Reportáž: Sobotňajší Comics Salón 2022

CS 2022 Hlavačková, Sedileková, Ivan, Červenák
CS 2022 knizny krst
CS 2022 hemženica
CS 2022 vydavatelstvo Hydra

Cez víkend 16. – 18. 9. 2022 sa všetci fanúšikovia fantastiky a popkultúry konečne dočkali. Uskutočnil sa „normálny“ con, v riadnom termíne, bez akýchkoľvek obmedzení. Comics Salón 2022 sa konal už na tradičnom mieste, v Dome kultúry Ružinov, v Bratislave.


V sobotu 17. 9. 2022 som sa na toto miesto vybral aj ja. Cesta mi trvala približne hodinu a pol. Po príchode na miesto som zažil menší šok – rad ľudí čakajúcich na lístky, ktorý sa v minulosti ťahal cez celé parkovisko, zmizol. Vonku, v sci-fi salóne, už prebiehal Battle Royal Anime Quiz. Mňa však lákal fantasy salón a beseda s autormi Prekliatej zbierky z vydavateľstva Príbeh. Toto vydavateľstvo je nováčikom na knižnom trhu. Jeho cieľom je podporovať nádejných autorov fantastiky. Prekliata zbierka obsahuje osemnásť poviedok dvanástich autorov. Medzi nimi nájdete mená ako Lukáš Polák (autor knihy Kriaky) alebo Radovan Kozák (šéfredaktor hororového časopisu Cháron) či Zuzana Droppová. Lukáš Polák prezradil, že píše nový román s názvom Pahltné. Vydavateľstvo má do budúcnosti veľké plány s podporou autorov a vydávaním ich diel. Snáď sa im ich plány splnia.

Poznáte spisovateľov Martina Juríka a Michala Ružičku? A ich prvú slovenskú satirickú fantasy sériu Škoricovník? Či už ste odpovedali áno, alebo nie, tešte sa! Onedlho vyjde Škoricovník 3! O prvých dvoch častiach s názvom Škoricovník: Zlatá cesta a Škoricovník II: Zrkadielko, o ich vzniku vyspovedala autorov jedna z hláv vydavateľstva Hydra – Katarína Soyka. Táto beseda sa odohrávala vonku, v sci-fi salóne. Spoločnosť im robil ešte Tomáš Poller, ktorý do tretej časti prispel svojimi ilustráciami. Obe predchádzajúce časti by mali vyjsť v novej reedícii. V tretej časti si hrdinovia prizvú na pomoc ľudskú hlúposť, ktorá je ako ich protivník neporaziteľná. A záver príbehu sa čitateľ dozvie až v Škoricovníku 4. Tretí diel vyjde s podporou Fondu na podporu umenia. Inak, v posledných rokoch vyšlo viacero kníh v oblasti fantastiky s podporou tohto fondu. Zaregistrovali ste to?

