Recenzia – Petra Slováková: Pán čarodějů?

Pán čarodějů - obálka

Pán čarodějů je druhá kniha série o časovej zlodejke Jane a čierno-bielom čarodejníkovi Petrovi, ktorý jej ukradol srdce. A nie, ten otáznik v názve recenzie nie je žiaden preklep, je to cielený útok na všetkých minulých i budúcich čitateľov tohto young adult románu. Ak by bolo treba poskytnúť odpoveď na túto otázku, aká by bola? Pokiaľ sa čarovania týka, je Peter dozaista Pán. Ale pokiaľ ide o jeho životné osudy, je radno a lepšie sa odpovede zdržať.

Na konci knihy Střípky času tento pomaľovaný mladík s čiernou históriou a jeho krásna frajerka cestujúca v čase spoločnými silami porazili Mabroka. Vyhrali. Ale nie sú víťazmi. Zloduch, ktorého zvládli len-tak-tak, nebol jediný, kto mieša karty v magicky aktívnej Ostrave. Sú iní adepti, ktorí si brúsia zuby na uprázdnené miesto hlavného čierneho mága, ochotní páchať pre svoje vlastné dobro veľké a ešte väčšie zlo.

Proti nim stojí policajná jednotka bielych čarodejníkov a magicky nadaných ľudí s všelijakými schopnosťami pod vedením Dávida Reisa. Oni majú zase za úlohu stiahnuť čiernomagické vedenie z piedestálu a prevziať vládu nad mestom do vlastných rúk. Večný boj dobra a zla však nemá jasné strany a kto je medzi nimi uväznený, musí znášať kadejaké následky.

Petrova situácia sa v podstate nemení, iba namiesto Mabroka musí slúžiť policajtom, čo ho nijako zvlášť neteší. Opäť nemôže byť sám sebou, musí zostať v utajení a ďalej robiť veci, na ktoré vôbec nie je pyšný. Jana túto nežiaducu situáciu sleduje s obavami. Petrov utajovaný nepokoj a neistota sa jej dotýkajú. Stáva sa odrazu kúskom jeho sveta, ktorý medzi ostatné kúsky nejako nezapadá. Podvedome tuší, že sa deje niečo zlé, nečakané a možno neriešiteľné. Bohužiaľ, nenastane žiadny zásadný zlom, ktorý by tým dvom prihral jednoduché riešenie. Skôr naopak, veci sa čím ďalej tým viac hýbu spôsobom: A bude húř!

Svet magickej Ostravy v druhom pokračovaní nabral na rozmeroch a je priam očarujúci. Množstvo čarodejov a magicky nadaných ľudí, z ktorých každý má nejaký osud, charakter a miesto v príbehu, tvorí vo finále nečakane komplexný obraz. Alex, Kat, Bezejmenný, Hájek, Klára, Monika, dokonca i maličká Reisova dcéra sú pestré lesklé čriepky, ktoré vytvárajú veľmi príjemnú mozaiku. Nemožno opomenúť ani tajomné budovy Ostravy. Popísané čarami ožívajú a vyvolávajú túžbu pozrieť si ich zblízka. Tie opustené priťahujú najviac.

Kniha veľmi prekvapivo nenadväzuje na prvú časť spôsobom, ktorý mohol byť očakávaný. Neskĺzne k žiadnemu prílišnému YA zaláskovaniu, práve naopak. Vzťahy sú rozpačité, Peter má problémov viac ako dosť a Jana vlastne tiež, iba každý inak. Hrdinovia tápu a trápia sa, rovnako ako všetci vôkol nich. Pretože hlavným hráčom v stavbe udalostí je čas. Ponúka mnohé vysvetlenia, len si na ne treba pekne počkať.

Autorka má špecifický spôsob, akým vytvára tvrdenia a opisuje skutočnosti. Už niekde na päťdesiatej strane ju obdiv nad vypovedaným zaradí medzi kategóriu: Tak toto bolo pekné, z tohto chcem viac. A na stopäťdesiatej strane postúpi ešte vyššie, na úroveň: Téééda, len nech je pokračovanie čím skôr a rovnako dobre napísané. Niečo však predsa možno jej (čím ďalej, tým veľkolepejšie rozohranému) príbehu vytknúť. Mohla si odložiť zopár tých naozaj pekných viet do ďalších pokračovaní. Zbytočne pribrzdili dynamiku, preto sa kniha číta o trošku ťažšie ako prvý diel.

Aj redaktori si mohli o kúsok viac nabrúsiť perá.

Honbu za dejom preto čakať netreba, ale ani si zúfať. Pomalší postup pri čítaní veľmi rýchlo prebije až neuveriteľná malebnosť ponúkaných reálií a zaujímavosť postáv. A atmosféra, ťaživá ako pomalá a bolestivá smrť. Zastaví srdce, ukradne dych, zabije všetky nežné očakávania. Raz a navždy, definitívne.

Odvažujem sa však tvrdiť, že hrdinské rozuzlenie Pána čarodějů určite nemôže byť konečné. Poriadne vytrénovaná cestovateľka v čase predsa musí mať možnosť voľačo ovplyvniť. A za kúskom papiera s preškrtnutým menom Peter sa nechá tušiť nádej, jeho rozhodujúce ťahy sa isto prejavia práve v pravý čas. Možno už nabudúce.

Kašľať preto na všetky kliatby, zvíťaziť musí láska.

Hodnotenie: 90 %-ná nálož krásnej literatúry

Knihu Pán čarodějů si môžete kúpiť napríklad v Martinuse so zľavou momentálne 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link

E-knihu Pán čarodějů si môžete okamžite stiahnuť v Martinuse, pre podrobnosti kliknite na tento link


Pán čarodějů
Žáner: fantasy, young adult
Autorka: Petra Slováková
Vydavateľstvo: Host
Rok vydania: 2020
Jazyk: český
Väzba: brožovaná
Počet strán: 518
ISBN: 9788027503711


Súvisiaci link

Recenzia – Petra Slováková: Střípky času


Recenzentka Monika Secentity Kandriková je autorka poviedok, ktoré môžete nájsť na stránkach Fandom.sk a Scifi.sk, finalistka Martinus Ceny Fantázie a predovšetkým nadšená čitateľka fantastiky a komiksov a diváčka filmov a seriálov tohoto žánru. Výber jej poviedok vyšiel v e-booku s názvom Noc ma volá po mene a môžete si ho stiahnuť v Martinuse – pre podrobnosti kliknite na tento link.

Pod týmto linkom nájdete všetky články od Moniky Secentity Kandrikovej na Fandom.sk.


4. februára 2021
Monika *Secentity* Kandriková
Zdroj informácií