Recenzia – Tomi Adeyemi: Deti krvi a kostí

Deti krvi a kostí - obálka

Madžiovia stratili priazeň bohov. Pri Nájazde boli zabití všetci, ktorí kedy v krvi pocítili krásu mágie a zdalo sa, že v kráľovstve Orïsha boli čary navždy vykorenené. Zostali iba bielovlasé siroty v slumoch alebo v pracovných táboroch. Nemajú kam ujsť, nemajú silu vzbúriť sa. Zostali im len spomienky a túžba zmeniť svet, v ktorom musia žiť. Znenazdania more vyplaví záhadný zvitok, kameň a dýku. Tieto artefakty sú dary bohov a môžu znovu priniesť do Orïshe mágiu. Sú nebezpečné a kráľ Saran je v strehu, pripravený mučiť a zabíjať. Mágia nesmie opäť uzrieť svetlo sveta!


Krásna aj hrozivá

Zélie je mladá dievčina a práve skladá skúšku v súboji s palicou, keď do dediny vtrhnú kráľovské vojská a dožadujú sa platby novej dane. Dievčaťu ozbrojenci vždy bolestne pripomenú deň, kedy mu zavraždili matku. No nedá sa bojovať, vzdorovať im… Ako aj? Vojaci sú predsa ozbrojení mečmi z madžacitu a mágia, ktorá by Zélie a jej podobným dala silu brániť sa, zmizla už pred rokmi. No teraz sa v dievčine niečo zlomí a začne sa vo svojom vnútri búriť. Avšak najskôr povinnosti. Ak nezaplatia dane, dievča skončí v pracovnom tábore. Vyberie sa preto s bratom Tzainom na rybí trh do hlavného mesta Lagos.

Amari je princezná zviazaná prísnymi pravidlami dvornej etikety, na ktorých dodržiavanie dohliada vznešená a nepríjemná matka. Keď príde o svoju najlepšiu priateľku, niečo sa zlomí aj v nej. Ukradne zvitok vyplavený morom a utečie z paláca. Možno to bol osud, snáď náhoda, no Amari na preplnenom trhu požiada o pomoc Zélie, a ona jej pomôcť neodmietne. Spoločne utekajú vojskám, ktorým velí Amarin brat Inan. Ponáhľajú sa domov, do Ilorinu. No či ešte budú mať nejaký domov, netušia… Vojvodca Inan si ale nemôže dovoliť sklamať otca. Je budúci vládca, a preto dobre vie, že je nemysliteľné, aby čary ožili. Zvitok, kameň a dýka musia byť zničené. Inak utláčaní madžiovia povstanú a to bude koniec vlády jeho rodu.

Zélie, Amari a Tzain idú hľadať odpovede. Otázok je veľa, času málo. Inan im je za pätami a spolu s ním vojaci a kráľova veliteľka. O to ťažšie sa mu skrýva temné tajomstvo, ohrozujúce jeho život. Poznanie však prináša ďalšie otázky. Nájdu mladí ľudia dostatok síl vykonať to, čo od nich bohovia aj ľudia očakávajú? Púť za oživením mágie je totiž plná nenávisti, krutých nástrah a životy Zélie, Amari a Tzaina sú často ohrozené. Kým oni majú šťastie, mnoho im blízkych zomiera. Princezná Amari vidí život v jeho rýdzej krutosti, ktorú za múrmi paláca nepoznala. Vzájomné vzťahy sa postupne menia a premieňajú sa aj oni sami. Spoznávajú sa, učia sa rozhodovať, dospievajú. Ochutnajú prvé dotyky lásky aj nesmiernu ťarchu zodpovednosti. Koľkí doputujú na koniec cesty? Podarí sa im znovu prebudiť mágiu? A čo ak nadprirodzená moc naozaj predstavuje pre Orïshu nebezpečenstvo?


YA s posolstvom

Príbeh sledujeme z pohľadu troch hlavných postáv. Zélie, Amari a Inan ho rozprávajú v prvej osobe a v prítomnom čase. Pre čitateľa to znamená, že sa každých niekoľko strán stáva niekým iným a vidí udalosti inými očami. Je to osobitý spôsob rozprávania, no umožňuje oveľa lepšie precítiť myšlienky a pohnútky hrdinov. Napriek tomu sledovať až troch aktérov a zakaždým sa preladiť na iné myslenie je občas náročná úloha.

Deti krvi a kostí je young adult román, no rieši omnoho vážnejšie problémy, ako by ste čakali. Strach z niečoho, nad čím nemáme moc. Hrôzu z odlišnosti. Ľudia sa totiž, namiesto radosti z rozmanitosti života, rozdielov boja. Miesto tolerancie a spoznávania nového, všetko neznáme zavrhujú a chcú odstrániť. Prichádza útok… a obrana. Niekedy stačí malé nedorozumenie a vzplanie konflikt. Nastupuje chaos a strach, ktorý má neskutočne veľké oči. Obavy z mágie priniesli zabíjanie a ďalšiu túžbu po pomste.

Hrdinovia tohto príbehu si nesú so sebou celoživotnú traumu. Zélie s Tzainom, ale aj Amari s Inanom sú poznačení Nájazdom. Každý inak, no všetci štyria podvedome konajú pod vplyvom svojho vlastného, hlboko zakoreneného utrpenia.

Čo sa autorke Tomi Adeyemi dá vytknúť, je občasné prílišné tlačenie na pílu. Každý človek má nejakú skúsenosť s nespravodli­vosťou, no v tomto prípade sa pre nadmerné pitvaniu krívd rozprávanie miestami stáva afektovaným. No čitatelia radi prižmúria oko, veď celá kniha je o mladých, ešte len dozrievajúcich ľuďoch.

Do očí udrie pár chýb. Keďže som nečítala originál, ťažko povedať, či vznikli prekladom, či sú to chyby autorky. Opakovanie slov alebo napríklad spojenia typu: „v priamom prenose“ (str. 342), a to v príbehu, kde televíziu a iné výdobytky techniky nemajú, pôsobí čudne.

Odhliadnuc od toho, ide o pôsobivý román, ktorý má čo povedať aj omnoho starším čitateľom. Dnes okolo seba vidíme veľa nenávisti, ktorá väčšinou pramení práve z nepochopenia a odmietania neznámeho. Autorka je afroameričanka a o vnímaní odlišnosti vie svoje. Možno vďaka tomu napísala príbeh, ktorý je živý a nenechá nikoho na pochybách, že nič nie je len čierne alebo biele a že naše skutky majú omnoho hlbšie korene. Román je výzva, aby sme sa nebáli, ale učili sa porozumieť inakosti. Náš svet je plný zbytočného násilia a je načase naučiť sa konečne žiť bez neho.

Knihu Deti krvi a kostí si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Deti krvi a kostí
Žáner: fantasy, sci-fi, young adult
Autorka: Tomi Adeyemi
Vydavateľstvo: Tatran
Rok vydania: 2019
Jazyk:slovenský
Preklad: Linda Magáthová
Väzba: pevná
Počet strán: 464
ISBN: 978–80–222–0987–8
EAN: 9788022209878
E-book ISBN: 978–80–222–0988–5


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre české portály Fantasy Planet, Sarden a Fantasymag.
Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.

Súvisiace linky

Predstavujeme – Tomi Adeyemi: Deti krvi a kostí

Ukážka z knihy Tomi Adeyemi: Deti krvi a kostí


18. júna 2019
Ena