Po tejto besede som sa ponáhľal do fantasy salónu, kde sa o malú chvíľu začínal knižný krst vydavateľstva Hydra. Katarína Soyka a Lenona Štiblaríková si v prvom rade splnili „resty“ z minulého roka, ku knihám vydaným v minulosti. Ako prvá sa krstila najhrubšia kniha, akú vydavateľstvo vydalo. Jej autorom je Daniel Šmihula a volá sa Obrancovia Liptova (pozn. red.: naša recenzia a ešte jedna naša recenzia). Daniel je diplomatom pôsobiacim v Japonsku, knihu napísal počas pandémie, i keď jej osnovu nosil už dlhší čas v hlave. Obrancovia sú tvrdí chlapi, aj kniha sa krstila tvrdo – borovičkou. Druhou krstenou knihou bol Les (pozn. red.: naša recenzia) od českého autora Jana Hlubeka. Ak nepočítame česko-slovenské zbierky, Les je druhou knihou v češtine, ktorú Hydry vydali. Prvou bola novela Petry Slovákovej Cvrček v krabičce. Krstným otcom sa stal Anton Stiffel, ktorý Les pokrstil lístím zo šumavských lesov nazbieranými o polnoci spod prehnitej mŕtvoly. Tejto osobnosti slovenskej sci-fi tento rok vyšla druhá kniha poviedok z názvom Časonauti. Kniha obsahuje desať poviedok. Dve z nich napísala v spolupráci s Tonom Stiffelom mladá talentovaná autorka Naďa Vojteková. Poviedky Adeptka a Anjeli revolúcie, ktoré Tono Stiffel preložil do angličtiny, vyhrali dva roky po sebe anglickú verziu súťaže Martinus Cena Fantázie – Fantasy Awards. Kvalita tejto zbierky je zaručená. Krstnou mamou sa stala Naďa Vojteková, Katarína Soyka a Lenona Štiblaríková a zbierku spoločne pokrstili časom. Všetko zlato Kremnice od Jozefa Mikloviča je príbehom chlapca, ktorého si permoníci pomýlia s trpaslíkom a odvedú ho do podzemnej ríše mýtických bytostí a slovanských bohov. Tam prežije mnohé dobrodružstvá. Keďže v knihe sa spomína zlato a autor s ním pracuje, nemohla sa krstiť ničím iným ako zlatým prachom. Ak ste si knihu kúpili na Comics Salóne, dostali ste ako bonus prívesok v podobe anjuovského dukátu. Tento dukát bol prvou mincou, ktorá sa razila v Kremnici pred 700 rokmi. Autor už usilovne pracuje na pokračovaní, ktoré by malo vyjsť budúci rok.

Viac ako dva roky trvalo časopisu XB-1 vydanie českej zbierky poviedok Krvavé Vánoce. Ten istý čas potrebovalo aj vydavateľstvo Hydra, aby vydalo zbierku Vianoce, zas Vianoce. Mená ako Jana Tabačková, Anna Olejárová, Ivana Molnárová-Dubcová, Jana Plauchová, Tono Stiffel či Miro Švercel nie sú čitateľom fantastiky neznáme. Keďže ide o vianočné poviedky, kniha nemohla byť pokrstená inak ako snehom (teda šľahačkou).

Poslednou predstavenou knihou bol Panelák – stratégia prežitia od Lenony Štiblaríkovej. Nemýľte si ju rovnomenným seriálom, ktorý pred pár rokmi bežal v televízii. Jeho hrdinovia by v tomto románe určite neprežili, i keď ktovie? Hlavným hrdinom je muž, ktorý sa po dlhých dňoch preberie z kómy sám v zamknutom byte v paneláku. A zisťuje, že sa ocitol v čase, keď mu ide o život. Aj táto kniha bola pokrstená tematicky, instantnou polievkou. Tento rok sa však môžete tešiť ešte na zbierku hororových poviedok Z krajiny tieňov od Nadi Vojtekovej, Kráľovskú hru Filipa Červenáka a ďalšiu zbierku gotických príbehov Slovenské temno. V nej sa stretnete napr. aj s legendárnym slovenským upírom Prdimuchom a spisovateľom Samom Chalupkom. Na budúci rok sú plánované Cesty hrdinov od Ivany Molnárovej-Dubcovej, Henrich H. Hujbert vydá Morhenove príbehy a Katarína Soyka Vladykovu pomstu. Nebude chýbať už vyššie spomenuté pokračovanie knihy Všetko zlato Kremnice.

Hneď po krstoch nasledovala beseda so spisovateľmi, ktoré zastrešuje vydavateľstvo Artis Omnis. Lívia Hlaváčková, Valentína Sedileková, Juraj Červenák a ilustrátor Michal Ivan spolu s vydavateľkou Andreou Harmanovou porozprávali nielen o svojich knihách, ale aj o plánoch do budúcnosti. Piatkovým krstom sa definitívne uzavrela trilógia Gwind Lívie Hlaváčkovej. Aj ďalšia autorka Valentína Sedileková dokončuje svoju poslednú časť série Pokrvní. Nesie názov Nový rod a mala by vyjsť čoskoro. Obe autorky porozprávali o tom, ako sa im knihy písali, ako sa menil ich obsah. Hlavne u Valentíny bude vidieť posun, keďže prvý diel napísala ako dvanásťročná a záver dopisuje ako študentka psychológie.

