Reportáž: Fénixcon a Parcon 2015

FXC - Parcon 2015 by Jan Zizka - 1
FXC - Parcon 2015 by Jan Zizka - Lenona
FXC - Parcon 2015 by Jan Zizka - knizny krst
FXC - Parcon 2015 by Jan Zizka - epicka cena
FXC - Parcon 2015 by Jan Zizka - doctor

Odyseovi trvala cesta domov desať rokov. Mne stačili necelé dve a pol hodiny cesty autobusom, aby som zavítal do metropoly južnej Moravy – Brna. V dňoch 4. – 6. 12. 2015 sa tam uskutočnili dva medzinárodné festivaly priaznivcov a autorov fantastiky – v poradí už 31. ročník Fénixconu a 34. ročník Parconu. Tradične sa konali v hoteli Slovan, ktorý sa zaplnil, tak ako po minulé roky, do posledného miestečka. A keďže sa tento rok nesie v znamení hrdinov, témou dvoch festivalov sa stalo putovanie – Odysea. Ale začnime pekne od začiatku…


Piatok – odysea začína

Cesta na hotel ubehla rýchlo, veď nielen mňa, ale i ostatných čakali dva dni prednášok a stretnutí zo starými známymi. K tomu ešte rozhovory, zábava a vianočné trhy . Na Fénixcon sa nechodí len kvôli kvalitným prednáškam. Tento con je hlavne o ľuďoch. Môžete tu stretnúť fanúšikov fantastiky, ale i spisovateľov, prekladateľov a vydavateľov kníh a časopisov.

Na hotel som sa snažil dostať nenápadne ako Odyseus na Itaku, ale pozornému oku Jozefa „Joba“ Černouška, ktorému sekundoval Sokolík, som neunikol. Absolvoval som registráciu a ubytovanie, ktoré prebehli veľmi rýchlo. Vybalil som tých pár vecí, ktoré som si so sebou priniesol, v rýchlosti prečítal program a vybral som sa hľadať Odyseovu družinu. Ako prvú som hneď na chodbe stretol známu slovenské bloggerku Anetu „Riddick“ Čižmárikovú. A potom to už išlo ako po masle. Mirka „Freya“ Weberová, Jombo Litotriptor, Ivan „Roxon“ Komáromy, Radoslav Menyhart, Roman „Doktor“ Hruška, Akea Židlička (ktorý kraľoval, tak ako po minulé, roky šatni), to je len pár ľudí, s ktorými som sa srdečne zvítal. Rozhodli sme sa usadiť v reštaurácii Bugatti, trocha sa porozprávať, veď o chvíľu sa malo začať slávnostné otvorenie.

Počas rozhovoru postupne prichádzali ďalší návštevníci. Zatiaľ ich bolo pomenej. Poniektorí prišli navečer, zvyšok dorazil až v sobotu, keď sa konal hlavný program. Oneskorene sa zjavila aj ďalšia mýtická bytosť – Hydra. Katarína Soyka a Lenona Štiblaríková z vydavateľstva prišli celé udýchané ale spokojné. Priniesli svoje knižné novinky.

Blížila sa 19. hodina, keď sa začínalo slávnostné otvorenie v Kongresovej sále. Jeden z organizátorov Jakub „Arathan“ Slabák nás uviedol do príbehu Odysey a hlavný hrdina (v podaní Romana „Doktora“ Hrušku v sukni nám vysvetlil, ako to bolo jeho putovaním. Čo dodať? Uniesli ho mimozemšťania, s ktorými si trochu popil, a keď sa po oslave vrátil domov, nik ho nespoznal. S poriadnou opicou sa oprel o palicu, ktorá sa prehla a všetci zistili, že po dlhých rokoch majú naspäť svojho kráľa. Po tomto vysvetlení sa slávnostne začal Fénixcon a Parcon.

