Reportáž: Slavcon 2015 a Hrdinovia v nás

slavcon 2015 - 01
slavcon 2015 - 02
slavcon 2015 - 03
slavcon 2015 - 04
slavcon 2015 - 05
slavcon 2015 - 06
slavcon 2015 - 07
slavcon 2015 - 08
slavcon 2015 - 09

Po ročnej prestávke som sa znova vybral navštíviť naše hlavné mesto – Bratislavu. Cieľom mojej cesty sa stal v poradí už IX. ročník festivalu histórie, mytológie, fantasy, sci-fi a hier – Slavcon, ktorý sa konal v dňoch 22. – 24. 5. 2015. V tomto roku nastali dve zásadné zmeny. Prvou bolo posunutie termínu z konca apríla na koniec mája a tou druhou zmena miesta konania Slavconu. Po minulé roky sa Slavcon organizoval v Iuvente, tento rok sa presunul do Domu kultúry Lúky. V tomto smere patrí veľké poďakovanie Róbertovi „Winovi“ Žittňanovi, ktorý dokázal pomôcť organizátorom Slavconu s vybavením budovy.


Piatok

Celý týždeň som tajne dúfal, že počasie bude, tak ako po minulé roky, výborné. Nastal piatok a po oblohe sa preháňali sivé mraky, z ktorých padal neustály dážď. Nezostávalo nič iné, iba sa teplejšie obliecť a vyraziť. Na autobusovej stanici som vyzdvihol predsedníčku Slovenskej rady fandomu Luciu „Lulu“ Bockovú a šlo sa ubytovať. Od hotela Miva cesta na con trvala približne 10 minút. Okolie DK Lúky v tomto daždivom počasí pripomínalo scénu z post-apokalyptické­ho filmu.

Brány festivalu sa otvorili už o pol tretej popoludní, ale v tom čase som bol iba na ceste, takže pre mňa Slavcon začal až okolo 18.j hodiny, keď som na registrácii dostal zelený náramok, odznak a program. Hneď pri vchode do budovy som stretol známu blogerku Anetu „Riddick“ Čižmárikovú spolu s Kamilou Galbavou. Po srdečnom zvítaní sa k nám pridávali ďalší známi – vydavateľ elektronického časopisu Jupiter Martin „Roger“ Králik, zástupca vydavateľstva Artis Omnis Ivan Harmann, hlavná organizátorka Slavconu Katka „Cranky“ Jurdáková, Lívia Hlavačková, Katarína Soyka a mnohí ďalší. Čas v rozhovore rýchlo ubiehal a onedlho začalo slávnostné otvorenie conu. Ale ešte predtým som chcel preskúmať priestory, v ktorých sa Slavcon tento rok udomácnil.

Priestory DK Lúky sú omnoho menšie ako priestory Iuventy, návštevníci mali všetko po ruke. Nechýbal ani bufet Plné bruško, kde ste si mohli kúpiť dva základné nápoje – pivo a kofolu. Jedlo sa tam nepredávalo, v okolí sa nachádza veľa reštaurácií. Oproti bufetu boli rozložené stolové hry od spoločnosti Ihrysko.sk. Pred vstupom do hlavnej sály sa nachádzali stánky New Feron Steampunk shopu, Temnoty a Madmaxon shopu. V nich ste si mohli kúpiť rôzne akčné figúrky, tričká, hrnčeky, náušnice, prívesky, vychádzkové paličky, klobúky a iné drobnosti. Na prvom poschodí sa nachádzala ponuka kníh z vydavateľstva Artis Omnis, ktoré prinieslo aj horúcu novinku – knihu Vesmírne prípady od legendy slovenskej sci-fi Jozefa Žarnaya. Ďalej tam boli pulty kníhkupectiev Eurobooks a Funtastic. Nachádzali sa tam aj tri prednáškové miestnosti, z ktorých jedna – Disco sála, sa v piatok zmenila na koncertnú sieň.

Slávnostné otvorenie sa konalo v hlavnej kinosále. Tá mala svoju pochmúrnu atmosféru, ktorá, ako som sa neskôr dozvedel, sa snažila na pár dievčatách zanechať otlačok v podobe bolenia hlavy a závrate. Všetko v sále bolo šikmé – nech ste sa postavili na akékoľvek miesto, videli ste šikmo. Miestnosť bola plná návštevníkov, ktorí netrpezlivo čakali na hlavnú organizátorku Katku „Cranky“ Jurdákovú a jej sekundantku, Elendilku. Všetkých srdečne privítali a zaželali prijemné tri dni plné prednášok, hrania hier a zábavy. Predstavili niektoré hlavné zaujímavosti tohtoročného Slavconu, ako napríklad návštevu oficiálneho metlobalového tímu z Rakúska, krsty kníh vydavateľstva Artis Omnis a Brokilon, Víkend na Rokforte, Slavcon City a mnohé iné. Majitelia inteligentných telefónov si mali možnosť stiahnuť aj aplikáciu ConDroid, ktorá im poskytla prehľadný program Slavconu.

