Súťaž recenzentov hier - Magus Medivh: Slepá baba

Kategória: Slepá baba

slepa baba

Nie. Hra na slepú babu neznamená, že sa významný politik obvinený zo závažného trestného činu skrýva pred novinármi ako by si mohol myslieť čitateľ bulvárnych časopisov, kde toto slovné spojenie veľmi radi a často používajú. V skutočnosti ide o detskú hru dobre známu hlavne starším ročníkom, ktorí ju poznajú zo svojich detských čias.

Postup je takýto. Najskôr deti vypočítavankou vyberú slepú babu. Zaviažu jej oči a chvíľu točia dokola. Medzitým odriekavajú nejakú riekanku či už o koláči, zlatom vajci alebo podobne. Deti sa medzitým rozbehnú po vyznačenej oblasti. Úlohou slepej baby je nájsť deti a ak niekoho chytí, musí na slepo uhádnuť kto to je, podľa hmatu, oblečenia, vlasov alebo podľa hlasu atď. Ak uhádne ten sa stáva novou slepou babou a ak neuhádne tak ho musí pustiť a hľadať ďalej.

Hra nemá známeho autora. Ide o ľudovú hru, ktorú zrejme vymysleli samotné deti odvodením od jednej z podobných hier, ktorých slovenská kultúra pozná neúrekom. Isté je len to, že ju určite nevymysleli rodičia! Veď predsa, ktorý rodič vážiaci si zdravie a celistvosť kostí svojho potomka by mu zaviazal oči, následne ho zbavil koordinácie točením a nechal behať po vonku s kamarátmi, ktorí ho s radosťou navedú priamo do najbližšej jamy alebo stromu. A to je potom tá pravá zábava. Ha-há Fero si narazil držku!

Hra je predurčená pre pohyb vonku, v prírode na čerstvom vzduchu. Jediné, čo pre jej hranie potrebujete je šatka na zaviazanie očí (poslúži aj zrolované tričko) a samozrejme zopár kamarátov. Cez leto môžu byť podobné hry príjemnou alternatívou pre sedenie za pc a konzolami. Vekovo by som túto hru zaradil niekde medzi predškolský vek a prvý stupeň základnej školy. Čo však neznamená, že hra je len pre deti. Ak sa nájde skupina bláznivých dospelákov (priznávam sa k minulej chate :D) tak to môže byť príjemné spestrenie programu. Najmä ak sa jedná o skupinu hráčov v stave spoločenského unavenia :D

Slepá baba je hra, ktorá je predovšetkým o zábave, pohybe a srande. Myslím si, že práve takéto hry dokážu stmeliť kolektív a naučia decká ako spolu koexistovať. Nechcem byť jeden z tých, ktorí hrozne kritizujú súčasné deti a všetky tie technické hračky ako tablety, PC, mobily zatracujú. Určite aj tie majú v dnešnej dobe svoj význam. Na druhej strane hra v prírode deťom môže dať to, čo podvedome potrebujú a ani si to ešte neuvedomujú. A to kontakt s ľuďmi, kamarátstvo, smiech a občas aj šarvátky a nejaké ponaučenia. Preto je veľmi vhodná pre letné tábory, výlety alebo len zahnanie nudy.


23. augusta 2016
Magus Medivh