Ak by Odyseus žil v našej dobe, určite by sa zúčastnil prednášky Michala Švandu – Slunce v průběhu jedné Odysey, kde by sa napríklad dozvedel, že Slnko vždy za 11 rokov zmení póly a už starovekí čínski námorníci vedeli, že každých 11 rokov sa dá použiť rovnaký kalendár. A to platí i dodnes. Získal by možno odpovede na otázky: „Ako funguje Slnko?“ „Máme predstavu, ako ovplyvňuje život na Zemi?“ Nielen toto mala zodpovedať americká sonda Ulysses, ktorá sa v roku 1990 vydala na svoju púť k Slnku.

Sprievodca brnenským podzemím Ing. Aleš Svoboda by Odysea zaviedol do svojho kráľovstva. Možno by mu dal ochutnať koreň sladkého lotosa, ale hlavne ho previedol bludiskom chodieb, ktoré by mu zamotali tak hlavu, že by sa nechcel vrátiť naspäť.

Nesmiem zabudnúť ani na Parcon. Prezident československého Fandomu Zdeněk Rampas zabral Prezidentský salónik a pripravil Odyseu československého fandomu, ktorá mapovala históriu tejto organizácie. Po nej nasledovala porada SF klubov z Čiech a Slovenska.

Blížila sa „hodina duchov“ a nasledovalo premietanie krátkometrážnych filmov. Prvým bol film Šaman, ktorý bol inšpirovaný trilógiou Matrix a druhým Kung Fury, film v štýle čínskeho kung-fu. Bohužiaľ oba filmy boli v angličtine a chýbali k nim titulky, čo bola nevýhoda pre tých, ktorí po anglicky dokonale nerozprávajú. Ani Odyseus by im nerozumel, ale bavil by sa skvele, hlavne na druhom filme.

Záver piatkovej noci patril hudobnej zábave a tancu, pri čom poniektorí vydržali až do tretej hodiny rannej. A mne nezostalo nič iné, len odísť do svojej „kajuty“ a na lôžku nabrať sily na sobotňajšie putovanie.


Sobota – Kyklop, jedlo, krsty, CKČ

Sobotné dopoludnie začalo prednáškou vydavateľstiev Straky na vrbě, Knižný klub Julese Verna, Brokilon s názvom O putovaní knihy na pult a ještě dál. Egon Čierny, Michal Bronec a Róbert Pilch porozprávali o odysee knihy od jej zrodu až po knižný pult. Každá kniha nesie svoj vlastný príbeh vzniku, korektúry, tlače a s tým spojené problémy.

Nasledovala štyri a polhodinová odysea časopisov Pevnost a XB-1 a webu Mfantasy. Medzitým časť návštevníkov vyrazila na prehliadku brnenského podzemia, ktoré strážil „kyklop“ Ing. Aleš Svoboda. Prehliadka trvala vyše hodiny a sprievodca rozprával veľmi a pútavo. Ďalší účastníci sa šli pozrieť na vianočné trhy, ochutnať brnenské špeciality a možno stretnúť i „ducha Vianoc“. Ducha som nestretol, ale zato som uvidel jednu z nových atrakcií Brna – Joštu Luxemburského na koni. Neviem, či by naňho grécky hrdina vysadol, pripomínal skôr žirafu. A každý návštevník sa s ním chcel odfotiť. Ak sa dakedy dostanete do Brna, vyhľadajte ho, postavte sa na správne miesto, pozrite sa poriadne a … nečervenajte sa.

O slovo sa prihlásil hlad, veď každý pri svojej ceste vyhladne. Útočiskom v tomto prípade sa stal, tak ako každý rok, hotel a minipivovar Pegas, kde majú výborné jedlá a ešte lepšie pivo. Nielen ja som si pochvaľoval, ale aj ostatní. S plným bruchom sme sa vydali na krátku prechádzku po Brne, pozreli sme si remeselné trhy, ochutnali medovinu a pomaly sa vracali nazad. Čakali na nás knižné novinky a ich uvedenie na púť k čitateľom.