Otvorenie sa skončilo a ja som sa vybral vypočuť si kúsok prednášky s názvom Hrdinovia bez bolesti od Lívie Hlavačkovej. Pri výstupe na prvé poschodie ma privítala hlasná hudba. Ako som už spomínal vyššie, v Disco sále sa konal v tento piatok koncert. Lívia to mala o to ťažšie, že v sále nehrala žiadna melodická hudba, ale punková skupina Primitívi. Nezostávalo jej nič iné, len zapojiť hlasivky na plný výkon a snažiť sa ich miestami prekričať. Podarilo sa jej to na výbornú. Jej prednášky sú vždy zaujímavé, ani táto nebola výnimkou. Mohli ste sa na nej dozvedieť o rôznych druhoch bolesti, o nervoch, ktoré prenášajú pocity bolesti do mozgu, ako na ne reaguje telo, o zraneniach spôsobených v boji a mnoho iných zaujímavostí.

Mala nasledovať prednáška Františky Vrbenskej Zelený drak, karmínový lev, ale prednášajúca sa ospravedlnila, že príde až na druhý deň. Tí, ktorým sa nechcelo ísť domov, mohli ešte vidieť Stand-up comedy v podaní Martina Hatalu a Mateja Kubriczkého. Program trval až do polnoci, ale väčšina z nás sa vybrala na neskorú večeru do blízkej reštaurácie. Pri dobrom jedle a nápojoch sa rozhovory pretiahli do neskorej nočnej hodiny.

Sobota

V sobotu sa počasie nezmenilo, prinášalo vytrvalý dážď. Na lúke pred budovou DK Lúky si rozložili stan rytieri z Rádu svätého Galahada. Priznám sa, nezávidel som im v tom lejaku, aj keď vraveli, že trocha vody im neublíži. Hneď, ako som vošiel do budovy, odchytili ma dievčatá z vydavateľstva Hydra a pozvali ma na svoju prednášku o Slovenskej literárnej fantastike. Samozrejme, neodmietol som. Táto prednáška obsahovala kompletný prehľad kníh žánru scifi, fantasy a horor, ktoré vyšli v priebehu roka 2014 (podrobnosti nájdete v tomto článku od Lenony Štiblaríkovej). Po týchto vyčerpávajúcich informáciách nastal čas na ďalšiu prednášku, tentoraz filmovú. Roman „Doktor“ Hruška priniesol hodinové rozprávanie s názvom Ze zákulisí Terminátorů. Poslucháči sa mohli dozvedieť, že Terminátora mal pôvodne hrať O. J. Simpson, potom Mel Gibson, Lance Henricksen a až nakoniec úlohu získal Arnold Schwarzenegger. Vedeli ste napríklad, že postava Terminátora je jediná, ktorá bola zaradená do rebríčkov najväčších hrdinov i zloduchov? Spomenul sa aj krátky film Terminátor 2 3D, ktorý sa premieta v Universal Parku v Hollywoode, ale aj šesťdielny seriál Terminátor 4, ktorý je prequelom k filmu Terminátor: Salvation. Ako mi neskôr prednášajúci povedal, počas práce na tejto prednáške sa mu nakopilo toľko materiálu, že sa rozhodol spraviť aj pokračovanie pod názvom Humanoidní Terminátori aneb od T70 po T nekonečno. Túto prednášku som si tiež nenechal ujsť. Na nej sa rozoberali všetky typy Terminátorov z terminátorieho univerza. Spomenul tam i komiks Alien vs. Predator vs. Terminator a mnoho iných zaujímavostí.

