Recenzia: America´s Got Powers - Z nuly hrdinom...

APG 01
APG 02
APG 03

Nenávidím reality šou. Hlavne Slovensko hľadá SuperStar, Česko-Slovenská SuperStar, Hlas ČeskoSlovenska a podobné. Sú veľmi nebezpečné. Pri ich sledovaní začne divákovi hniť mozog a nastáva demencia. A čo je horšie, samotní účastníci šou, takzvaní superstáristi, si neuvedomujú, že aj keď vyhrajú, budú mať z toho tak akurát tak trt makový a nikam to so svojím „talentom“ nedotiahnu. Žiadne turné v zahraničí, natáčanie videoklipov a veľké zárobky za vypredané sály. Ani len obyčajný fanatický prenasledovateľ, ba ani paparazziovia po nich nešteknú. Ich päť minút slávy sa vytratí rýchlosťou konského prdu a všetko sa vráti do starých koľají. A viete prečo to tak je? Pretože tu nie sme v Amerike. V Amerike majú reality šou, ktoré stoja za to. Napríklad v tej najnovšej súťažia o priazeň divákov ľudia so superschopnosťami.


San Francisco. Kedysi bolo známe vďaka svojmu mostu a faktu, že je jedným z miest, v ktorých je viac gejov než heterosexuálov. Ale teraz je slávne vďaka niečomu inému. Preslávilo sa superhrdinskou šou a kryštálom, ktorý je za superschopnosti zodpovedný. V jednej minúte svietilo slnko, mračná sa lenivo plazili oblohou, vtáky spievali, gejovia sa milovali a potom sa to objavilo. Mesto zaplavilo modré svetlo, ktoré bolo predzvesťou veľkých vecí a ešte väčšej paniky. Armáda, letectvo a polícia nevedeli, čo robiť, keď sa objavil kryštál a pomaly sa zniesol k zemi. Pristál v centre parku Golden Gate a začal žiariť. Ľudia čakali a čakali. Na niečo. A to niečo sa stalo. Všetky tehotné ženy v okruhu piatich míľ porodili a nezáležalo na tom, v ktorom mesiaci dieťa bolo. Zrazu, bezbolestne, bez komplikácií, sa všetky deti narodili. A každé z nich malo dar. Talent. Schopnosť. To sa stalo pred sedemnástimi rokmi.

Tommy Watts je jedno z tých šťastných detí. Lenže na rozdiel od nich nemá schopnosti. A kto nemá schopnosti, musí makať ako bežný smrteľník. Kto ich má, zúčastňuje sa šou America´s Got Powers. Tá vznikla z istého dôvodu. Deti, ktoré oplývali schopnosťami, totiž začali robiť problémy a takmer dostali Ameriku na kolená. Ale Amerika sa nedala, lapila problémovú mládež a vytvorila pre nich udalosť, v ktorej majú možnosť vyblázniť sa, vybúriť a byť súčasťou skutočného superhrdinského tímu. Za všetkým stojí profesor Syell, ktorý využíva financie zo šou na svoj výskum. Chce vyrobiť liek, vďaka ktorému by sa nadaná mládež mohla integrovať medzi bežných ľudí a viesť normálne životy. Lenže všetko má jeden veľmi veľký háčik: Troch investorov, ktorí chcú šou zastaviť a odovzdať nadané deti armáde. Vďaka tomu rozhodnutiu dôjde k niečomu, čo nikto nečakal. Hlavne nie Tommy Watts.

O scenár tejto minisérie sa postaral Jonathan Ross. Možno ste už o ňom počuli. Je to známy, britský moderátor, ktorý je okrem svojich šou známy aj tým, že už ako dieťa podľahol šarmu amerického komiksu. V jeho súkromnej zbierke sa nachádza viac ako desaťtisíc komiksov, pre stanicu BBC natočil veľmi zaujímavý dokument In search of Steve Ditko (Ditko bol kreslič, ktorý stál so Stanom Lee pri zrode Spider-Mana) a nedávno sa dal aj na písanie komiksov.

Napriek tomu, že America´s Got Superpowers je iba jeho tretím komiksovým počinom, je vidno, že vie, čo robí. Príbeh na začiatku pripomína District 9 (niečo sa stane iba v jedinom meste, ale ovplyvní to celý svet) a tohtoročný film Kronika (teenageri ovplyvnení nevysvetliteľným fenoménom). Rossovi sa perfektne podarilo zachytiť atmosféru televíznych šou. Hlavne vďaka tomu, že má britský pohľad na vec.

Moderátori superhrdinskej parády majú na tvárach automatické úsmevy a reagujú, ako keby im Hannibal Lecter odjedol z mozgovej kôry a zapil to pohárom dobrého chianti. Vďaka tomu nemajú problém pokračovať v komentovaní, keď je nadaná mládež masakrovaná v mene zábavy. Aj trojica investorov je správne skorumpovaná a zvrhlá. Príbeh síce nepriniesol pod slnko nič nové, ale je absolútne výborne napísaný a hlavná postava veľmi sympatická. Kresbu dostal na starosti Bryan Hitch. Ten je u nás známy hlavne vďaka komiksu Ultimates, na ktorom spolupracoval s Markom Millarom. Hitchova kresba je, ako inak, absolútne fantastická, krásne detailná a koloring je čerešničkou na torte. Jednoducho, orgie pre oči.

America´s Got Powers je jeden z tých výnimočných komiksov, pri ktorých je perfektné všetko. Príbeh má hlavu aj pätu, začiatok aj príjemné vyvrcholenie a dokonale navnadil na pokračovanie. Po kresebnej stránky si niet na čo sťažovať. Ak sa vám páčil komiks Ultimates od dua Millar/Hitch, budete chrochtať blahom. America´s Got Powers stojí bezpochyby za to.


America´s Got Powers
Píše: Jonathan Ross
Kreslí: Bryan Hitch
Vydáva: Image Comics
Rok vydania: 2012


18. apríla 2013
Marek „Keram“ Barányi