Recenzia: The Mocking Dead

Vysmiati mŕtvi...

The Mockling Dead 01
The Mockling Dead 00

Zombie ma ako decko desili. Za všetko mohol George A. Romero a jeho Night of the Living Dead. Ale potom som dospel a uvedomil som si dve veci. Za prvé: Ľudia sa správajú v nebezpečných situáciách ako idioti. Za druhé: Zombie sa dajú ľahko zvládnuť (pokiaľ nejde o hordu alebo rýchle zombie Zacka Snydera), keďže v skutočnosti je to iba mŕtve telo ovládané retardovaným mozgom, ktorý počúva jediný inštinkt. Večný hlad.

Tak plynul čas a moje obzory sa pomaly ale isto začali rozširovať. Mohol by som napísať o tom, že George A. Romero je zombiami doslova posadnutý a natáčal jeden film za druhým (a ich kvalita postupne klesala, až som začínal mať pocit, že Romero ich točí len kvôli tomu, aby mohol masturbovať nad tým, ako násilne zahynie ďalšia z jeho hlúpych postáv). Ale toto nie je článok o Romerovi. Je o komikse so zombiami. Zmierme sa s tým. Zombie žáner, podobne ako sex, predáva. A všetci sa na tom chcú nabaliť.

Čo prebudilo u ľudí obrovský záujem o zombie žáner? Televízny seriál The Walking Dead, ktorý je adaptáciou komiksovej série rovnakého názvu (nie naopak). A bolo iba otázkou času, než sa niekto rozhodne ten populárny príbeh parodovať. Odpoveďou je The Mocking Dead od vydavateľstva Dynamite Entertainment.

Svet je v hajzli. Viac než obvykle. Vojny, hladomor a chudobu vystriedal boj o život so zombiami. Všetko sa to začalo tretieho septembra v mestečku Murrysville, keď sa z húštia vydrala zombia s širokým, mŕtvolným úsmevom na neexistujúcich perách. Skôr než mohla zombia zaútočiť na ľudí, bola zneškodnená mladíkom, jeho priateľkou (poskytujúcou priateľovi fellatio) a športovým autom. V tej dobe si nikto neuvedomoval, čo sa deje, ani to, že osud sveta leží v rukách dvoch ľudí: Vanessy Malikovej (klasická sexy žena v kostýme, ktorá si nenechá srať na hlavu) a Aarona Buncha (klasický nerd/geek).

Toto neobvyklé duo sa celé roky podieľalo na projekte Tinseltown. Ten vznikol po tom, čo sa v roku 1981 mladý muž menom John Hinckley Jr., po zhliadnutí filmu „Taxi Driver“, pokúsil zavraždiť prezidenta Ronalda Reagana. Menovaný prezident nazval svoj program strategickej obrannej iniciatívy „Star Wars“. Že by náhoda? Alebo je za takými „náhodami“ oveľa viac? Čo ak sa v našej realite niekto nechá inšpirovať nejakou fiktívnou vecou a tá sa stane realitou? Čo ak sa začnú objavovať duchovia, vlkolaci alebo zombie? Vtedy zasiahne Aaron Bunch a jeho plán na potlačenie krízy… aspoň tak to malo byť.

Ujasnime si jednu vec: Tento komiks je vtipný. Nie občas vtipný. Je vtipný na plné gule, pretože buduje príbeh na najzákladnejšej ľudskej podstate: hlúposti. V The Mocking Dead vystupujú hlavne idioti, ktorí ignorujú fakt, že v ich blízkosti sa pohybujú zombie. Jeden príklad za všetky: Pracovník firmy sa vráti po fajčiarskej pauze do kancelárie, kde nájde svojich kolegov mŕtvych. Prvé čo mu napadne, je utiecť. Druhé čo mu napadne, je vrátiť sa, nahrať zábery obetí na mobil a uploadovať video na YouTube. Asi je každému jasné, že to s ním nedopadlo najlepšie.

V tomto komikse sú odkazy na Romerovo Night of the living Dead, Dawn of the Dead a rôzne popkultúrne veci súvisiace s komiksami, seriálmi a filmami. Vidieť, že scenárista Fred Van Lente (Marvel Zombies, G. I. Joe, Archer & Armstrong) si písanie tejto satiry maximálne užil. A ako názov napovedá, zombie v tomto príbehu nie sú klasické zombie. Áno, ešte stále sú to pomalí retardi, ktorí vás chcú zožrať a urobiť z vás zombiu, ale robia to s úsmevom na tvári. Všetky zombie v tomto príbehu vyzerajú, ako keby niekto resuscitoval obete Jokerovho jedu, ktorý vám vyčarí na tvári krásne rozškerený úsmev.

No nielen scenár je hravý, ale aj kresba. Tú dostal na starosť Max Dunbar (Red Sonja: Atlantis Rises), ktorého kresebný štýl mi pripomenul rannú tvorbu Tonyho Moorea, konkrétne sériu Battle Pope. Samotný komiks je v čiernobielom prevedení so sivými odtieňmi a sem-tam červenou farbou. Táto „nefarebnosť“, podobne ako sérii The Walking Dead, maximálne prospela. Dunbar sa postaral aj o exkluzívnu obálku pre čitateľov, ktorí si komiks predplatili. Za bežnú, takzvanú „Zombie Caution“ obálku je zodpovedný Bill Tortolini.

Prvý diel štvordielnej minisérie The Mocking Dead sa jednoducho podaril a stojí definitívne za prečítanie. Nedajte sa odradiť sterilne vyzerajúcou obálkou a začítajte sa do príbehu o idiotoch žijúcich počas zombie apokalypsy.


Recenzia: The Mocking Dead
Píše: Fred Van Lente
Kreslí: Max Dunbar
Vydavatelstvo: Dynamite Entertainment
Rok vydania: 2013


4. októbra 2013
Marek „Keram“ Barányi