Recenzia – Philip Pullman: Kniha Prachu – Tajné spoločenstvo

kniha prachu 2
Lia Paugsch - Recenzia - Pullman - Tajné spoločenstvo

Fantastický svet plný zvieracích démonov z pera Philipa Pullmana nedávno doplnil druhý diel trilógie Kniha prachu s podtitulom Tajné spoločenstvo. Opäť sa stretneme s hlavnou hrdinkou Lyrou, ktorú poznáme z jeho oceňovanej série Temné hmoty, avšak z dievčatka je dospelá žena, ktorá musí čeliť ťažkostiam na svojej ceste bez démona Pantalaimona.


„Človek bez démona alebo démon sám, bez človeka v dohľade, sa považoval za čosi príšerné, tajomné, nemožné. Nijaké obyčajné ľudské bytosti sa nemohli takýmto spôsobom oddeliť, hoci bosorky to údajne dokázali. Schopnosť, ktorú Lyra a Pan mali, bola zvláštna a draho za ňu zaplatili pred ôsmimi rokmi vo svete mŕtvych. Odkedy sa vrátili domov do Oxfordu po tom čudnom dobrodružstve, nikomu o tom nepovedali a dávali si veľký pozor, aby to utajili; ale niekedy, v poslednom čase častejšie, jednoducho museli odísť jeden od druhého.“

Prečo je také zvláštne, že sa v Tajnom spoločenstve Pantík túla sám ďaleko od Lyry? Pretože v ich svete je vzdialenie sa od zvieracieho démona, ktorý je zároveň dušou človeka, trýznivé. Odcudzenie Lyry a Pantíka prináša do príbehu temnú až depresívnu atmosféru, pretože veselá a nebojácna Lyra je odrazu akási nekompletná. Aj keď nepociťuje fyzickú bolesť, neprítomnosť Pantíka jej postupne spôsobuje ťažké pocity úzkosti. Okrem toho tento stav vyvoláva otázky a prináša jej do cesty mnoho nepríjemností.

Autor si šikovne poradil s podaním informácií z predchádzajúcich kníh, dôležitých pre nového čitateľa, ktorý by nepoznal nie len Temné hmoty, ale aj prvý diel Knihy prachu s podtitulom La Belle Sauvage. Zatiaľ čo v La Belle Sauvage má Lyra len šesť mesiacov a príbeh nám viac približuje 11-ročného chlapca menom Malcolm Polstead, v Tajnom spoločenstve preskočíme dvadsať rokov a teda aj obdobie, v ktorom sa odohrávali Temné hmoty. Okrem dvadsaťročnej Lyry sa do príbehu opäť zamotávajú postavy, ktoré jej pomohli zachrániť sa pred veľkou potopou a obránili ju pred nepriateľmi. Doviedli ju do náručia jej otca Lorda Asriela, ktorý ju spolu s Malcolmom a Alice zanechal na Jordánskom kolégiu.

Tajnom spoločenstve sa Lyra dozvedá o tom, ako ju kedysi dávno Malcolm s Alice zachránili. Snaží sa s novými informáciami vysporiadať, keďže v jej očiach je Malcolm Polstead magistrom na univerzite v Oxforde a Alice tam pracuje ako gazdiná. Lyra si už nepamätá, aký láskavý a starostlivý k nim Malcolm bol, keď ich spolu s Alice pred dvadsiatimi rokmi na malom kanoe zachránil pred storočnou vodou – odvtedy obaja jedným očkom na ňu dozerajú. Popri všetkých starostiach Lyru trápi aj fakt, že vzťah s Pantíkom ochladol. Nielenže si už nie sú blízki, nedokážu spolu hovoriť, prejavovať si náklonnosť, ale občas nedokážu ani vydržať vo svojej prítomnosti.

Pullmanov štýl písania evokuje, že séria Kniha prachu je určená detským čitateľom, no komplikované cirkevno-politické problémy, vraždy a násilie sú zrozumiteľnejšie skôr staršiemu publiku. Z tohto dôvodu sa čitateľ občas stráca medzi čistotou vnímania detských hrdinov a komplikovanosťou zločinov, ktorých sú tieto postavy mnohokrát svedkami, aktérmi alebo obeťami. Tak ako pri prvej knihe La Belle Sauvage, aj v druhej sa prvá polovica príbehu trochu vlečie, kým autor predstaví postavy a problém na pozadí. Druhá polovica knihy má rezkejšie tempo a autor dramatickými situáciami nešetrí.

Približne v polovici knihy sa Lyra dostane do Prahy. Keďže toto mesto mnohí dôverne poznáme, bolo príjemné čítať o ňom z iného pohľadu a predstavovať si ho vo fantastickom svete so zvieracími démonmi. Autorova nápaditá geografia korešponduje s naším svetom, štáty v Lyrinom svete sú pomenované starobylejšími názvami. Česko je napríklad Bohémia.

Pre fanúšikov Pullmanovho sveta budú Knihy prachu príjemným doplnením čiernych miest príbehu o hrdinke Lyre. Po prečítaní Tajného spoločenstva budeme spoločne netrpezlivo očakávať tretí diel a dúfať, že Lyra dokáže obnoviť spojenie s Pantíkom a možno nájsť svojich rodičov.

Hodnotenie: 75 %

Knihu Kniha Prachu: Tajné spoločenstvo si môžete predobjednať v Martinuse momentálne so zľavou až 18 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Kniha Prachu – Tajné spoločenstvo
Autor: Philip Pullman
Žáner: fantasy
Vydavateľstvo: IKAR
Rok vydania: 2020
Počet strán: 611
Väzba: pevná s prebalom
Obálka: Christopher Wormell
Preklad: Oľga Kralovičová
Jazyk: slovenský
ISBN: 978–80–551–7352–8


Súvisiace linky

Predstavujeme – Philip Pullman: Kniha Prachu: Tajné spoločenstvo

Súťaž o Knihu Prachu 1 a 2 od Philipa Pullmana a tričko s motívom

Výsledky súťaže o Knihu Prachu 1 a 2 od Philipa Pullmana a tričko s motívom


1. septembra 2020
Lia Paugsch
Zdroj informácií