Víťaz ankety Fantastická kniha roka 2020

fantasticka-kniha-roka-2020-badge-600x600_full

V uplynulých týždňoch mohli naši čitatelia hlasovať za najlepšiu a najhoršiu slovenskú a zahraničnú knihu. Kto si odnesie virtuálnu cenu Fantastická kniha roka 2020 a kto nálepku Škoda slov?

Na prelome januára a februára ste mohli hlasovať v našej ankete za knihy v troch kategóriách: Najlepšia slovenská kniha, Najlepšia zahraničná kniha a Najhoršia slovenská alebo zahraničná kniha. Hlasovanie o víťazoch jednotlivých kategórií trvalo do 14. februára 2021. Záujem o anketu prejavilo vyše 800 čitateľov. Väčšina hlasujúcich prideľovala svoje hlasy s rozvahou, pričom niektorí využili možnosť hlasovať len v jednej kategórii, iní v dvoch a väčšina vo všetkých troch kategóriách. Samozrejme, aj tohto roku sa našlo pár desiatok chybných hlasov. Väčšinou šlo o zdvojené hlasovanie (hlasujúci odoslal ten istý formulár viackrát), nevyplnené povinné polia formulára, ale dosť chýb išlo na konto toho, že hlasujúci uvádzali knihy, ktoré nevyšli v roku 2020 (najmä pri knižných sériách), prípadne vôbec nepochopili princíp ankety a hlasovali za knihy, ktoré nepatria do žánrov fantastiky a ani nevyšli v roku 2020.


Po hlasovaní je poradie takéto:

Najlepšia slovenská kniha

1. Juraj Červenák: Anjel v podsvetí (Slovart)
2. H. J. Bornemisza: Slepý život (Elist)
3. Richard Brenkuš: Satamaranga (Artis Omnis)

Druhé miesto je u debutujúcej autorky pre nás príjemným prekvapením a iste aj pre ňu. Treba povedať, že v tesnom závese za treťou priečkou dorazili do cieľa Laura Ensi s knihou Spoločenstvo II – Zrod vlčieho impéria (Maxim) a Anna Em s románom Kniha Ohňa – relikvia Immuto (Art Floyd).

Juraj Červenák - Anjel v podsvetí H. J. Bornemisza - Slepy zivot Satamaranga obálka


Najlepšia zahraničná kniha

1. Sarah J. Maas: Kráľovstvo z popola (Slovart)
2. Petra Kubašková: Tajemství stříbrné čarodějky (Epocha)
3. Jan Hlávka, Jana Vybíralová: Chlad Chiméry (Brokilon)

U čitateľov mimo poradia ešte najviac zarezonovali Neal Shusterman: Posol (Slovart) a Ted Chiang: Výdych (Premedia)

Kráľovstvo z popola Tajemství stříbrné čarodějky Chlad chiméry - obálka


Najhoršia slovenská alebo zahraničná kniha

1. Stano Fatul: Slzy čarodejníkov (vlastný náklad) a Anna Em:Kniha Ohňa – relikvia Immuto (Art Floyd)
2. Laura Ensi: Spoločenstvo II – Zrod vlčieho impéria (Maxim)
3. Na treťom mieste čitatelia nezhodli. Situáciu snáď najlepšie vyjadril jeden z hlasujúcich Michal P.: „Tento rok som nestihol prečítať žiadnu SK knihu z roku 2020, ktorá by bola vyslovene blbá“.

Stano Fatul - Slzy čarodejníkov Anna Em - Kniha ohňa - Relikvia Immuto Zrod vlčieho impéria



Za víťazstvo v ankete Fantastická kniha roka 2020 teda virtuálne dekorujeme Juraja Červenáka a Sarah J. Maas, ktorým srdečne gratulujeme a prajeme veľa ďalších literárnych úspechov. Veľa literárnych úspechov, nápadov, dobrej vôle a trpezlivosti prajeme aj Stanovi Fatulovi a Anne Em, lebo získať titul Škoda slov hádam stačí len raz a Stanovi Fatulovi sa to zatiaľ ako jedinému podarilo dvakrát. Taktiež sa znova opakovala situácia z predchádzajúcich ročníkov, keď sa tie isté knihy nachádzali v rebríčku najlepšie aj najhoršie hodnotených kníh.

Spomedzi hlasujúcich sme tiež vyžrebovali jedného šťastlivca, ktorý vyhráva knihu podľa vlastného výberu z ponuky. Je ním Ján M. z Kremnice a ak do hlasovacieho formulára napísal správnu e-mailovú adresu, čoskoro si s ním dohodneme zaslanie jeho odmeny.

Všetkým hlasujúcim ďakujeme za ich priazeň, ktorú svojim obľúbeným autorom venovali. Veríme, že fantastickej literatúre zostanú verní aj naďalej.


Súvisiace linky

Slovenská literárna fantastika v roku 2020

Anketa: Fantastická kniha roka 2020


17. februára 2021
Fandom SK