Doprial som si menšiu pauzu a šiel sa popozerať po ostatných priestoroch. Pri stánkoch s knihami sa predávalo ostošesť, dali sa kúpiť zaujímavé tituly hlavne starších kníh. Z noviniek sa predávala najviac kniha Vesmírne prípady od Jozefa Žarnaya, ktorej krst bol jedným z hlavných bodov programu. Zašiel som sa pozrieť aj do sekcie Slavcon City, ktorá bola novinkou v tohtoročnom programe. Bolo to miesto, kde sa stretávali hrdinovia a zloduchovia všetkých krajín. Mohli ste tam stretnúť Wonder Woman, sukubu, Froda, rytierov a mnohé iné, nielen komiksové postavy. Medzi prítomnými maskami pohybujúcimi sa po celej budove nesmeli chýbať ani členovia Slovakia Outpost 501st Legion. Pohybovali sa tam aj dve pionierky z filmu Socialistický zombie mord. Mohli ste sa s nimi nielen odfotiť, ale nechať si podpísať aj DVD. Vypil som si aj výbornú kávu v menšej kaviarni a znova sa vrátil do víru festivalu.

Prvou prednáškou popoludňajšieho programu bol Hydraplán – edičný plán vydavateľstva Hydra. Dievčatá tento rok plánujú vydať nielen svoje vlastné romány (Katarína Soyka vydá novelu Elfov kentaur a Lenona akčnú military novelu Tester), ale i zbierku poviedok Zabudnutý vesmír od hviezdy slovenskej scifi Antona Stiffela. V tejto zbierke nájdete 20 poviedok, z ktorých väčšina nebola nikdy publikovaná. Hydra dáva priestor aj nováčikom, Filip Červenák (žeby rodina s Jurajom Červenákom?) vydá román o hrdinovi v maske veveričiaka, ktorý napráva krivdy v rodnom meste. Tento príbeh vznikol na základe LARP-u. Zbierka poviedok od Marka E. Pochu Z temnôt – príbehy na bezsennú noc vyjde vo vydavateľstve Hydra ako e-book. V štádiu rokovania je i vydanie zbierky esejí o tvorbe poľského autora Stanislava Lema, ktorú píše Ondrej Herec. Chystá sa i vydanie siedmej časti románu na pokračovanie Dobrodruhovia. Vydavateľstvo Hydra zároveň vyhlásilo zbierku ďalších poviedok, tentoraz ide o humorné poviedky. Začínajúci, ale i skúsení spisovatelia môžu svoje diela posielať do vydavateľstva. Koncom roka by sa chcela „tretia hlava hydry“ Peter Šufliarsky popýšiť projektom Hydronauti. Malo by ísť o voľne šíriteľnú brožúru či časopis, ktorý bude nielen mapovať činnosť vydavateľstva Hydra, ale ponúkne i recenzie, rozhovory, ilustrácie a ďalšie zaujímavé články. Soyka s Lenonou majú veľa plánov. V ďalšom roku chystajú vydať zbierku hororových poviedok od Ivana Kučeru a pokúsia sa preraziť s Bratislavskou bludičkou na zahraničný trh. Dúfam, že všetky plány a nápady sa im podaria!

Nasledovali krsty kníh. Ako prvá sa krstila zbierka poviedok Vesmírne prípady od nestora slovenskej scifi Jozefa Žarnaya. Na pódium sa okrem neho posadili Martin „Roger“ Králik, ktorý bol autorom myšlienky vydať takúto zbierku poviedok a Ivan Harman z vydavateľstva Artis Omnis, ktoré nakoniec túto myšlienku doviedlo do úspešného konca. Spomínalo sa nielen na literárne začiatky p. Žarnaya, ale bola čítaná i jedna mikropoviedka. O mimozemšťanoch, ktorí pristáli na neznámej planéte a odleteli odtiaľ v priebehu pár hodín, pretože jej obyvatelia nepoznali pivo. Táto mikropoviedka sa bohužiaľ do zbierky nedostala. Pán Žarnay má veľmi rád pivo, takže kniha sa krstila týmto „chmeľovým chlebom“. Verím, že sa bude dobre predávať a ešte lepšie čítať.

Druhou krstenou novinkou bola kniha Conan a acheronská dýka od spisovateľa Ondreja Trepáča. Ako fanúšik barbara z Cimmerie som si takýto krst nemohol nechať ujsť. Ondrej nám spolu s editorkou Evou Suchomelovou porozprávali, ako vzniklo toto dielo, ktoré je zatiaľ jedinou tohoročnou knihou o Conanovi. Ak si ju plánujete kúpiť, nehľadajte na obálke meno autora, ale jeho pseudonym Andy Knocker. Keďže dej knihy sa odohráva väčšinou v púšti, Conan a acheronská dýka sa krstila pieskom. Ondrej pred pár dňami začal písať aj pokračovanie tejto knihy. Jediné, čo ma mrzelo, bolo to, že prišlo oveľa menej ľudí, ako na predchádzajúci krst. Dnešná mládež proste číta iný druh fantastiky. No stále sa nájdu takí, čo vyhľadávajú príbehy o barbarovi Conanovi.

