Výsledky ankety Fantastická osobnosť roka 2018

for-logo-2019-jpg-800x800
IC CS 2017 Janko Iša, Martin Cuco Luciak a Peter Šufliarsky
IC CS 2017 Martin Cuco Luciak v akcii
IC 2018 - Cuco kreslí na počkanie

Záujem o anketu Fantastická osobnosť roka – FÓR rok od roka rastie, z čoho sa veľmi tešíme. Niet sa čomu čudovať. Počet pôvodných vydaných žánrových kníh na domácej pôde sa stále pohybuje okolo troch desiatok, pribúdajú aktivity fanúšikov, stretnutia aj veľké i malé cony.

Anketu sme uskutočnili v dvoch kolách – v prvom mohli čitatelia a fanúšikovia fantastiky nominovať slovenské osobnosti a v druhom kole sa za tieto osobnosti hlasovalo, uzávierka hlasovania bola 2. apríla 2019.


Zaznamenali sme takmer tri stovky hlasov, pričom len pár z nich bolo neplatných z dôvodu nesprávneho vyplnenia hlasovacieho formulára alebo viacnásobného zaslania formulára, takže hlasujúci si zaslúžia veľkú pochvalu. Zároveň v mene nominovaných ďakujeme za každý jeden hlas, ktorý ste svojmu favoritovi poslali, a tým mu vyjadrili svoju priazeň.

Od samého počiatku ale bolo jasné, že hlavná bitka o hlasy sa toho roku nebude viesť medzi spisovateľmi ani vydavateľmi, ba ani medzi organizátormi. Už do nominácií totiž zavial nový vietor a ten sa ukázal viac ako dostatočne silný, aby sa udržal v plachtách a posunul túto loď trochu iným smerom. Záverečný boj sa odohrával prakticky medzi dvoma nominantmi až do poslednej chvíle. A tá nastala.


Fantastickou osobnosťou roku 2018 sa stáva


výtvarník Martin „Cuco“ Luciak,

ktorý získal 78 hlasov.


Druhé miesto v rebríčku fantastických osobností si vyslúžila blogerka Jana „Jaji“ Paveleková, ktorá získala 70 hlasov, teda prvé miesto jej ušlo len o 8 hlasov.


Na treťom mieste sa umiestnila s počtom 25 hlasov spisovateľka a publicistka Alexandra Pavelková.


Víťazom srdečne gratulujeme a zároveň ďakujeme za všetkých, na ktorých si fanúšikovia spomenuli. Oceňujeme vašu priazeň a dúfame, že na slovenskej fantastickej scéne sa aj v roku 2019 zviditeľní dosť osobností, aby na nich čitatelia, fanúšikovia a priaznivci mysleli často a v dobrom. A najmä ďakujeme tým, ktorí slovenskej fantastike venujú svoj čas,nervy, pohodlie, silu a mnohokrát aj nemalé finančné prostriedky. Prajeme im veľa ďalších úspechov a dobrých fanúšikov.

Odmenu vo forme knihy získava jeden z hlasujúcich, spomedzi ktorých sme vyžrebovali Eriku L. z Rudna nad Hronom, takže ak uviedla do hlasovacieho formulára správne kontakty, onedlho môže očakávať balíček od redakcie Fandom.sk.


Pripomeňme si osobnosti, ktoré ste nominovali za rok 2018:

(osobnosti sú zoradené abecedne podľa priezviska a k menám osobností sú priradené ich povolania alebo činnosti v rámci fantastiky, ako ste ich napísali pri nomináciách)

  • Ena Adamcová – recenzentka
  • Lucia „Lulu“ Bocková – oganizátorka BBconu, predsedkyňa slovenského Fandomu
  • Juraj Červenák – spisovateľ
  • Andrea a Ivan Harmanovci – vydavatelia fantastickej literatúry
  • Katarína „Cranky“ Hlaváčová – dlhoročná organizátorka festivalu SlavCon
  • Ivan Kučera – spisovateľ, publicista
  • Lucia Lackovičová – publicistka, organizátorka MaCeFa
  • Martin „Cuco“ Luciak – ilustrátor, maliar, „propagátor dlhých vlasov, reinkarnácia Budhu“
  • Jana „Jaji“ Paveleková – knižná blogerka
  • Alexandra Pavelková – spisovateľka, publicistka, organizátorka, „guru domácej fantastiky“
  • Alexander Schneider – redaktor, organizátor Pegasconu, „hlava scifi.sk, propagátor Babylonu 5“

Foto: Archív Fandom.sk.


Súvisiace linky

Anketa: Nominujte fantastickú osobnosť roka – FÓR 2018

Anketa: Hlasujte za fantastickú osobnosť roka – FÓR 2018


3. apríla 2019
Fandom SK