Prvou krstenou novinkou bol román Vilmy Kadlečkovej – O snovačce a Přemyslovi. Ten som bohužiaľ nestihol. Ale krst zbierky poviedok Zusky Stožickej s názvom Mamut farby malinového lekváru, som si už ujsť nenechal. Krstnou mamou tejto útlej knižočky sa stala predsedkyňa slovenskej rady Fandomu Lucia „Lulu“ Bocková. A ako chutí mamut s malinovým lekvárom? Medovníky, ktoré napiekla Zuska, boli výborné a verím, že i jej kniha si nájde priaznivcov, ktorí sa do nej s chuťou zahryznú.

Nasledoval dvojitý krst horúcich knižných noviniek vydavateľstva Hydra. Ako iste viete, hydra má viac hláv, takže na minipódium prišli Katarína Soyka, Lenona Štiblaríková a Eva Piarová. Dievčatá priniesli dve knihy – zbierku poviedok s názvom Rozmarná fantastika a román Lenony Štiblaríkovej Tester. Rozmarná fantastika – to najsamopašnejšie z českej a slovenskej fantastiky, obsahuje poviedky 29 autorov ako napr. Zuska Stožická, Vilma Kadlečková, Petra Štarková, Františka Vrbenská, Jan A. Braun. Do knihy prispeli i svojimi ilustráciami trinásti autori. Druhá kniha, Tester od Lenony Štiblaríkovej, je military sci-fi. Slovensko sa tu stalo zbrojárskou veľmocou a hlavný hrdina pracuje, ako už názov napovedá, ako tester zbraní. Krstnými rodičmi oboch kníh sa stali prezident československého Fandomu Zdeněk Rampas a predsedníčka slovenskej rady Fandomu Lucia „Lulu“ Bocková.

Súbežne s týmito krstmi prebiehala v Kongresovej sále prednáška českej spisovateľky Haniny Veselej – Cesta za Magnólií. Určite poznáte hlavnú hrdinku jej kníh Magnóliu nazývanú aj Noly. Na tejto prednáške sa krstili ďalšie knihy – román Drak bere vše od prednášajúcej a zbierka poviedok s názvom Marellion od Jana „Čenisa“ Galetu. Títo dvaja spisovatelia absolvovali po krste krátku autogramiádu v reštaurácii Bugatti, kde prebiehali zvyšné krsty.

Ďalším krstom v poradí bola zbierka poviedok Žena z dranžírákem od Daniely Mičanovej. Obsahuje tridsať poviedok s jedlom v hlavnej úlohe, ktoré slúžia ako predvoj k tridsiatim praktickým receptom. Nájdete tam recept napr. na domáce zemiakové gnocchi, hovädzie po burgundsky, prezidentské šatôčky a iné dobroty. Knihy pokrstila Hanina Veselá, sekundoval jej Zdeněk Pobuda, majiteľ vydavateľstva Epocha, ktoré túto knihu vydalo.

Nasledovalo spomínanie na tento rok zosnulého Sira Terryho Pratchetta pod názvom Světy Terryho Pratchetta. Moderoval ho Vlastimil Talaš z vydavateľstva Talpress a herec Peter Varga. Tí, ktorí ste videli divadelné predstavenia alebo ich záznamy z hier Soudné sestry a Maškaráda, ho určite poznáte ako Smrťa. Pán Varga spomínal, ako sa tešil, keď sa dozvedel, že sa budú robiť divadelné hry na motívy kníh Terryho Pratchetta, aké to bolo sa s ním stretnúť na premiére. Na derniéru prišiel zasa Prachettov agent z Anglicka. Vravelo sa hlavne o piatej, záverečnej časti príbehov Toničky Bolavej, čítali sa ukážky a prezrádzali sa i plány do budúcnosti. Vydavateľstvo Talpress vydá ešte päť kníh od Terryho Pratchetta, a tým sa najskôr jeho sága Plochozeme u nás a v Česku uzavrie.

