Recenzia – Stephen Chbosky: Imaginárny priateľ

Imaginarny priatel

Každý človek potrebuje niekoho, na koho sa dá spoľahnúť, vyplakať sa mu na pleci či zapiť s ním žiaľ. Ak priateľov nemajú dospelí, sú zatrpknutí, ale vyrovnajú sa s tým. U detí je to iné. Prirodzene túžia mať kamarátov, stať sa členmi partie, s ktorou ich budú spájať hry, tajomstvá a sny. Niektoré prekonávajú samotu s pomocou imaginárnych priateľov. Čo však, ak vám dieťa tvrdí, že jeho kamarát je skutočný, iba vy ho nemôžete vidieť. Uverili by ste?


Priateľ z ríše predstáv

Od smrti otca sa Christopher Reese s mamou Kate stále sťahuje. Momentálne sú na úteku pred maminým agresívnym priateľom. Malé mestečko, kde sa Kate rozhodla usadiť, je zastrčené tak, že by ste naň ťažko natrafili. Najdôležitejšie zo všetkého je, že Kate si našla prácu. Možno to teraz bude naozaj nový začiatok a šťastný život. Sotva sa zabývajú, Christopher na niekoľko dní záhadne zmizne. Keď sa objaví, je iný. Počuje v hlave hlas a dostane úlohu postaviť v lese na Misijnej ulici domček na strome. Spolu s priateľmi sa pustí do práce. Lenže pri tom nečakane objavia kosti dieťaťa.

Tiché azylové miesto sa stáva zlým snom. Síce to medzi Kate a šerifom iskrí, no strach o syna, jeho zdravie a psychiku (pretože sa rozpráva sám so sebou) ju znepokojujú. Je vyplašená a nešťastná.

Chalúpka na konároch stromu je hotová. Je to brána do sveta ukrytého za tým naším. Žijú tam podivné bytosti a ľudia sú tam bábky v rukách niekoho mocného. Je tým mocným syčiaca žena alebo muž, ktorého hlas počuje v hlave? Christopher zistí, že je obdarený priam zázračnou mocou. Časom sa utvrdí v presvedčení, že je to preto, lebo bez nej by bol aj skutočný aj imaginárny svet stratený.

Až teraz sa začína peklo, ktoré prorokovala pani Keizerová z domova, kde pracuje Kate Reesová. Dokáže tomu Christopher zabrániť? Pomôže mu Ambrose Olson, slepý dedko, ktorému sa v lese pred päťdesiatimi rokmi stratil brat David? Boli kosti, ktoré Christopher našiel pred pár mesiacmi, Davidovými pozostatkami? A ak áno, prečo zomrel?

Christopher verí, že pani Keizerová má pravdu a na Vianoce všetci umrú. Tuší, že on jediný dokáže s blížiacou sa apokalypsou niečo urobiť. Obyvatelia mestečka ochoreli. Mnohých to ťahá do lesa, kde je Christopher s priateľmi aj nepriateľmi. No zostal mu ešte nejaký kamarát? Zdá sa, že celý svet je proti nemu. Pochopí Kate, akú úlohu v tom chaose má jej syn? Neznáma sila ťahá za nitky a hoci ulice zívajú prázdnotou, nikto z mesta nedokáže ujsť. Karty sú rozdané, zostáva už len bolestivo strhnúť masky. Kto sa pod nimi v skutočnosti ukrýva?


Realita, sny a predstavy

Imaginárny priateľ je rozsahom (680 strán ) veľmi netradičný horor. Svojím spracovaním pripomína skôr film či seriál, čitateľ má chvíľami pocit, že príbeh priamo sleduje. Atmosféra strachu a napätie sú tvorené obrazmi temného lesa, jeseň sa prehupla do zimy, vonku sneží, mrzne a pomedzi kríky sa zakráda mŕtvolné ticho. Až na jelene. Tie všetko pozorujú a neboja sa prísť až do mesta, túlať sa okolo domov. Sú nebezpečné? Stromy naťahujú holé konáre, majú drsnú kôru, sivá a obloha je plná oblakov, ktorých tvary akoby niečo naznačovali. Spílené kmene, vôňa dreva, a nočné mory, ktoré človeka prenasledujú aj cez deň dovtedy, kým už nerozozná, čo je realita a čo sen. Chlapec s tajomstvami, hlasy v hlavách, záhadné tehotenstvo, syčiaca žena a ľudia bez vlastnej vôle. Kto je nepriateľ? Komu môžeme veriť?

Domček na strome je akási brána do imaginárneho sveta, kam sa dostane jeden nevinný chlapec. Hlavné postavy, vedľajšie postavy, niekoľko dejových línii, to všetko prepletené s reálnym a neskutočným svetom môže znamenať pre niektorých čitateľov problém. Sledovanie všetkých súvislostí a prechodov medzi svetmi si totiž vyžaduje väčšiu pozornosť. Napriek komplikovanej výstavbe príbehu je každý hrdina (aj udalosti okolo neho) jasne zadefinovaný a venujú sa mu kapitoly nazvané jeho menom. Všetci majú svoj vlastný osud, ktorý sa s nimi zahráva a zapadá do skladačky spoločne s príbehmi ostatných. Neznáme sily sú nad ľudskými, vodia ich na špagátikoch ako bábky a nútia robiť strašné veci. Prechody z reality do snov a späť podliehajú pravidlám a vy sa ich spoločne s postavami rýchlo naučíte dodržiavať.

To, čo autor neustrážil, je záver románu. Čitateľ začína byť, hoci je zvedavý na rozuzlenie, netrpezlivý. Dej sa zbytočne naťahuje, duplikuje sa, čo už bolo povedané. Záver mohol byť o aj o sto strán kratší a kniha by vôbec nič nestratila, len získala na atraktívnosti aj dynamike.

Chbosky pracuje s mystikou aj s vierou v Boha. Tá je v románe svojská, rovnako aj niektoré náboženské náuky. Téma viery je všeobecne citlivá, autor preto získava body za to, že ju zvládol spracovať kvalitne a vnímavo. Nie je jej priveľa, no aj tak významne zasiahne do deja.

Je jasné, že román takéhoto rozsahu a námetu je prijímaný rozdielne. Najlepšie je, ak si naň názor utvoríte sami. Ak sa teda nebojíte objemných publikácií, komplikovanejších zápletiek a máte radi horory, Imaginárny priateľ je dielko stvorené presne pre vás. Príjemné čítanie!

Hodnotenie: 80 %

Knihu Imaginárny priateľ si môžete kúpiť v Martinuse so zľavou momentálne 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Imaginárny priateľ si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Imaginárny priateľ
Žáner: horor, fantasy
Autor: Stephen Chbosky
Vydavateľstvo: Ikar
Rok vydania: 2020
Väzba: pevná
Počet strán: 680
ISBN: 978–80–551–7175–3


Súvisiaci link

Predstavujeme – Stephen Chbosky: Imaginárny priateľ


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


8. januára 2021
Ena
Zdroj informácií