Vlci a vlkodlaci boli témou prednášky s názvom Stín vlka. Ako sa menil ich motív v histórii, mýtoch, svetovom folkóre, filmoch a literatúre? O tomto všetkom ste sa mohli dozvedieť od Františky Vrbenskej, ktorá je stálym hosťom Slavconov. Jej prednáška sa konala súbežne s krstom vyššie spomínanej knihy, ale trvala podstatne dlhšie.

Pomaly sa blížil slávnostný večerný program. Ešte predtým sa v hlavnej sále uskutočnila panelová diskusia s oficiálnym metlobalovým tímom z Rakúska Vienna Vanguards. Muklovský metlobal sa hrá aj na vrcholovej úrovni. Hostia porozprávali aj o medzinárodnej súťaži European Quidditch Cup 2015, ktorá sa konala tento rok v Oxforde. Sála bola plná nielen fanúšikov Harryho Pottera a účastníkov Víkendu na Rokforte, ale i ostatných návštevníkov. Slovenskí hráči metlobalu majú tiež plány zostaviť oficiálny metlobalový tím.

Po menšej prestávke sa začal večerný program. Uvádzala ho Katka „Cranky“ Jurdáková spolu s troma asistentmi. Najprv nasledovalo vyhlásenie výsledkov súťaže masiek. Víťazom mužskej kategórie sa stal Frodo, víťazom ženskej dievča s maskou Tuláčky. Skupinovú cenu získal Steampunkový kočík, ktorý ste nemohli na Slavcone prehliadnuť. V Slavcon City sa stala superhrdinkou Wonder Woman. Nakoniec prišlo to, kvôli čomu tam bola väčšina – tombola. V nej ste mohli vyhrať knihy z vydavateľstva Artis Omnis, komiksy a knihy od Eurobook, akčné figúrky od MadMaxon shopu, oblečenie od Temnoty a kopec iných vecí.

Po tomto programe sa ešte večer nekončil. Mohli ste sa zúčastniť napríklad prednášky The real Star Trek Sex Symbols II, pokračovať v rozhovoroch, ísť si sadnúť do baru alebo chvíľu počkať a vyskákať sa na koncerte skupiny Vrbovské vŕby, ktoré už pravidelne hrávajú na Slavcone. Ja spolu s kamarátmi sme pokračovali v rozhovoroch, končili sme po polnoci.

Nedeľa

Nedeľa už tradične býva posledným dňom každého conu. Väčšina návštevníkov v to ráno vyzerala ako zombie, mali kruhy pod očami a boli ospalí. Organizátori si na „nekresťansky“ rannú hodinu o 9:15 pripravili derniéru filmu Socialistický zombie mord, ktorá nás všetkých prebrala. Po skončení filmu vystúpili na pódium herci a režisér, ktorých sme sa mohli na hocičo spýtať. Medzi nimi bola hádam najobľúbenejšia postava z filmu – školník, ktorého stvárnil Boris Biťukov.

Na desiatu hodinu si dievčatá z vydavateľstva Hydra pripravili Fantastický literárny workshop – poviedky na počkanie. Začínajúci spisovatelia na ňom mohli prečítať svoje diela a vypočuť si názor nielen Kataríny Soyky a Lenony Štiblaríkovej, ale i druhých autorov.

Tradíciou každého Slavconu je metlobalový turnaj. Tento rok turnaj vyhral Slizolín, za ním skončil Bystrohlav, Chrabromil a Bifľomor. Celkovými víťazmi Víkendu na Rokforte sa stali slizolínčania, za nimi sa umiestnili bifľomorčania.

Program týmto nekončil, pokračoval až do 15. hodiny. O celom programe by sa dalo napísať veľa strán. Môžem spomenúť ešte prednášku Leonarda Medeka Paradoxní hrdinové pana G. K. Ch., koncert Barda Laega, prednášku Tajomstvá Valkýr a mnoho iného. Všetci organizátori a pomocníci odviedli kus výbornej práce, za čo im patrí poďakovanie. Veď každý návštevník, ktorý sa rozhodol prísť i napriek nepriazni počasia a post-apokalyptickému okoliu zistil, že má v sebe kúsok hrdinu.


Foto: Autor.

Viac fotiek autora zo Slavconu 2015.


2. júna 2015
Serjoža Serjožovič