Reportáž: Comics salón – 365. bank

CS 2019 - vonkajšie premietanie
CS 2019 - krst zborníka Istrocon
CS 2019 - obchodík
CS 2019 - krst antológie Čas hrdinov II - publikum
CS 2019 - krst antológie Čas hrdinov II - foto Rastislav Weber
CS 2019 - antológia Čas hrdinov II - autori - foto Rastislav Weber
CS 2019 - podpisovka antológie Čas hrdinov II - foto Rastislav Weber
CS 2019 - podpisovka antológie Čas hrdinov II - Bumblebee - foto Rastislav Weber
CS 2019 - zostavovatelia antológie Čas hrdinov II ctia Batman Day - foto Rastislav Weber

Už 32. ročník medzinárodného festivalu popkultúry Comics Salón – 365. bank sa uskutočnil cez víkend 20. – 22. 9. 2019, v Dome Kultúry Ružinov, v Bratislave.


V sobotu 21. septembra 2019 sa na výškových budovách rôznych miest sveta, ako New York, Tokio, Rím či Berlín, objavil symbol, ktorý poznajú mnohí priaznivci komiksov – svetelný kruh s netopierom v strede. Áno, bol to okrúhly 80. Batman Day. Ak by sa do takejto akcie zapojila aj Bratislava, netopier by sa mohol nachádzať v znaku Comics Salónu, ktorý sa uskutočnil cez víkend. A všade by mohli byť plagáty s nápisom: „Batman príde na Comics Salón.“ Maskovaný superhrdina síce neprišiel, ale prišiel som ja a so mnou tisíce fanúšikov popkultúry.

Pri pohľade na program som si zaželal, aby mal deň aspoň 36 hodín. Nech stihnem všetko, čo ma zaujalo, a popritom sa môžem venovať aj známym. Nakoniec som sa však musel uskromniť so sobotňajším programom. V ňom sa pre mňa stali hlavnými „ťahákmi“ dva krsty kníh a besedy.

Pred DK Ružinov som prišiel krátko pred pol desiatou. Ako minulý rok, privítal ma dlhý rad čakajúcich návštevníkov. Brány conu sa otvorili o trištvrte na desať. Bohužiaľ, rad sa posúval veľmi pomaly, dovnútra ste sa dostali skoro po hodine čakania.

Ako prvého som stretol Mira Švercela, autora poviedok, s ktorým sme si sadli na kávu. Po chvíli sa k nám pridal aj Janko Iša. Spýtal som sa ho na pokračovanie jeho knihy Temnota z Pressburgu. Čierny kráľ mal vyjsť túto jeseň, ale dozvedel som sa, že vyjde až budúci rok.

Po krátkom rozhovore som sa šiel poobzerať, aké zmeny nastali na cone tento rok. Tou prvou bola absencia vytlačeného programu, ktorý už tradične býval pri vstupe. Ten ste si mohli pozrieť buď v mobilnej aplikácii, alebo kúpiť na infostánku. Vonku pribudla veľkoplošná obrazovka, rozšírila sa ponuka občerstvenia. Boli umiestnené aj nové smetné koše na triedenie odpadu. Vo vnútri ste už tradične mohli nájsť stánky Madmaxonshopu, Brlohu, Nekonečno.sk – obchod pre každodenných hrdinov, vydavateľstiev Artis Omnis a Hydra. Nechýbali ani stánky zamerané na anime, printy, plyšové hračky, figúrky. Sci-fi salón, ktorý sa nachádzal po minulé roky na prvom poschodí Domu kultúry, sa tento rok presunul na vonkajšie priestranstvo.

Tri ročníky, dvadsaťpäť poviedok. To je krátke zhrnutie novej antológie s názvom Istrocon 5, ktorú na pravé poludnie pokrstilo vydavateľstvo Hydra. Zborník obsahuje to najlepšie zo súťaže Poviedka Istroconu, z rokov 2014 – 2016. Krst sa uskutočnil v Sci-fi salóne, na pódiu sa okrem Kataríny Soyky a Lenony Štiblaríkovej, ktoré stoja za vydaním nielen tejto knihy, objavili aj autori Anton Stiffel, Anna Olejárová, Janko Gálik, Miro Švercel a Marián Kubicsko. Krstným otcom sa stal jeden z porotcov Poviedky Istroconu – Martin „Roger“ Králik. Tento zborník mal pôvodne vyjsť už v roku 2017. Druhou krstenou knihou sa stala knižočka od Lenony Štiblaríkovej – Táto krajina nie je pre slabých (nemýľte si ju s filmom Táto krajina nie je pre starých). Jej poviedka s tým istým názvom získala v roku 2017 cenu OZ Fantázia pre najlepšiu fantasy poviedku. Túto knihu pokrstil Anton Stiffel.

Meno Natalia Tena nie je fanúšikom Harryho Pottera, Game of Thrones a najnovšie aj Star Wars neznáme. Táto herečka, ktorú preslávila úloha aurorky Nymphadory Tonksovej, sa stala hlavným hosťom tohtoročného Comics Salónu – 365. Bank. Na Slovensko zavítala so svojím priateľom Samom a agentom. V sobotu a nedeľu sa s ňou konala beseda, ktorá bola z Veľkej sály streamovaná na veľkoplošnú obrazovku pred DK. Účastníci tejto besedy sa jej pýtali nielen na Harryho Pottera, ale zaujímala ich aj jej nová úloha v seriáli Star Wars: The Mandalorian.

