Pozvánka: Na Fénixcone sa bude krstiť Mamut farby malinového lekváru

Mamut farby malinoveho lekvaru - obalka
Z. Stozicka portret

Ak sa chystáte na Fénixcon do Brna, nepremeškajte krst Mamuta farby malinového lekváru. Priatelia a fanúšikovia Zusky Stožickej, priaznivci dobrej fantastiky alebo zvedavci, ktorí chcú ochutnať mamutie medovníčky – všetci ste vítaní v sobotu 5. decembra o 15.00 v reš­taurácii hotela Slovan.


Anotácia

Zuska Stožická predstavuje svoju druhú zbierku poviedok. Po debute Črepiny z oblohy (VSSS, 2007) prináša osem vedecko-fantastických príbehov, spájajúcich biologické vzdelanie, osobité nápady a poetický jazyk. Očami detí, mimozemšťanov alebo stroskotancov preniká do svetov občas podobných a častejšie nepodobných tomu nášmu. Prostriedky vedeckej fantastiky využíva na prieskum miest mimo náš dosah a možností, miest, kde je niečo inak. No či už sa príbeh odohráva na sídlisku, aké poznáme z predrevolučných čias, v postapokalyp­tickej tajge, na palube výletnej plachetnice alebo v útrobách obrovského stromu, hlavný dôraz kladie autorka na dôsledné vykreslenie a hlboké pochopenie vnútorného sveta hrdinov.

Poviedky vznikali v rokoch 2007 až 2014 a žali úspechy v žánrových literárnych súťažiach. K najvýznamnejším oceneniam patrí tretie miesto v Cene Fantázie, Cena Bibliotéky a nominácia na Cenu Akadémie SFFH pre poviedky Mamut farby malinového lekváru (v roku 2010) a Letec do večnosti (v roku 2013), víťazstvo v kategórii mikropoviedok Ceny Karla Čapka (Uspávanka klanu N’Dorov, 2007) a štvrté miesto v súťaži Daidalos pre dlhú poviedku Za rituálmi barbarských Fyoranov, ktorú užívatelia Legie (databázy sci-fi a fantasy literatúry) vyniesli na druhú priečku rebríčka najlepšie hodnotených domácich poviedok uverejnených v časopise XB-1 za rok 2014.


O autorke

Zuska Stožická (1982) vyštudovala biológiu a pracovala v oblasti výskumu neurodegeneračných ochorení. Momentálne sa ako matka na dvojitý úväzok venuje najmä prebaľovacej logistike, kašičkológii a pieskovej architektúre. Žije v Bratislave s manželom, dcérou a synom (2011 a 2014, obe vlastným nákladom), adoptovanou mačkou a pocitom úžasu. Vo voľnom čase sa venuje čítaniu a písaniu sci-fi a fantasy literatúry. Jej poviedky boli preložené do češtiny, poľštiny (zbierka Astralnia, vyd. Red Horse 2007), angličtiny a medzinárodného jazyka Esperanto.

Knihu Mamut farby malinového lekváru si už môžete objednať v Martinuse momentálne so zľavou 17 %, ak kliknete na tento link


Podrobnosti o knihe
Názov: Mamut farby malinového lekváru
Žáner: sci-fi Autor: Zuska Stožická
Vydavateľstvo: Vydavateľstvo Spolku slovenských spisovateľov
Rok vydania: 2015
Obálka: ilustrovala Monika Herda Belicová, graficky spracovala Jana Satková
Počet strán: 208
Väzba: mäkká
ISBN 978–80–8061–870–4
EAN 9788080618704


Foto: Archív autorky.


24. novembra 2015
Fandom SK - PR