Reportáž: Fénixcon 2019

FXC 2019 - kozmonaut
FXC 2019 - fotenie s Mesiacom
FXC 2019 - beseda s Davidom Weberom
FXC 2019 - beseda s Davidom Weberom (na fotke vpravo)
FXC 2019 - cena Drak
FXC 2019 - krst kníh Hydry
FXC 2019 - krstná mama Františka Vrbenská
FXC 2019 - Serjoža a Roman Hruška

Prvý decembrový víkend každoročne patrí jednému z najväčších českých conov – Fénixconu. Ten posledný sa uskutočnil v dňoch 6. – 8. 12. 2019 v hoteli Vista, v hlavnom meste južnej Moravy, v Brne. Keďže jarné cony sa z dôvodu koronavírusu nekonali, zaspomínajme si na tento festival.


Pred 50 rokmi, 20. júla 1969, sa sen mnohých ľudí stal skutočnosťou. Misia Apollo 11 bola úspešná a noha človeka sa po prvýkrát dostala na iné vesmírne teleso – Mesiac. Tento sa stal hlavnou témou Fénixconu 2019. Registrácia na toto podujatie sa spustila presne v deň výročia.

V piatok napoludnie som nasadol na vlak a vybral sa znova po roku zanechať svoje stopy na pôde tohto conu. So skoro 90-minútovým meškaním som nakoniec docestoval do cieľa svojej cesty. Našou „vesmírnou základňou“ sa stal, ako po minulé roky, hotel Vista. Rýchlo som sa ubytoval a vybavil registráciu. Slávnostné otvorenie začínalo až o siedmej hodine večer, takže som mal dosť času na zvítanie sa s priateľmi.

Začal som pociťovať hlad, takže som sa spolu s organizátorom banskobystriského BBconu, Miroslavom „Pamirom“ Páričkom, vybral do blízkej rešťaurácie Stronghold. Pri výbornom jedle, pohári vychladeného piva a rozhovore nám čas rýchlo ubiehal. Ani sme sa nenazdali a bolo po slávnostnom otvorení, ktoré sme nestihli. Ale vôbec to nevadilo, bohatý program to vynahradil.

Každý rok jedna z prvých prednášok patrila Janovi Šimůnkovi. Tentokrát však prvé slová patrili slovenskému autorovi Mirovi Švercelovi. Ten pricestoval do Brna snáď z najväčšej diaľky, zo švajčiarskeho mesta Gränichen. Jeho prednáška niesla názov Vojna mikrosvetov. Po ňom nasledoval už vyššie spomínaný Jan Šimůnek, ktorý si pre divákov pripravil odpovede na otázky: „Potrebujeme vôbec Mesiac?“ alebo „Ako by vyzerala Zem bez Mesiaca?“

Po krátkej prestávke to prišlo. Prvá časť tomboly a porada československého fandomu. V tombole ste mohli vyhrať k rôznym knihám aj reflexné šnúrky do topánok či kľúčenku. Alebo aj voľný vstup na Fénixcon 2020. Na porade sa prebrali tri hlavné body. Tým prvým bolo zhodnotenie tohtoročného putovného conu – Parconu 2019. Ten sa uskutočnil spolu s „nováčikom“ – banskobystrickým BBconom. Organizáciu oboch conov organizátori zvládli na výbornú. (tu nájdete reportáž z BBconu a Parconu 2019) Druhý bod sa tiež týkal Parconu. Tento rok sa snáď uskutoční spolu s Fénixconom 2020 a témou bude Robot. Posledný bod je smutnou správou pre všetkých fanúšikov a prispievateľov do Ceny Karla Čapka. Administrátorka tejto súťaže, organizátorka workshopov pre začínajúcich i pokročilých autorov Jiřina „Aquila“ Vorlová sa po mnohých rokoch pôsobenia v CKČ s touto súťažou rozlúčila. Je nástupcom sa stal Pavel Mikuláštík. Za jej dlhoročnú prácu v oblasti fantastiky, jej patrí veľká vďaka.

