Recenzia: Sex Criminals

Orgazmom k úspechu...

Sex Criminals 01
Sex Criminals 02
Sex Criminals 03

Orgazmus je vyvrcholenie pohlavnej rozkoše, príjemná psychologická alebo emocionálna reakcia na sexuálnu stimuláciu, ktorá je spravidla sprevádzaná aj silnou fyziologickou reakciou. Počas orgazmu nastávajú v oblasti genitálií rytmické, vôľou neovládané sťahy svalov, ktorými sa uvoľňuje pohlavné napätie. Krátko nato nasleduje uvoľnenie oblasti genitálií a často aj celého tela. Pohlavné vyvrcholenie možno prirovnať k „neurónovému ohňostroju“. Taká je pravda.


Ale čo ak by orgazmus mohol za viac než len obyčajné uvoľnenie telesných tekutín nesúcich našu DNA? Túto otázku si položil jeden z najlepších súčasných scenáristov Matt Fraction, ktorý nás svojím umom neustále prekvapuje. Tento držiteľ Eisnerovho ocenenia nám spolu s kanadským kresličom Chipom Zdarskym predhadzuje svoju orgazmickú teóriu vo forme komiksu Sex Criminals.

Niektoré deti jednoducho nemajú šťastie. Patrí medzi ne aj dievča menom Suzie. Jeho svet sa rozpadol dvadsiateho ôsmeho októbra roku 1997, keď sfetovaný a zbankrotovaný investor zabil Susienho otca (a ďalších dvoch ľudí) a potom spáchal samovraždu. Jej matku to zlomilo a dala sa na alkohol. Jediné, čo mohla Suzie robiť., bolo dať matke priestor a nájsť si svoj vlastný únik pred smutnou realitou. Tou sa stala vaňa s horúcou vodou. A v jednu noc to prišlo. To niečo vyplo svet okolo nej.

Suzie to vystrašilo a zmiatlo. Jej svet bol zrazu plný nehybného ticha a farieb. No o pár hodín sa svet opäť dal do pohybu a ona sa rozhodla, že zistí pravdu. Tušila, čo to spôsobilo, ale potrebovala pomoc. Lenže jej spolužiačky nemali pre ňu pochopenie, ani jej doktor, ba ani jej neustále opitá matka. Nakoniec sa Suzie zmierila s tým, že jej orgazmus dokáže na istý čas zastaviť… čas. Dospela, našla si prácu a začala sa venovať tomu, čo milovala najviac: knihám. Mestskú knižnicu zatvorila banka a tak sa Suzie rozhodla, že zachráni a odkúpi všetky knihy. A vtedy stretla Jona.

Po minulotýždňovom The Mocking Dead tu máme ďalší komiks, ktorý sa neberie vážne, a vďaka tomu vyhráva na plnej čiare. Samotná premisa je jednoduchá, ale keby bol scenáristom niekto iný, nebol by komiks tak krásne čitateľný. Ak by tento príbeh napísal napríklad Howard Chaykin (Black Kiss), alebo Joe Casey (Sex), celé by to vyznelo zvrhlo, tým som si viac než istý. Fraction vedel, čo chce napísať, ako to chce napísať a aký štýl rozprávania chce použiť. Celý príbeh sledujeme ako diváci a vidíme Suzie ako dieťa, aj ako dospelú ženu.

Všetko je to neskutočne roztomilo trápne a vtipné. Hlavne, keď sa dospelá Suzie objaví v scénke so svojím detským ja a vysvetľuje vám, ako to vlastne všetko bolo. Alebo pri prvom sexe a následnom orgazme. Alebo keď chce vedieť všetko o orgazme a „skúsená“ spolužiačka jej vysvetľuje sexuálne polohy pomocou kresieb. A zistenie, že Jonov penis… tento komiks si jednoducho musíte prečítať. Nebudete ľutovať.

Tak ako bol Fraction vhodný scenárista, bol vhodným kresličom Chip Zdarsky. Toho si Fraction vybral osobne po tom, ako si prečítal jeho humoristické stripy zo série The Prison Funnies. Zdarskyho kresebný, miestami cartoonový štýl, správne načasovanie a stvárnenie humorných situácií sadne ku Fractionovmu scenáru ako riť batoľaťa na šerbeľ. To isté sa týka aj koloringu a vizuálneho výrazu, keď sa pri orgazme zastaví svet.

Matt Fraction jednoducho opäť nesklamal. Ak sa chcete kráľovsky pobaviť, komiks Sex Criminals vám absolútne odporúčam.


Sex Criminals
Píše: Matt Fraction
Kreslí: Chip Zdarsky
Vydáva: Image Comics
Rok vydania: 2013


9. októbra 2013
Marek „Keram“ Barányi