viac guilty ako pleasure) a Rockyho IV z roku 1985, samozrejme so Silvesterom Stallonem, Dolphom Lundgrenom a Brigitte „Kde sú moje prsia!“ Nielsenovou. Ak vám bude nakladačiek málo, po Rockym si môžete pozrieť Seagalovu Poslednú misiu ešte raz. Na Nove vysielajú Šesť dní, sedem nocí, 1998, (to ako predkrm na Harrisona Forda v Pod povrchom), Lietajúci zabiják (2007) kde je zasa Segal, a potom si môžete vychutnať Johnnyho Deppa v trochu nedovretej Deviatej bráne , 1999 (naša recenzia a ešte jedna naša recenzia). Alebo si proste prepnite na Primu, lebo tam pred polnocou beží Tarantinova kultovka Pulp Fiction (1994).

Alebo choďte spať, veď za týždeň ste mali roboty dosť.

SOBOTA 21. 5.

Objednajte si pizzu alebo nejakú čínu a ak bude pekne, skúste grilovať. To s hasiacim prístrojom po ruke dokáže každý.

Batman začína

Markíza, 22:10: Batman začína (Batman Begins), USA, 2005

Bruce Wayne cestuje po svete a zisťuje, odkiaľ je a kam kráča. Pri tejto činnosti dostane často po hube a aj sa veľa naučí. Príjemne pochmúrny príbeh o začiatkoch ochrancu Gotham City trochu kazí len temný Jedi Henry Ducard (Liam Neeson). Pre hereckého chameleóna Christiana Balea je dvojtvárna hlavná postava ako ušitá, a divácke oko potešia aj herecké výkony Michaela Cainea, Garyho Oldmana a ďalších. Réžia: Christopher Nolan.

STV, 0:30: Kyklop (Cyclops), USA, 2008

Ak už nemáte nič iné na svete robiť, skúste toto. Vidieť niekdajšieho akčného fešáka Erica Robertsa v historickom fantasy horore natáčanom v Bulharsku sa totiž nepošťastí každý deň, a tak by ste nemali zmeškať príležitosť. V podstate ide o paralelu k vyššieuvedenému Bratstvu vlkov, ibaže v Kyklopovi vraždiacu obludu vytiahnu z lesa a postavia do arény proti hŕstke nedobrovoľníkov. Chlieb a hry, ktoré má v pláne šibnutý cisár Tiberius, sa tak asi zmenia na poriadnu mäsiareň. Réžia: Declan O´Brien.

Milovníci Segala si môžu pozrieť na Prime Muža so znamením smrti (1990). Ináč sobota večer patrí vo všeobecnosti hororom a akčným filmom. Klikajte podľa chuti.

NEDEĽA 22. 5.

Ak vás nepozvú na obed rodičia, musíte si navariť sami, pričom zužitkujete, čo ste cez týždeň napozerali v telke. Ibaže by ste sa pozvali do nejakej dobrej reštaurácie a vychutnali si obed v príjemnej spoločnosti.

Joj, 15:50: Rýchlo a zbesilo (Fast and Furious), USA, 2001

Rýchlo a zbesilo

Pokiaľ ste videli Bod zlomu s Keanu Reevesom a Patrickom Swayzeom, ide o identický príbeh, len si miesto Swayzeho dosaďte Vina Diesela, Reevesov ksicht prelepte ksichtom Paula Valkera, surfy nahraďte rýchlymi autami a namiesto malebného pobrežia si dosaďte ulice veľkomesta. Pre pomalších: Mladý policajt Brian (Walker) sa za účelom vyšetrovania votrie do partie organizujúcej nelegálne automobilové preteky, ktorú vedie charizmatický a slobodomyseľný Dominic (Diesel). Život okolo rýchlych áut má ale svoje čaro a Dominic je všetko možné, len nie bezcharakterný zločinec. Do toho sa ešte prikomplikuje zvodná žena. Takže zákonite musí prísť chvíľa, keď Brian musí zvoliť medzi profesionálnym a ľudským prístupom… Réžia: Rob Cohen.

Jojka ešte večer ponúkne Šiesty deň – to je tá klonovacia záležitosť s Arnoldom Schwarzeneggerom z roku 2000 (naša recenzia), a potom pridá bondovku Zajtrajšok nikdy nezomiera (1997). Na Film + pôjde večer rozporuplná Lynchova Duna (1984), a kto nebol v kine, nech si pozrie na HBO Kick-Ass – vlaňajšiu pomerne vydarenú akčnú komiksovú komédiu, na ktorú hlavná predstaviteľka nesmie ísť do kina, lebo je pre jej vekovú kategóriu neprístupná.

Do hovenia, priatelia.


13. mája 2011
Alexandra Pavelková