Blížila sa polnoc a s ňou aj záver piatkového programu. Ukončilo ho premietanie už dokončeného filmu Drsný spasitel, ktorý bol natočený podľa románu Miroslava Žambocha. Pred dvoma rokmi na Fénixcone sme si pozreli, ako sa vytvárali a nahrávali zvuky do tohto filmu. Minulý rok sme mali možnosť vidieť prvú časť filmu a v roku 2019 bol film uvedený do kín. Slávnostná premiéra sa uskutočnila v Jihlave.

V sobotu dopoludnia, po výdatných raňajkách (švédske stoly), som plánoval ísť pozrieť na vianočné trhy. Pridalo sa ku mne vydavateľstvo Hydra – Katarína Soyka, Lenona Štiblaríková, autor Anton Stiffel, Mirka „Freya“ Weberová a ďalší. Ako každý rok, začali sme na Moravskom námestí, postupne sa presunuli na Náměstí Svobody a nakoniec prešli aj remeselné vianočné trhy na Zelnom trhu. Vládne tam pohodová atmosféra, ale v posledných rokoch sa vytrácajú tradičné stánky s medovníkmi či frgálmi. Namiesto nich pribúdajú stánky s kameňmi, vínom, bižutériou alebo s vianočným punčom a jedlom. Nevynechali sme ani návštevu hotela Pegas, kde sme si dali obed.

Mal som čas po návrate na hotel stihnúť ešte koniec prednášky Františka Kotletu – Všechny příběhy jsou o lásce. Tento rok mu vyšla piata kniha zo série Bratstvo krve, Stalingrad. Spolu s Borisom Hokrom zostavil tretí diel antológie s názvom Ve stínu magie. Ako jediný Slovák z celej trilógie (Ve stínu Říše, Ve stínu Apokalypsy, Ve stínu Magie), má v poslednej menovanej knihe poviedku Mark E. Pocha. Toho ste tiež mohli stretnúť na Fénixcone. Chýbal jeho verný spolupútnik, Martin „Cuco“ Luciak, ale verím, že Mark to psychicky a aj fyzicky bez neho zvládol.

Vybral som sa na besedu s hlavným hosťom Fénixconu, americkým spisovateľom Davidom Weberom. Pozreli ste sa niekedy na Mesiac a pomysleli si, že by to mohla byť zamaskovaná kozmická loď? Davidovi Weberovi táto myšlienka napadla a napísal o nej knižnú sériu Dahak, ktorá má momentálne štyri časti. No nielen o tomto diele bola reč. Weber je predovšetkým známy knižnou sériou o Honor Harringtonovej. Vesmír, v ktorom Honor žije, má vlastnú politiku, náboženstvá, technológiu, kultúru, faunu a flóru. Táto sága si našla fanúšikov po celom svete, ktorí zakladajú fankluby s názvami vesmírnych lodí. Každoročne sa organizuje aj Honorcon. No nerozprávalo sa len o Honor a Dahakovi. Pán Weber spomínal napríklad na svoje spisovateľské začiatky či spoluprácu so svojím vydavateľom.

Po tejto hodinu a pol trvajúcej rozprave nasledovali Bojová umění v podivných podmínkách Roberta Waschky. No mňa zlákal knižný scifi kvíz, ktorý organizovalo združenie scifi.sk. Moderátorom bol František Gago. Niektoré otázky boli ťažšie, iné zasa ľahšie, záležalo od počtu bodov, ktoré ste mohli získať. Keďže väčšina účastníkov bola na prednáške či v bare, súťažili sme piati. Víťazom sa stal Honza, ktorý nás ostatných porazil na celej čiare. Druhé miesto patrilo Anete „Riddick“ Čizmárikovej, ktorá už pár takýchto kvízov absolvovala. Tretie miesto obsadila moja maličkosť.

