TV tipy od 7. 12.2009 do 13. 12. 2009

TV hovník a jeho obyvatelia

Povinné pozeranie na tento týždeň začneme hororom, preletíme rôznymi rozprávkami a šikmookými sekanicami, aby sme na konci pristáli pri starom dobrom westerne. Zvlášť by som postrčila do pozornosti divákov Gillamových Zlodejov času, Jaya a jeho heterosexuálneho priateľa Boba a zaujímavé spracovanie merlinovskej legendy. Ostatné si rozdeľte podľa uváženia a momentálneho miesta na vašom domácom hovníku. Hovte si.


PONDELOK 7. 12.

Svetlý temný anjel

Nova, 23:20: Temný anjel (Dark Engel), USA, 1990

Dolph Lundgren ako statočný detektív vs. slizkohnusný Mathias Hues ako mimozemský drogový dealer v béčkovej klasike. Ani vy netušíte, kto vyhrá?

Film +, 23:55: Hellraiser III: Peklo na zemi (Hellraiseer II: Hell on the Earth), USA, 1992

Chýbal vám Pinhead? Nech sa páči v treťom dejstve od režiséra Anthonyho Hickoxa. Ak vás tento film neuspí, počkajte si na za Hellraiserom nasledujúci Portrét Doriana Graya z roku 2004, u neho je podobnosť s Rohypnolom zaručená.

Markíza, 01:55: Carrie, USA, 2002

Ak predsa len nebudete môcť zaspať, pozrite si jednu z najznámejších kingoviek na plátne/obrazovke. Carrie je puberťáčka, ktorá dokáže oveľa viac než a valiť buľvy na feši upírov a písať si do zamilovaného denníčka. Porovnajte s verziou Briana de Palmu z roku 1976. Réžia: David Carson, v hlavnej úlohe Angela Bettisová.


UTOROK 8. 12.

Hadodrak z D-war

Film +, 20:05: Dračie vojny (D-war), Kórea, 2007

Kórejský pokus o fantastický akčný film, nenápadne podobný Vláde ohňa, Dračím dieram atď. Napriek neveľkej originalite je spracovanie kórejskej legendy pôvabné a keby bol film uvedený v skorších hodinách, isto by potešil detských divákov.

Art hovník

STV2 Filmový klub, 22:10: Dodes´ka-den, Japonsko, 1970

Kurosawov prvý farebný film, ktorý mu priniesol nomináciu na Oscara. Čriepky zo života Tokijskej chudoby napriek vysokej umeleckej hodnote komerčne prepadli a primäli režiséra k pokusu o samovraždu, našťastie neúspešnému. Vhodné pre milovníkov drámy, krátkych epizód, dlhých scén a tých, ktorých čaká štátnica z Dejín filmu.


STREDA 9. 12.

Misery

STV1 22:45: Misery nechce zomrieť (Misery), USA, 1990

Misery ešte stále nechce zomrieť, a bola by veru škoda, keby sa na túto vynikajúci adaptáciu Kingovho románu zabudlo. V hlavnej úlohe sadistickej Annie Wilkesovej, ktorá vo svojom dome z čírej lásky a obdivu týra svojho obľúbeného spisovateľa zraneného pri autonehode, sa zaskvie úžasno-odporná Kathy Batesová. Za túto úlohu zaslúžene dostala Oscara.

Art hovník

Film+ 20:10: Zlodeji času (Time Bandits), Veľká Británia, 1981

Zlodeji času

Trochu šibnuté dobrodružstvo malého Kevina, ktorý sa úplne neočakávane musí s bandou trpaslíkov pretĺkať rôznymi obdobiami našej histórie a ani zabožemôj sa nemôže vrátiť domov. Film je plný absurdného humoru a nie celkom konvenčne poňatých akčných scén, ako sa už dá od režiséra Terryho Gilliama očakávať. Za málo peňazí veľa muziky a na záver širokospektrálna bitka so samotným Zlom. Vo filme sa zaskveli napríklad Sean Connery ako kráľ Agamemnon a požiarnik, John Cleese ako Robin Hood, Ian Holm ako Napoleon ale predovšetkým celý kopec hrdinských piadimužíkov.


ŠTVRTOK 10. 12.

Jay a jeho heterosexuálny priateľ Bob

Filmbox 22:50: Jay a Mlčanlivý Bob vracajú úder (Jay and Silent Bob Strike Back), USA, 2001

Režisér Kevin Smith si opäť vytrel hollywoodom zadnú časť a natočil neuveriteľné dobrodružstvo plné hlášok a odkazov na iné filmy o dvoch magoroch putujúcich do mekky filmu, aby sa tam dočkali spravodlivej satisfakcie. Ak vám nevadí mierne vulgárny podtón, užijete si Bad Medicine rovnako ako Luka Skywalkera a jeptindu Carrie Fisherovú. Komu tá trocha vysnívanej erotiky trhá žily, nech si preladí príjem na edukačno-výchovnú interpretáciu filmu. Okrem iného je táto totálna paródia na čokoľvek a najmä na seba jedným z dvoch filmov, kde uvidíte Bena Afflecka skutočne hrať (ten druhý je Dogma).


PIATOK 11. 12.

