Súťaž recenzentov hier - Mária Juríková: Slepá baba

Kategória: Slepá baba

slepa baba

Stratený bádateľ

„Najdesivejší a najvzrušujúcejší zážitok za celý môj herný život.“
- Miloš, veliteľ družiny pre dorast

Slepá baba sa stala nehynúcim evergreenom v hernom priemysle zabávajúcom generácie mladých už stáročia, od doby vzniku v antickom Grécku svoju podstatu výrazne nezmenila, dokázala prežiť až do dnes. Zaujal ma rozsiahly výber serverov s neobmedzeným počtom pripojených hráčov na multiplayeri, s čím priamo súvisí aj nadstavenie obtiažnosti. Existuje množstvo variácii ako Slepú babu hrať – začínajúc riekankou, odpočtom – čo zábavke umožňuje zapojiť sa aj mladším, neskúseným hráčom.

Vybraním úrovne od jednoduchej po veľmi náročnú, hra začína. Prenesiete sa do prostredia detského ihriska či sídliska a počkáte na zaviazanie očí šatkou (v prípade, že ste zvolený za hľadača). Prechádzate dômyselnou kontrolou zraku, najčastejšie v podobe rátania prstov, pripravíte sa na odpočet. Spoluhráči sa rozpŕchnu po serveri. Zbystríte zmysly. Dúfate, že máte kvalitný audio systém a ideálne nadstavenú citlivosť myši, ktorá neodmysliteľne patrí k skúmaniu okolia pomocou systému interakcií a následného pravdepodobného myšlienkového spracovania daného obrazu. K dobrému výkonu patrí aj výhodne nadstavené ovládanie pohybu, na nižších odomknutých leveloch nadobudnutých po krátkom hraní, sa môžu dostaviť dočasné výpadky v podobe bezcieľneho sa trmácania, vysokého pingu či dokonca chodenia v kruhu. Na vylepšenie týchto zručností však stačí vrece trpezlivosti, na odstránenie zlého pripojenia postačí buď zmena serveru alebo výkonnejší systém.

Ak sa neocitnete v úlohe hľadača, odomkýnate postavu skrývajúceho sa, s množstvom vedľajších charakterov ako napríklad: našepkávač, rozčuľovací manipulátor, mätúci agent (nutnosť spolupráce s ďalším mätúcim agentom, ideálny počet pripojených k funkčnosti postavy :3), tichý článok a v neposlednom rade hlučné drevo. Hra umožňuje za tieto triedy získavanie skúseností, vylepšovanie schopností, investovanie do stromu vedomostí spájajúci talenty jednotlivých hracích tried, upgrade nástrojov, premýšľanie stratégie, či dokonca, vo vyšších leveloch tradeing medzi hráčmi s objektmi v inventári.

Slepá baba nezaostáva ani v komunikačnej stránke hry – má vyvinuté dorozumievanie v podobe verejného chatu, gest a šepkania.

Hrateľnosťou prekonáva aj známe akčné trháky a novinky roku. Hororová atmosféra, pocit bezmocnosti, nevedomosť prostredia a zákerné prekážky, spolu s premysleným audiom a systémom napodobňujúcim vonkajšie vnemy, ostáva na vrchných priečkach v hodnotení recenzentov po celom svete. Vývojári šikovne zainvestovali aj do grafickej stránky, s nadstaveniami hracieho rozhrania, rozlíšenia od najnižších parametrov – vhodných pre hľadačov, ktorí majú svet naokolo ponorený do tmy a nepotrebujú tak namáhať procesor zbytočnými drobnosťami, až po perfektné 4K rozlíšenie pre hľadačov, poskytujúcich jedinečný zážitok z hry i vytvárajúc potešenie pre oko v povolenom robení screenshotov.

Hra je síce dostupná pre hráčov od štyroch rokov, no vo vrchnej hranici vekového obmedzenia nepozná hranice. V ojedinelých prípadoch odporúčame prediskutovať hranie s všeobecným lekárov v súvislosti s možnými zraneniami.

Nestarnúca klasika spolu s ďalšími titulmi ako napríklad, Fľaša s možnosťou objednania DLC – Pravda alebo odvaha?, či Spider Solitare, s možnosťou kúpy plnej verzie, ostáva hlboko zakorenená v našich srdciach.

Neváhajte vyskúšať si Slepú babu na vlastnú kožu, zažite atmosféru dobrodruha testujúceho svoje sily v drsných podmienkach, dnes prichádzajúca aj s bezplatnou novinkou dostupnou po aktualizácii: Slepá baba – Spomienky na detstvo.

Vrhnite sa s vašimi priateľmi do náručia zábavy!


30. augusta 2016
Mária Juríková