Recenzia – Stuart Turton: Diabol a temné vody

Diabol a temné vody

Kto sa raz zahrával s démonmi, už sa ich len tak ľahko nezbaví.


Mnohí čitatelia budú porovnávať Diabla a temné vody s knihou Sedem smrtí Evelyn Hardcastlovej. Treba však povedať, že hoci aj táto autorova je kniha tajomná a využíva prvky nadprirodzena, oproti Evelyn tu postavám chýba akási serióznosť. Medzi čitateľmi sa tak tvoria dva tábory a častokrát sa im oveľa viac páčila jedna alebo druhá kniha.

Napätie je v oboch knihách postavené na rôznych princípoch. Kým Evelyn sa odohráva v komornom prostredí domu, v Diablovi je to komorné prostredie lode. Zatiaľ čo u Evelyn ani my, ani hlavný hrdina netušíme, čo sa vlastne deje a kým on sám je, v Diablovi máme postavu geniálneho vyšetrovateľa Sammyho Pippsa, o ktorom všetko vieme od začiatku. Keďže je ale celú plavbu zavretý v cele, podrobnosti o ňom sa dozvedáme len z rozprávania iných postáv. Stredobodom diania sa tak stáva Sammyho pomocník Arent a guvernérova manželka Sara s inteligentnou dcérou Liou. Arent sa počas celého riešenia prípadu na lodi Saardam venuje skúmaniu tajomného znaku démona Starého Toma a legendy, ktorá sa s ním spája. Rozmýšľa nad tým, ako by príbeh riešil Sammy a pritom neverí svojim vlastným detektívnym schopnostiam. Sara je týranou ženou, ktorá musí krotiť nadanie svojej dcéry, aby ju náhodou niekto neoznačil za čarodejnicu. Spolu s priateľkou Creesjie sa však všemožne snažia so záhadou pomôcť Arentovi a Sammymu, ktorých doteraz poznali len z kníh.

Na Saardam sa vezie aj vzácny poklad Alotria. Táto vec pôsobí na celom príbehu najvážnejšie a najvznešenejšie, ale to asi len pre to, že málokto vie, čo toto slovo znamená. V angličtine je to The Folly, čo by sa v podstate dalo preložiť ako bláznovstvo. Slovník cudzích slov prezradí, že alotrium je nezbednosť, neposednosť. Krásne, no ak ste takéto slovo v živote nepočuli a nevideli, môže vám evokovať čosi nábožensky vznešené. Ak sa vám to stane, môže sa pre vás trochu zmeniť atmosféra knihy.

Ženské postavy sú zaujímavé, hoci emancipovanejšie ako by v skutočnosti v roku 1634 mohli byť. Turton však sám priznáva, že nepíše historicky hodnoverný príbeh, len si vyberá prvky, ktorými obaľuje dejovú linku. Mixuje dokopy holandské loďstvo, plavby z východoindickej Batávie do Amsterdamu a tragický skutočný príbeh rovnomennej lode Batavia.

Netrvá dlho a začnú sa naplno ukazovať pravé povahy obyčajných aj zámožných cestujúcich, vulgárnych námorníkov a nedôveryhodných mušketierov. Malomocný, ktorý v dokoch vyslovil hrozbu a uhorel, sa zakráda loďou a temné svetlo na mori desí posádku. Dej pomaly graduje a drží knihu na úrovni oddychovej mysterióznej detektívky. Záver rozhoduje, či sa celé autorovo snaženie prehupne aj do niečoho väčšieho. Riešenie záhady môže vyvolať zdvihnutie obočia. Body však príbehu neuberá samotné odhalenie, ale jeho zbytočne dramatický spôsob, podivné dialógy a napokon neuveriteľné riešenia.

Diabol a temné vody trošku pripomína Terror od Dana Simmonsa, nepôsobí však tak živo a dôveryhodne. Sammyho neprítomnosť na riešení prípadu navyše navodzuje pocit nespokojnosti, akoby ste čítali piaty diel série a vôbec nevedeli, že existujú aj tie ostatné. Nemáte tak k nemu žiaden vzťah a môže vám byť štyri, čo sa s ním stane. Napriek všetkému však autor nepíše zle, asi si len u Evelyn vypísal svoj vrchol. Alebo nie?

Hodnotenie: 60 %

Knihu Diabol a temné vody si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Diabol a temné vody
Žáner: mysteriózna detektívka
Autor: Stuart Turton
Vydavateľstvo: Slovenský spisovateľ
Rok vydania: 2021
Jazyk: slovenský
Preklad: Diana Ghaniová
Počet strán: 456
Väzba: pevná
ISBN: 9788022023337


Súvisiaci link

Predstavujeme – Stuart Turton: Diabol a temné vody


Recenzentku Valériu Scholtzovú k fantastike priviedol Harry Potter a odvtedy je vernou fanúšičkou tohto žánru. Momentálne ju baví objavovať slovenských autorov. Nájdete ju aj na blogu, Instagrame a Facebooku pod prezývkou Knižný predátor. Pod týmto linkom nájdete články Valérie Scholtzovej na Fandom.sk.


17. februára 2022
Valéria Scholtzová
Zdroj informácií