Nova HBO 17:30: Indiana Jones a Kráľovstvo krištáľovej lebky (Indiana Jones and and the Kingdom of the Crystal Skull), USA, 2008

Dlhoočakávané vykopanie Indyho z hrobu sa prevŕtalo už aj do telky. Fordovi pridelili Shiu LaBeoufa, aby ho sťa junior podopieral, keď starký nebude stačiť s dychom pri honbe za mimozemsky pôsobiacimi bytosťami z inej dimenzie. Hoci sa Harrison zhostil úlohy so cťou, jeho klobúk nedokázal zapchať všetky diery v scenári. Kto však hľadá iba zábavu, bude spokojný. My ostatní sa zatiaľ modlime. Nech je to posledný z Harrisonových Indianov Jonesov, lebo o mŕtvych by sa malo len dobre.

Markíza 21:20: Šanghajskí rytieri (Shanghai Knights), USA, 2003

Anglickú kráľovskú rodinu môže zachrániť pred vyvraždením už len statočná, i keď trochu nesúrodá dvojica Jackie Chan a Owen Wilson. Akcia plná humoru a Chanových tradičných rekvizít je presne to, čo sa človeku žiada na konci stresujúceho pracovného týždňa. A vankúšmi do nich, chlapci!

Markíza 01:00: Kicboxer 5: Vykúpenie (Kickboxer V: The Redemption), USA, 1995

Komu sa žiada čosi tvrdšie, môže si naordinovať trochu drsnejšieho športu. Šampión v kickboxe Matt Reeves (Mark Dacascos) pátra po skutočnej príčine, prečo zomrel jeho priateľ Johnny. Vyšetrovaním na vlastnú holeň sa dostane k istému pánovi Neegalovi, ktorý založil novú prestížnu kickboxerskú asociáciu, kde sa neoficiálne príliš nehľadí na pravidlá. Matt sa môže dopracovať k pravde jedine vtedy, ak do smrtiacej arény vstúpi on sám… Herecké umenie veľmi nehľadajte, ale Dacascos je tu vo vynikajúcej forme.


SOBOTA 12. 12.

Nova 14:30: Kráľ Drozdia brada, Československo, NSR, 1984

Ak bude v sobotu sychravo, nestrácajte hlavu a doprajte si pohodu na gauči s klasickou rozprávkou, kde králi používali nevšedné výchovné metódy, princezné boli viac-menej učenlivé a kde Vaculík bol ešte fešák. Okrem neho si vo filme zahrali napríklad Zita Furková a Marián Labuda.

Hmly Avalonu

Markíza 01:25: Hmly Avalonu, 1, 2 (The Mists of Avalon), ČR, Nemecko, USA.

Trochu nedocenený trojdielny projekt režiséra Uliho Edela, ktorý dáva fantasticko-realistický pohľad na legendu o kráľovi Artušovi, čarodejníkovi Merlinovi a najmä na ženy fyzicky či duchovne spriaznené s týmito mužmi. Odohráva sa v období, keď staré zvyky ustupujú novým, keď kríž vrhá tieň na dávne modly… ale či naozaj? Hmly Avalonu je miniséria natočená podľa knihy Marion Zimmer Bradleyovej a môžete sa v nej tešiť na skvelé výkony Julianny Marguliesovej ako Morgaine, Anjelicy Hustonovej ako Vivianne či Joan Allenovej ako Morgause.

Art hovník

Nie je doktor ako doktor

Filmbox 22:35: Pravidlá muštárne (The Cider House Rules), USA, 1999

Spiderman Tobey Maguire v úlohe osirelého Homera, ktorý nájde útočisko u doktora Larcha. Doktor nevinného chlapca, ktorý vyrástol v sirotinci, učí okrem lekárskeho remesla aj tomu, že nielen bojom za pravdu, ale aj trochou ľži je možné páchať dobro. Homer odchádza svoje vedomosti využiť na majer s jablčným sadom, kde nielenže nájde lásku, ale spozná život s mnohými vrstvami pokrytectva, vášní a cti. Skvelého doktora si zahral Michael Caine, ktorý túto šancu premenil na Oscara.


NEDEĽA 13. 12.

A nech nemešká

HBO 20:00: 3:10 Vlak do Yumy (3:10 to Yuma), USA, 2007

Keď sa napoly invalidný rančer Daniel Evans (Bale) rozhodne kvôli pár chechtákom pridať k eskorte, ktorá sprevádza nemilosrdného pištoľníka a vraha Bena Wadea (Crowe) k súdu, tuší, že to nebude prechádzka ružovou záhradou. Púť je dlhá a kadečo sa na nej prihodí – jednak medzi ochrancami spravodlivosti a tými na druhej strane koľajnice, druhak medzi dvoma hlavnými protagonistami. Dámy, ktorým western príliš nevonia, sa pokochajú aspoň mužnými (t. j. špinavými, spotenými a zarastenými) pôvabmi Russela Crowa a Christiana Balea.

Markíza 01:40: Osamelý vlk McQuade (Lone Wolf McQuade), USA, 1983

Film je určený milovníkom drsného západu a tým, ktorí neprežijú týždeň bez poriadneho kopu z otočky v spomalenom zábere. Hrajú: neprekonateľný Chuck Norris ako detektív McQuade a David Carradine tradične ako záporák. A iní, prevažne v úlohe obetí.

<a name=„fb_share“ type=„icon_link“ share_url=„www­.fandom.sk/cla­nok/tv-tipy-od-7–12–2009-do-13–12–2009“ href=„http://­www.facebook.com/sha­rer.php“>Zdieľať na Facebooku Fantázia na Facebooku


4. decembra 2009
Alexandra Pavelková