Začal sa hlavný program. Prvým bodom bolo Slávnostné odovzdávanie cien. Moderoval ho Martin Koutný. Ak si pamätáte, na Parcone 2013 v Brne bola vyhlásená súťaž o nové logo Parconu. So svojím grafickým návrhom ju vyhral Jakub „Arathan“ Slabák. Odovzdávali sa i ceny O najlepšiu fantasy (tento rok získala meč dáma), Conan, Fénix, Daidalos a mnohé iné. V súťaži O najlepšiu fantasy sa stal aj nominovaným aj 14-ročný začínajúci spisovateľ.

Ďalším bodom programu bolo vyhlasovanie výsledkov Ceny Karla Čapka, moderovali Peter „Pagi“ Holan a Lucia „Lulu“ Bocková. Odovzdávali sa ceny v kategóriách: mikropoviedka, krátka poviedka, poviedka a novela. Slovensko malo v tejto súťaži tiež svoje zastúpenie. V kategórii krátka poviedka sa na štvrtom mieste umiestnil Andrej Jáchim a na piatom Lenona Štiblaríková. Kompletné výsledky nájdete v tomto článku Výsledky 34. ročníka Ceny Karla Čapka a ceny ČS Fandomu. Krstila sa aj zbierka Kočas, ktorá obsahuje to najlepšie z tohto ročníka súťaže. Cenu Drak slovenského Fandomu dostal Peter Pavelko, cenu Mlok Richard Podaný a cenu prezidenta československého Fandomu Martin Šust.

Kongresová sála sa po trojhodinovom programe vyprázdnila, aby sa o chvíľu zasa zaplnila skoro do posledného miestečka. Začínala sa tombola! Cien bolo neúrekom. Mohli ste napríklad vyhrať knihy od „začínajúceho autora“ Andreja Sapkowského (boli tam 2 komplety Zaklínača a Husitskej trilógie), hru Le Havre (asi 5 krát), knihy z vydavateľstva Hydra, Straky na vrbě a iných vydavateľstiev. Víťazi odchádzali od tombolového stola ovešaní ako Odyseus od kráľa Alkióna. Tohto roku sa darilo najmä Anete „Riddick“ Čižmárikovej, Jombovi Litotriptorovi a chlapíkovi s prezývkou Pájo (známy medzi tombolujúcimi ako „brnenský žnec“). Ja som zistil, že mám šťastie v láske. Z cien sa mi žiadna neušla.

Záverečný program patril althingu Conan Society. Čestným členom Conan Society sa tento rok stala Lucia Šárová, ktorej preklady komiksov sa pravidelne objavujú v časopise Nemedian News. Novými členmi sa stali aj „dve hlavy“ vydavateľstva Hydra – Katarína Soyka a Lenona Štiblaríková. Vyššie spomínanú cenu Conan získal tento rok poľský autor, ktorý natočil krátky film o tomto slávnom Cimmeranovi. Po althingu nasledovala diskotéka a dokončovali sa začaté rozhovory.


Nedeľa – koniec odysey

Spomínam to v každej reportáži, že nedeľa je návratom do reality. Ani táto nebola iná. Po raňajkách nezostávalo nič, len sa pobaliť, rozlúčiť sa s priateľmi, urobiť posledné fotografie a nasadnúť spolu s ostatnými do vlaku, ktorý nás odviezol na našu Itaku. Prišli sme tam neznámi ako kráľ Odyseus, ale plní zážitkov a vďační organizátorom Fénixconu a Parconu za dni, ktoré sme strávili v príjemnej spoločnosti s odyseou.


Foto: Ján Žižka. Viac fotografií z Fénixconu a Parconu 2015 nájdete na facebookovskej stránke Jána Žižku.


15. decembra 2015
Serjoža Serjožovič