O štrnástej hodine som sa presunul do Fantasy salónu, kde sa konal ďalší z krstov knižných noviniek. Vydavateľstvo Artis Omnis prinieslo pokračovanie antológie z roku 2012 s názvom Čas hrdinov II – nová slovenská fantasy. Žiadna z trinástich poviedok v nej ešte nebola nikdy publikovaná a boli napísané práve pre túto knihu. Tento krst moderoval Dado Nagy, nechýbali zástupcovia vydavateľstva Andrea Harmanová a Ivan Harman, zostavovatelia antológie Martin Králik a Alexandra Pavelková. Na krst dorazili úplne všetci autori poviedok: Juraj Červenák, Alexandra Pavelková, Lenona Štiblaríková, Katarína Soyka, Lívia Hlavačková, Ján Gálik, Jozef Girovský, Marja Holecyová, Anna Olejárová, Ivana Molnárová-Dubcová, Robert Hric, Zdeno Jašek a Monika Kandriková. Každý z nich si v krátkosti predstavil svoju poviedku. Príležitosť prispieť do tejto zbierky dostali nielen ostrieľaní, ale aj noví autori, ktorí pravidelne prispievajú do súťaží ako Martinus Cena Fantázie či Ohnivé pero. Obálku tejto knihy vytvoril Michal Ivan. Ako prezradil vydavateľ Ivan Harman, v novembri Michalovi vyjde vo vydavateľstve Artis Omnis artbook s názvom Beštie a bojovníci. Krstným otcom antológie sa stal známy moderátor Dado Nagy a pokrstil ju medovinou. Nasledovala podpisová akcia, ktorá sa časovo vyrovnala tej, ktorú absolvovala Natiala Tena. Trvala hodinu a pol.

Dal som si neskorý obed a kávu a šiel sa poprechádzať po budove. Niektoré stánky predajcov sa zmenšili, iné zostali rovnako veľké. Rozšírila sa „ulička umelcov“, keďže tento rok sa organizátori rozhodli pozvať dvadsať profesionálnych cosplayerov. A nielen to, tento rok Comics salón hostil finále medzinárodnej cosplay súťaže International Cosplay Champions Cup, ktoré prebehlo v nedeľu popoludní. Trojčlenná porota rozhodla o víťazovi, ktorým sa stala Margaret Cosplay & art z Poľska. Druhé miesto obsadila Shayola Artwork z Maďarska, na treťom skončil Belfik_cosplay z Českej republiky.

Ale späť k sobotnému programu. Po rozhovore s priateľmi som znova navštívil Sci-fi salón. Na pódiu už boli Anton Stiffel a zástupkyňa vydavateľstva Hydra, Katarína Soyka. Beseda sa týkala pripravovanej reedície Stiffelovej zbierky poviedok Zabudnutý vesmír, ktorá vyšla v roku 2015. Novovydaná kniha vznikla s podporou Fondu na podporu umenia, má obsahovať vyše 600 strán. Pribudne do nej päť či šesť nových poviedok, farebné strany, ilustrácie, ktoré robil Jakub Šimjak. Pokrstená by mala byť na knižnom veľtrhu Bibliotéka, ktorý za uskutoční v dňoch 7. – 10. 11. 2019 v priestoroch výstaviska Incheba. Spolu s ňou by mali byť pokrstené aj knihy Hlas draka a Táto krajina nie je pre slabých.

Menší update: Na Biblitéke by mala byť pokrstená aj novinka Svet je plný démonov od Marka E. Pochu.

Pomaly sa blížil večer a väčšina účastníkov sa zhromaždila vo Veľkej sále, kde prebiehala tombola, ktorá bola – ako vždy – bohatá. Alebo ste si mohli ísť pozrieť predstavenie Comedy Dungeonu či ísť posedieť do baru a prehodiť pár zo známymi.

O Comics Salóne – 365. Bank by sa dalo písať veľmi veľa. Ak by boli mojou „srdcovkou“ cosplayeri, mohol by som tam celý víkend fotiť ich cosplaye. Najlepšou maskou podľa môjho názoru bol Bumblebee, ktorý si prišiel dať podpísať aj Čas hrdinov II. Alebo by som mohol obdivovať tvorbu profesionálnych cosplayerov. Alebo sadnúť do Veľkej sály a pozerať filmové novinky. Alebo hrať stolové hry. Alebo, alebo, alebo… tých možností ako prežiť con je veľmi veľa. Organizátori vždy prinesú dačo nové. Nechám sa prekvapiť, čo si pripravia nabudúce.


Foto: Serjoža Serjožovič a Rastislav Weber.

Viac fotiek z Comics salónu 2019 môžete nájsť na facebookovskej stránke Serjožu Serjožoviča alebo na facebookovskej stránke Rastislava Webera.


Serjoža Serjožovič pôsobí ako dvorný reportér pre Fandom.sk od roku 2011. Rád sa zúčastňuje conov, výstav, knižných krstov a iných akcií, ktoré nejako súvisia s fantastikou. Okrem klávesnice vlastní aj fotoaparát a neváha ho použiť. Pod týmto linkom nájdete články od Serjožu Serjožoviča na Fandom.sk.


Súvisiace linky

Pozvánka: Na Comics salóne sa bude krstiť nová slovenská fantasy – Čas hrdinov II

Pozvánka: Príďte na Comics salón. Príde aj herečka Natalia Tena

Poviedka Istroconu

Martinus Cena Fantázie

Ohnivé pero


3. októbra 2019
Serjoža Serjožovič