Víťaz Ohnivého pera Q1 2010

Konečne je aj na Slovensku teplo, vonku kvitnú čerešne a my poznáme prvého tohoročného víťaza súťaže Ohnivé pero.

Štyridsaťjeden hlasujúcich rozhodlo o osude dvadsiatich ôsmich poviedok prvého tohoročného kola súťaže Ohnivé pero Q1 2010. Hlasy, ktoré čitatelia venovali svojim favoritom, boli pozoruhodne jednotné – už od štartu hlasovania sa na najvyššie priečky predierali prakticky len tri poviedky. Občas si medzi sebou prehodili poradie, ale v druhom týždni sa ustálili na svojich miestach a už im len pribúdali body. Vo finále sa ukázalo, že medzi prvou a treťou poviedkou nie je až taký veľký bodový rozdiel, zatiaľ čo medzi treťou a štvrtou je to takmer trojnásobok bodov. Bodové hodnotenie poviedok na ďalších miestach klesalo priam exponencionálne, a tak nakoniec 4 poviedky ostali bez jediného bodu (preto ich autorom patrí pochvala za čestný prístup k súťaži), dve poviedky majú po jednom bode (ktovie od koho) a 19 poviedok nedosiahlo počet bodov 10.

Kto sa teda stal víťazom tohto súťažného kola, nebude už asi pre nikoho tajomstvom, pretože autor má už tento prístup odskúšaný:

Víťazom sa s počtom 95 bodov už po druhýkrát stáva Alexander Rybak s poviedkou Tichá noc. Víťaz získava kolekciu kníh z vydavateľstiev FantomPrint a Brokilon a knihu Černokňažník: Vládca vlkov od Ďura Červenáka, podpísanú autorom. V mene redakcie aj čitateľov mu srdečne gratulujeme a zároveň nenápadne naznačujeme, že by nebolo možno na škodu nabudúce dať šancu aj svojim súperom :)

Ako vidíme v tabuľke, v tesnom závese za víťazom s počtom bodov 88 získal už svoje tradičné druhé miesto Dodo Hanes s poviedkou Poklop. Celkom očakávane sa na tretie miesto s počtom bodov 75 vyšvihol Marián Šteflík s poviedkou Fabrika. Obom autorom gratulujeme a želáme viac šťastia v nasledujúcom kole. Autorov, ktorí dosiahli nižšie hodnotenie než 10, s ohľadom na ich jemnocit neuvádzame.

víťaz OP q1 2010

Zvláštnu pochvalu venujeme autorovi menom Mark E. Pocha, ktorému sa podarilo umiestniť s dvoma poviedkami na šiestom a siedmom mieste – možno sa jeho priaznivci nemohli rozhodnúť, ktorá poviedka je lepšia, čo nakoniec rozbilo hlasy na takmer identické polovice, ktoré však posunuli autora v celkovom hodnotení o pár priečok nižšie.

Ako už je v tejto súťaži zvykom, cenu si odnesie aj jeden z hlasujúcich. Knihu z vydavateľstva Artis Omnis Černokňažník: Vládca vlkov od Ďura Červenáka podpísanú autorom získava Matej Vojtko z Trstenej a pokiaľ si napísal do hlasovacieho formulára správnu adresu, príde mu poštou v najbližších dňoch.

Aktualizované 3. 5. 2010 15:18

Keďže Matej Vojtko je ako skalný fanúšik Ďura Červenáka už majiteľom podpísaného Černokňažníka, nezištne sa vzdal ceny v prospech iného účastníka hlasovania. Preto sme pristúpili k ďalšiemu žrebovaniu a výherkyňou knihy sa stáva Andrea Vričanová z Beluše. Gratulujeme a prosíme ju, aby sa ozvala na e-mail alexandra.pavelkova@gmail.com kvôli overeniu poštovej adresy.

Najbližšie kolo Ohnivého pera Q2 2010 začína v septembri, netreba sa teda s posielaním nových súťažných prác ponáhľať. Autori môžu využiť čas cibrením si svojich schopností pracovať s textom a vytvoriť čítavú, konkurencieschopnú mikropoviedku. Túto po zrelom rozhodnutí môžu zaslať e-mailom ako prílohu v textovom súbore typu .word alebo .txt na adresu alexandra.pavelkova@gmail.com, ako predmet použijú heslo Ohnivé pero a v e-maili sa pokúsia zmysluplne použiť pár zázračných slovíčok, ktoré ich kedysi dávno naučila mama. Do e-mailu tiež nezabudnú napísať názov poviedky (ak nie je priamo v texte poviedky), svoje meno alebo meno, pod ktorým si prajú, aby bola poviedka uverejnená. Pre istotu môžu nádejní súťažiaci vopred nahliadnuť do podmienok súťaže Ohnivé pero. Želáme im veľa tvorivých myšlienok, trpezlivosti a odvahy pri zavŕšení ich diel.


3. mája 2010
Alexandra Pavelková