Recenzia: Žena se lvem... a lev zareval

Žena se lvem - obálka

Kniha Žena se lvem je prvá zo štyroch poviedkových zbierok napísaných iba ženami, slovenskými a českými autorkami. Jediný muž, ktorému bolo dovolené položiť svoje p(é)ero na čisto ženský zväzok, bol pán Martin Šust, ktorý napísal předmluvu k trinástim poviedkam zbierky. Vďaka mu hlavne za slová, že fantastika už dávno nie je určená iba mužom. To veru nie je, milý pane! Sme tu aj my, dievčatá, dámy, holky a ladies, ktoré máme do kože vsiaknuté čisté fantastično. Doslov, teda zámluvu či koncomluvu napísala zostavovateľka, Lady Františka Vrbenská. Láskavým slovom podala množstvo zaujímavých informácií, napríklad poukázala aj na to, že rôznosti v genderovom písaní vôbec nespočívajú v rozdielnom počte mŕtvol na cm popísmenkovaný. Krátko predstavila i autorky, z ktorých väčšina už nie je neznáma.

Kniha, či skôr prechádzka s levom začína poviedkou Bez Krásky a bez Zvířete. Kamenný muž a schopná žena by mali mať v živote na ružiach ustlané. A predsa môžu tak ľahko stratiť samých seba. Strhujúca atmosféra neviditeľnej kliatby plne zaujme čitateľovu pozornosť. Celá poviedka je jedna brutálne vydarená Veľká nádhera, hoci výsledok je o dosť iný, ako by si mnohí asi želali.

V mysli mojí vidíš stíny je kouzelná poviedka. Svet, ktorý v ňom autorka vystavala, je dokonalý a premyslený do posledného grifa. Príhody hlavnej hrdinky sú v ňom ako vystrihnuté z reálneho sveta, v ktorom žije, miluje, nenávidí a túži po pomste. Ibaže pomsta má občas vysokú cenu, rovnako ako spravodlivosť.

Pekná noc na čary je kratučké woodoo dobrodružstvo. Uzlík a pich do nespravodlivých…

Černý samet je klasické podobenstvo, že: S diablom zle, ale bez diabla ešte horšie. Nech už je diablom hocikto. Mňau!

Běžím daleko, žiju blízko, to je niečo ako recept na skutočnú slobodu. Ale treba k nej aj kúsok šťastia.

Návrat je ďalšia z krátkych poviedok, taká trochu nostalgická pripomienka, že sa všetci raz vrátime domov.

Dům ocelových jehel otvára citát z piesne Davida Bowieho: Všetko čo som robil, urobil som pre teba. Pohol som hviezdami – a pre koho? Z poviedky dýchne steampunk, hoci kovový vtáčik fungujúci na krv je dosť zvláštna untensília. Vymyslený svet je znovu dokonalý a hrdinovia v ňom žijú svoj čudný všedný príbeh.

Bezpečí – to bola Dobrodružná jazda o tom, že keď zachraňujete druhých, nesmiete zabudnúť zachrániť aj seba.

Rubinova liečba bolo na mňa trochu kruté a páchlo mi ako nemocnica. Vyliečiť moju beznádej sa nepodarilo.

Případ osla canterburského je najväčšie prekvapenie knihy. Výborne ma pobavilo, naozaj, smrteľne vážne. (V tomto texte a jeho názve cítiť ľahkú príchuť canterwillu). V Canterrbury je krásna katedrála. Lebo google.

Étuda pro výjimečnou mysl sa pohráva s predstavami o autizme aj jeho možnej liečbe… Výnimočne dobre napísané.

Srdce z kamene má srdce zo zlata. Dosť husté dobrodružstvo a potom obeť, ktorá všetko zmení. Občas sa to stáva, ale pravidlom by som takéto riešenie nevolala.

Mizera z Mexika porazil požieračku. Hasta la vista, bejby. Každý si nájde svoju vojničku, každého si nájde jeho vojnička. Ale nie každý ju vyhrá.

Celý čas, ako píšem tieto poznámky k prečítanému, sa náročky vyhýbam jednému slovu – vytrvalosť. Pretože by som ho musela použiť presne trinásťkrát. Vytrvalosť je ten čiernohrivý lev, ktorý číha v pozadí každého jedného textu antológie Žena se lvem. Je jednotiacim prvkom, ktorý sa nedá prehliadnuť. Celá antológia je mu podriadená a nie je to vôbec na škodu. Naopak. Robí z malej poviedkovej knižtičky – nie knižôčky – veľmi dobré a pohodové čítanie so špecialitkou “vydržať!” ako čerešničkou na kope šľahačky na sacherovej torte, položenej na krištáľovom podnose. Kávičku k tej sladkosti!

Spomenúť je ešte treba, že knižka je nielen pekne vypísmenkovaná, ona je celá pekná. Ilustrátori si zaslúžia veľký žltý bod, lebo svoju prácu odviedli s láskou a s radosťou. Na obálku umiestnili dokonca i krvavú infúznu fľašu, čím majú u mňa ďalšie súkromné body navyše. Mimochodom, už sa teším na nasledujúce fantasy-tarotové karty, z ktorých si bez starostí isto vyskladám nejakú čudesnú arkánu a s jej pomocou si vyveštím fantastickú svetlú svetlú budúcnosť.


Súvisiace linky

Prichádza Žena se lvem

Súťaž o knihu Žena se lvem

Výsledky súťaže o knihu Žena se lvem


Viac autorkiných recenzií nájdete na jej blogu.


21. marca 2017
Monika *Secentity* Kandriková