Potom sa dostal k slovu spisovateľ Juraj Červenák a porozprával o svojich plánoch. Čoskoro mu vyjde nová kniha s názvom Zakliaty kláštor. Do nej prispel viac ako tridsiatimi ilustráciami výtvarník Michal Ivan. Ide o prvý diel série s názvom Šarkanove poklady. Je príbehom s prvkami detektívky, westernu, fantasy a gotického hororu odohrávajúceho sa na Gemeri. Jedným z hrdinov je aj Pavol Dobšinský. Ako povedal Juraj, séria bude mať minimálne tri diely. Budúci rok plánuje ukončiť príbehy Čierneho Rogana, ale… Ako sám povedal, možno sa nájde pokračovateľ, ktorý bude písať nové príbehy černokňažníka. Zatiaľ nie je nič isté. Dokončenia by sa mali dočkať aj Dobrodružstvá kapitána Báthoryho. Čitatelia sa však môžu tešiť na nový príbeh Steina, Barbariča a Jaroša.

Bolo skoro pol štvrtej, keď som si dal rýchly obed a šiel popozerať, čo sa zmenilo v Dome kultúry. Tak ako minulý rok bol vonku postavený sci-fi salón a veľkoplošná obrazovka, na ktorú sa prenášali súťaže. Pribudlo stánkov s občerstvením. Pri vstupe do budovy nechýbal ani menný zoznam ľudí, ktorí pomohli v časoch pandémie zachrániť Animeshow a Comics Salón. Nasledovala foto stena a už tradičný stánok firmy Madmaxon. Juraj Maxon mal aj tento rok prednášku na tému Ako tvoriť komiksy v štýle DC. Predajných stánkov bolo pomenej, nechýbalo Nekonečno.sk, stánok vydavateľstiev Artis Omnis a Hydra. Chýbal však Brloh. Aj Artist Alley bola presunutá na prvé poschodie. Tam som stretol spisovateľku Petru Slovákovú s manželom, ktorá tento rok súťažila ako Lady mechanika. Keďže jej srdcovkou je steampunk, vo voľnom čase sa venuje okrem rodiny výrobe steampunkových šperkov či cosplay. Nedávno vystupovala aj ako Červená Sonja. Už tradične sa na poschodí nachádzala aj herná zóna firmy Ihrysko.sk. Ako som sa dozvedel, v piatok bolo návštevníkov pomenej, možno to bolo tým, že v Bratislave sa tento víkend konali štyri veľké akcie: Biela noc, Comics Salón, Cirque du Soleil a Davis cup.

Chystáte sa začať písať svoju prvú poviedku, či nebodaj knihu? Alebo už píšete? Chýba vám tvorivosť, či disciplína? O tvorbe, procese a disciplíne pri písaní diskutovali večer Lívia Hlaváčková a český spisovateľ Jan Kotouč. Ten v piatok pokrstil posledný diel svojej ságy Nad českými zeměmi slunce nezapadá, Bitva o české země. Touto besedou pre mňa sobotný program skončil. Rozlúčil som sa priateľmi a pobral som sa domov.

Verím, že tento „normálny“ con sa vydaril. Program bol bohatý, každý z návštevníkov si našiel to, čo ho zaujímalo. A o rok sa stretneme znova.


Foto: Autor

Viac fotiek z Comics Salónu 2022 nájdete na facebookovskej stránke Serjožu Serjožoviča


Serjoža Serjožovič pôsobí ako dvorný reportér pre Fandom.sk od roku 2011. Rád sa zúčastňuje conov, výstav, knižných krstov a iných akcií, ktoré nejako súvisia s fantastikou. Okrem klávesnice vlastní aj fotoaparát a neváha ho použiť. Pod týmto linkom nájdete články od Serjožu Serjožoviča na Fandom.sk.


28. septembra 2022
Serjoža Serjožovič
Zdroj informácií