Recenzia – Peter Derňár: Škrabot

Škrabot-obalka

Slovenský horor stojí na okraji záujmu vydavateľov. Preto každého fanúšika tohto žánru určite poteší román Škrabot z pera domáceho autora. Niektorí by si mohli myslieť, že doma nemáme okrem hlbokých lesov nič, čo by za hororové spracovanie mohlo stáť. Omyl. Námety nájdeme všade, aj v každodenných starostiach, problémoch a snoch. Potom už iba stačí využiť ľudské potreby a túžby…

Sme ľudia bažiaci po duchovných zážitkoch. Naše fyzické telá potrebujú detoxikáciu a duše hľadajú zmysel života a duchovné roviny bytia. Nájdite to všetko v očistnej tme a v živej strave vypestovanej na našej farme v bio kvalite. Terapia tmou je to, čo potrebujete. (Biofarma Zabudnutá dolinka)


Všetko je na nete

Ak si otvoríte internet a zadáte heslo „terapia tmou“, nájdete množstvo ponúk na túto zvláštnu formu sebaspoznávania a duševnej očisty. Vystresovaný človek občas potrebuje vypadnúť z kolotoča, v ktorom denne funguje, a skúsiť niečo nové, čo ho obohatí a pomôže mu. Hlavný hrdina Škrabotu Peter Bálint je okolnosťami zničený chlap. Rozvedený novinár bulvárneho plátku. Dcéra o neho nejaví záujem a exmanželka mu robí zo života peklo. Práca ho nenapĺňa, samota deptá. Kam sa to dostal? Ako rýchlo sa môže všetko otočiť a nabrať smer, ktorý vás privedie na pokraj priepasti. Na nete náhodou narazí na zmienku o terapii tmou. Stráviť v tme a tichu pár dní by mohlo byť oslobodzujúce. Rozvinú sa vám zmysly, kreativita vystrelí do magických výšok a spoznáte svoje skutočné ja. Čím dlhšie Peter premýšľa, tým lákavejšia sa mu táto možnosť úniku od reality zdá. Hoci… vydrží osoba s nervami a psychikou v kýbli to ticho a tmu?

Nie, na začiatku nič nie je katastrofa. Ale než sa človek nazdá, nájde sa na mieste, z ktorého niet úniku… (Henrik Ibsen)

Je to bombastický plán!

Tomáš Polák je čudák, no píše skvelé scenáre a točí skvelé filmy. Avšak jeho najnovší počin televízie nezaujal. Vzalo ho to viac, než by si kedy pomyslel. Nápadov má v hlave priveľa, no na ich realizáciu potrebuje peniaze. Preto zase začne točiť reklamy, politické spoty a iný odpad, ktorý však firme, v ktorej je spoločníkom, prinesie značný zárobok. Keď sme už pri peniazoch, treba niečo spraviť s dedičstvom po matke – rozpadávajúcim sa domom s obrovským pozemkom v Ľudovítove. Ten „plac“ je taký zarastený, že by mohol súperiť s amazonským pralesom. Pretože nik z miestnych barák nechce kúpiť pre akúsi starú kliatbe, ktorá leží na Tomášovom rode, rozhodne sa ho Tomáš inzerovať sám. Blaváci milujú zdravý životný štýl a bio záhradky. Určite budú ochotní zaplatiť toľko, koľko si zapýta.

Jeho zámer sa ale po niekoľkých návštevách záhrady zmení. Rozhodne sa postaviť okolo nádhernej čerešne uprostred dvora domček. Terapia tmou! To je to pravé orechové. Na toto čudo natrafil pri prehliadaní internetu. Pátral po návode na vytvorenie bio/eko záhradky a našiel tmu. Režisérsky mozog sa nadchol, začal spriadať plány a písať scenáre. Čo jeho prvého klienta, Petra Bálinta, v tme domčeka čaká?

Peklo je dláždené dobrými úmyslami, nie zlými. Všetci ľudia to myslia dobre… (George Bernard Shaw)


Kto druhému jamu kope…

Jednoduchá zápletka, kulisou je len čiernočierna tma. Autorovi ale stačila, aby stvoril kvalitný hororový príbeh. Spoznáme frustrovaného a psychicky nevyrovnaného Petra a vo svete vlastných predstáv žijúceho Tomáša. Oboch spojí domček na terapiu. Obaja berú tmu ako výzvu, no každý úplne iným spôsobom. A to staré príslovie o kopaní jamy druhým ľuďom, sa pravdepodobne naplní do poslednej bodky.

Román je členený na kapitoly nazvané podľa hlavných protagonistov. Každý z nich nám vyrozpráva príbeh zo svojho pohľadu. Čitateľ tak dej prežíva veľmi intenzívne, pretože sa nachádza v koži rozprávača. Peter Derňár používa bežný jazyk so všetkým, čo k nemu patrí, čím kniha získala živočíšnosť a autenticitu. Jednotlivé kapitoly sú navyše oddelené aj inými osudmi. Hrdinovia v nich sú spojení s Tomášom. Práve oni pomáhajú čitateľovi pochopiť rodinnú kliatbu, pre ktorú sa k Tomášovmu domu a záhrade nepriblíži nikto z dedinčanov. Bude mať kliatba vplyv aj na hlavných aktérov?

Veľmi dobre sú v knihe opísané stavy, ktoré prežíva Peter. V úplnej tme netuší, či je deň, noc, či uplynula hodina, dve, tri? Je to, čo počuje a vidí, skutočné alebo je to výplod fantázie? Koho to vidí? Škrabot sa Petrovi aj čitateľom zarezáva do mysle, nedokážu sa ho striasť. Privádza do šialenstva. Rovnako aj zmena Tomášovho správania a myslenia. Čo sa to len stalo s nesmelým, nespoločenským mužom? Otázok si položíte veľa. Odpovede dostanete, no treba si na ne počkať. Postupne, s prečítanými stránkami, začnú udalosti do seba zapadať a spieť k (možno k prekvapivému) vyvrcholeniu.

Ak máte radi napínavé, strašidelné a trošku mysteriózne knižky, neváhajte. Škrabot je skvelý horor. Temné obrazy sa vám zaryjú hlboko do hlavy a je možné, že večer, v tme, uvidíte veci, ktoré vidieť nechcete. Alebo sa necháte inšpirovať a zatúžite po terapii tmou. V každom prípade sa najskôr presvedčte v tejto knihe, čo to obnáša…

Hodnotenie: 85 %

Knihu Škrabot si môžete objednať v Martinuse momentálne so zľavou 5 %, pre podrobnosti kliknite na tento link


Škrabot
Žáner: horor, triler
Autor: Peter Derňár
Vydavateľstvo: Lindeni
Rok vydania: 2021
Počet strán: 376
Väzba: pevná s prebalom
ISBN: 9788056620632


Súvisiaci link

Predstavujeme – Peter Derňár: Škrabot


Recenzentka Erika Ena Adamcová píše recenzie pre domovský Fandom.sk, ale aj pre český portál Fantasy Planet. S jej článkami sa môžete stretnúť aj na weboch Sarden a Fantasymag. Pod týmto linkom nájdete všetky články od Eny na Fandom.sk.


28. mája 2021
Ena
Zdroj informácií