Recenzia: Real Heroes

Povstaňte, hrdinovia

Real Heroes 01
Real Heroes 01b

The Ultimates, Authority, JLA, Age of Ultron. To je iba pár komiksových sérií, na ktorých sa talentovaný Bryan Hitch počas svojej dvadsaťpäťročnej kariéry podieľal. Hlavne ako kreslič. Teraz sa rozhodol, že je načase, aby skúsil, aké je to byť scenárista aj kreslič zároveň. Za vydavateľa si zvolil Image Comics, pod ktorého patronátom vydal minisériu America´s Got Powers, spoločne s Jonathanom Rossom. Hitch považuje svoj nový komiks Real Heroes za ten najkreatívnejší a najzábavnejší počin svojej kariéry. Tak sa naň mrknime.

Kiná zažívajú rekordnú návštevnosť. Za všetko môže premiéra filmu Olympians 2: Devastation a jeho výborné herecké obsadenie. Chris Reynolds hrá božského Olympiana, Danny West vojenského Patriota, Jeremy Roberts obrneného Hardwarea, Nichola Fox ostrostrelkyňu Longbow, Leo Washington rýchleho Velocityho a Jennifer Sanchez malú/veľkú Tiny Titan. Divácky úspech bol okamžitý a fanúšikov čakalo ešte jedno prekvapenie. Model robota, Devastatora z filmu Olympians, v životnej veľkosti.

Lenže nešlo o žiadny model. O jeho pravosti sa svet dozvedel, keď Devastator začal zabíjať ľudí. Kto vie, ako by to s našimi hrdinami a hrdinkami dopadlo, keby im nepomohol záhadný muž. Vďaka nemu sa šestica hercov ocitla späť v New Yorku. Ale nie v ich New Yorku. V tomto inom svete sa po septembrovom teroristickom útoku rozpútalo na Zemi peklo. Devastatori z filmu Olympians sa stali realitou. Všetko zničili a takmer vyhladili ľudskú rasu. Tento svet potrebuje svojich hrdinov viac než kedykoľvek, a teraz ich má.

Samotný koncept o hercoch, ktorí musia byť skutoční hrdinovia, sme mohli vidieť napríklad vo filme Galaxy Quest. Alebo v epizóde Imaginationland seriálu South Park, v ktorej bol herec Kurt Russell vyslaný cez hviezdnu bránu, pretože pred rokmi hral vo filme Hviezdna brána a mal by sa vyznať v tom, čo sa ukrýva na jej druhej strane. Tím Olympians je krásny odkaz na filmový tím Avengers a jeho hlavné herecké obsadenie.

Čo by sa stalo, keby náš svet ohrozila mimozemská inteligencia a vláda by požiadala hercov z filmových Avengers aby zachránili svet? Verili by ste Downeymu v skutočnom brnení? Keby sa Mark Ruffalo dokázal meniť na zelené, neustále naštvané monštrum, brali by ste ho ako záchrancu? Herci poznajú svoje predlohy, ale to ich nerobí hrdinami. Čo robí ľudí skutočnými hrdinami?

To je to, čo sa pokúsi Hitch zistiť svojím komiksom, ktorý skúšal napísať už pred rokmi, ale nenašiel odvahu. Našťastie spolupracoval s ľuďmi, ktorí ho v jeho snahe podporovali. Po ukončení práce na sérii Authority sa Warren Ellis spýtal Hitcha, kedy už napíše nejakú minisériu. Mark Waid (JLA) mu vravel, že je iba otázkou času, než si Hitch uvedomí, že nepotrebuje scenáristu, a Mark Millar s tým súhlasil.

Hlavné postavy sú výborne napísané. Jedna z nich má dokonca problémy s drogami ako istá filmová hviezda hrajúca muža v brnení. A čo kresba? Predsa len, toto je Bryan Hitch. Muž, ktorý sa postaral o to, že ultimátny Nick Fury vyzerá ako Samuel L. Jackson. No, hlavné postavy zo začiatku vyzerali ako isté celebrity, ale potom ich Hitch prekreslil a urobil z nich bežných civilistov. Ak ste čítali u nás vydanú sériu Ultimates, viete, že Hitch si dáva záležať na detailnosti a čistej linke. To isté vás čaká aj tu, vrátane epických dvojstránok.

Real Heroes je zásah do čierneho a prvé číslo má všetko, čo potrebuje k tomu, aby vás zaujalo. Som zvedavý, čo všetko našich hercov/nechcených hrdinov čaká, a či to všetci v zdraví prežijú.


Real Heroes
Píše: Bryan Hitch
Kreslí: Bryan Hitch
Vydáva: Image Comics
Rok vydania: 2014


15. apríla 2014
Marek "Keram" Barányi