Recenzia – Robert Jackson Bennett – Světatvůrci

Světatvůrci

Sancia už pred rokmi zistila, že cesta k lepšiemu životu vedie skrz znovuzrodenie. Preto spolu s priateľmi plánuje zničiť kupecké podniky. Odstrihnúť ich od moci, aby tým narušili ich krutovládu. Lenže v Tevanne sa prebúdza ešte iná moc. Temná a starobylá, ktorá túži po pomste.


„Kdepak plamen. Jiskru. Chceme rozpoutat inferno. Jenže ohni je jedno, koho spálí.“ (str. 60)

Bennett väčšinu prvého dielu série Záhutí venoval svojmu svetu. Budoval ho postupne a každý detail dopodrobna vysvetľoval, často na úkor dynamiky. Vďaka tomu dej plynul pomaly a rozvážne. V prípade tohto pokračovania to už ale neplatí. Tentoraz totiž autor stavia na základoch, ktoré položil.

Rovnako ako Čaropisci, aj Světatvůrci začínajú prakticky rovnako. Sancia práve pácha lúpež. Predtým tento moment autor využil ako rezký úvod pred spomalením. Teraz túto scénu využil na pripomenutie toho dôležitého. Kto je kto, aké sú ich ciele a ako ich činy zapadajú do fungovania sveta. Všetko v jedinej kapitole.

Bennett text rozdelil do piatich častí a pre každú je vlastná iná zápletka. Vzájomné sa síce dopĺňajú a ovplyvňujú, no fungujú takpovediac samostatne. Ku každej je potrebné plánovanie a neskoršia akcia. Pritom postupom strán postavám dochádza čas, takže rovno prechádzajú k činom.

Dej je vďaka tomu oveľa svižnejší a tempo je v istých momentoch vyslovene vražedné. Autor už sa skrátka nepotrebuje zdržiavať s opismi a vysvetľovaním. To, čo potrebujete, vyplýva z prečítaného. Čitateľ dostáva príležitosť sadnúť si na gauč a s pukancami v ruke sleduje celovečerný trhák.

„Jaké to je?“
„Jako… trochu jako kdybys nosil něčí mysl jako plášť, zachumlal se do všech jeho vzpomínek a myšlenek. Ne snad, že bys všechno vnímal tak, jak to vnímá on – ale najednou chápeš, že všichni vidíme svět z různých úhlů a každej z nás zahlídne jen mrňavej, prchavej kousíček.“ (str. 350)

Sancia, Berenika, Gregor aj Orso si dokážu rýchlo získať a udržať pozornosť. Ich charaktery sa pritom nezmenili až tak výrazne. Stále ide o morálne sivé postavy, navzájom si v mnohom protikladné. Napriek tomu čelia nejednej dileme a je fascinujúce sledovať, ako ich to ovplyvňuje. Ako si uvedomujú, že v mene zastavenia „tých zlých“ je až priľahké začať páchať vlastné zverstvá.

Autor výborne pracuje aj s napätím a gradáciou. Čím ďalej sa v príbehu dostáva, tým sú stávky vyššie. Všetko vybuchuje, hrozby sa vyostrujú, pribúda mŕtvol a slabne odhodlanie. Ústredná skupinka napreduje. Týmto takzvaným „vyvrheľom“ je jednoduché držať palce. Sú vykreslení skutočne realisticky, navyše chcú dosiahnuť morálne vysoké ciele. Na to, či sa im to podarí, si ale bude musieť čitateľ ešte počkať.

V knihe Světatvůrci Bennett výborne využíva už postavené základy. Tentoraz sa nezdržiava opismi a vysvetľovaním a zaujíma sa o dej. Jeho postavy putujú od jednej krízy k druhej. Nedarí sa im a napätie stúpa. Pritom si však nájdu čas aj na uvažovanie o silných témach. Na vlastnej koži zisťujú, že nepriateľ ich nepriateľa je niekedy len ďalšia prekážka. Tú, spolu s ostatnými, budú musieť prekonať v záverečnom diele trilógie. Ostáva dúfať, že to bude aspoň spolovice také veľkolepé, ako autor naznačil.

Hodnotenie: 85 %

Knihu Světatvůrci si môžete kúpiť napríklad v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Světatvůrci si môžete okamižite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Světatvůrci (orig. Shorefall)
Séria: Záhutí 2
Žáner: kyberpunk, science fantasy
Autor: Robert Jackson Bennett
Vydavateľstvo: Host
Rok vydania: 2021
Jazyk: český
Prekladateľ: Milan Pohl
Počet strán: 544
Väzba: pevná
ISBN: 978–80–275–0803–7


Súvisiaci link

Víťazi ankety Fantastická kniha roka 2021

Recenzia – Robert Jackson Bennett: Čaropisci


Recenzentka Martina „Lili“ Urbanová je dlhoročnou milovníčkou a obdivovateľkou fantastiky v jej mnohých žánrových podobách. O knižných a občas aj neknižných témach rada diskutuje na svojom blogu alebo Instagrame. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Martiny Urbanovej na Fandom.sk.


18. marca 2022
Martina Urbanová
Zdroj informácií