Stihol som vypiť kávu a pobral sa do prednáškovej sály, kde začínal slávnostný večer. Odovzdávali sa ceny Fénix, Daidalos a PAF!. Karel Soukup, ktorý je dlhoročným členom tímu organizujúceho Fénixcon, si prevzal cenu Fénix. Výsledky literárnej súťaže Daidalos už tradične vyhlasoval Vlado Ríša. Do tejto súťaže prišlo 345 poviedok, z ktorých do finále postúpilo 34. Slovenská fantastika v nej mala tiež svoje zastúpenie. Praktická ekológia na domáce použitie je názov poviedky, ktorou prispela Anna Olejárová. Miro Švercel poslal Zem nikoho. Víťazom sa stal Vlastimil Roháč a jeho Svět Težiště. Poviedka s názvom Chtít nestačí od Ireny Moravcovej zasa vyhrala súťaž Žoldnéři fantasie 2019, ktorú organizuje vydavateľstvo Straky na vrbě a Asociace Fantasy.

Nasledovali krsty knižných noviniek. Už predtým, na dvoch prednáškach sa pokrstili knihy Jany Rečkovej a Jiřího Dluhoša – Vesmír s čokoládou a antológia Ve stínu magie, ktorú zostavil Boris Hokr a Leoš Kyša. Vlado Ríša na slávnostnom večeri pokrstil dve svoje knihy. Stibur je mestská fantasy, odohrávajúca sa v Prahe. Druhú knihu s názvom Sofinka, děda a mluvíci pes, napísal pôvodne pre svoju vnučku Sofiu. Krstnou mamou sa stala Františka Vrbenská. Táto známa česká spisovateľka uviedla do života aj ďalšiu knihu, Rok ztraceného hřebce od Věry Mertlíkovej. Po tomto krste prišlo na scénu slovenské vydavateľstvo Hydra, ktoré urobilo hromadný krst. Lenona Štiblaríková, Katarína Soyka, Anton Stiffel, Mark E. Pocha, Martina „Zlyhad“ Bellovičová a Miro Švercel pokrstili tieto novinky. Lenona svoju knihu Táto krajina nie je pre slabých, Katarína zbierku víťazných poviedok zo súťaže Poviedka Istroconu – Istrocon 5. Mark E. Pocha predstavil svoju knihu Svet je plný démonov, Anton Stiffel reedíciu svojho Zabudnutého vesmíru, Martina držala v rukách knihu Potvorobijci 2 od Mariána Kubicska a Miro Švercel Zimu mŕtvych od Henricha H. Hujberta.

Znovu sa uskutočnila tombola. Tak ako v piatok večer, ste mohli vyhrať knihy a ďalšie veci súvisiace i nesúvisiace s fantastikou. V tejto časti sa šťastie usmialo aj na mňa. Po nej sa konal záverečný bod nielen sobotňajšieho alebo i celého programu – Althing Conan Society. Po tejto krátkej porade sa rozprúdila voľná zábava, ktorá pre niektorých trvala až do rána.

Nedeľné ráno ma zastihlo pri raňajkách, po ktorých som si dobalil veci a pobral sa pomaly na vlak. Spoločnosť mi robili spisovatelia Anton Stiffel a Mark E. Poche. V rozhovore s nimi nám cesta rýchlo ubehla.

Situácia, ktorá nastala tento rok na celom svete, zapríčinila, že organizátori mnohých conov presúvajú dohodnuté termíny akcií, či dokonca ich rušia. V roku 2020 sa zatiaľ uskutočnil PegasCon v Prešove, či Comic-Con a online CoronaCon v Prahe. Predpokladá sa, že „rúšková sezóna“ potrvá ešte dlhý čas. Všetci veríme, že čoskoro sa stretneme na dákom cone. A možno to bude práve Fénixcon 2020.


Foto: autor.

Viac fotografií z festivalu nájdete vo facebookovom albume Serjožu Serjožoviča.


Serjoža Serjožovič pôsobí ako dvorný reportér pre Fandom.sk od roku 2011. Rád sa zúčastňuje conov, výstav, knižných krstov a iných akcií, ktoré nejako súvisia s fantastikou. Okrem klávesnice vlastní aj fotoaparát a neváha ho použiť. Pod týmto linkom nájdete články od Serjožu Serjožoviča na Fandom.sk.


16. apríla 2020
Serjoža Serjožovič
Zdroj informácií